České peníze pomohly nakopnout AI předpověď výroby energie. Teď do Ogre.AI vstupuje i rakouský investiční obr

Ogre.AI získává investici 75 milionů korun pro přesné predikce v energetice. Snaží se využít algoritmy tak, aby uspořil co nejvíce peněz a snížil energetickou spotřebu.

Investici 3 miliony eur (75 milionů korun) získal rumunsko-britský startup Ogre.AI vyvíjející řešení pro predikci potřeby výroby a poptávky energií. Nově do startupu vstoupil rakouský energetický gigant VERBUND prostřednictvím své venture kapitálové divize VERBUND X Ventures, který současné kolo vedl. Poprvé startup podpořil také fond Sofia Angels Ventures. Ze stávajících partnerů se investice účastnili MMC Ventures, Early Games Ventures a čeští Soulmates Ventures. Novými prostředky podpoří Ogre.AI svou expanzi na další trhy i rozvoj inovativních technologií v energetickém odvětví.

„Je skvělé, že můžeme spolupracovat se společnostmi jako VERBUND a Soulmates Ventures na dalším vývoji naší technologie a expanzi na nové trhy. Jsme přesvědčeni, že tato spolupráce povede k významnému pokroku v našem podnikání včetně zdokonalení technologií pro zvýšení účinnosti a udržitelnosti energetické sítě. Společně chceme energetickému odvětví nabídnout špičková AI řešení, která nejen optimalizují provoz, ale také přispívají ke globálnímu přechodu na obnovitelné zdroje energie,“ říká Matei Stratan, zakladatel a CEO společnosti Ogre.AI.

Zapojení VERBUND potvrzuje význam technologie Ogre pro světové energetické odvětví. Soulmates Ventures, kteří do společnosti před rokem investovali 17 milionů korun, rozpoznali její obrovský potenciál a nyní v aktuálním kole investují dalších 10 milionů korun. Jejich celková investice tak dosahuje 27 milionů korun.

„Po roce od naší první investice do Ogre.AI se k nám přidali významní investoři, což potvrzuje správnost našeho rozhodnutí. Potenciál, který jsme v Ogre viděli, nyní potvrzují další významní hráči na trhu,“ uvedl Hynek Sochor, zakladatel a řídící partner Soulmates Ventures.

Společnost Ogre.AI vyvíjí komplexní modulární řešení, která pomáhají energetickým společnostem lépe integrovat obnovitelné zdroje energie do sítě. Jejich hlavní produkt využívá pokročilé algoritmy a vlastní AI a ML technologie v rámci platformy sloužící k predikci výroby a spotřeby energie. Tím energetickým společnostem umožňuje optimalizovat výrobu a obchod, snižovat náklady a minimalizovat finanční rizika spojená s přechodem na obnovitelné zdroje.

Investice také umožní společnosti dále rozšířit své produktové portfolio, najímat odborníky a navazovat strategická partnerství, která podpoří její růst. Ogre.AI, založený v roce 2021, již spolupracuje s významnými hráči v energetickém odvětví, jako jsou Enel, ČEZ, Engie, PPC, Alliander a E.ON, a působí v šesti evropských zemích – například ve Velké Británii, Rumunsku a Řecku. V současnosti se připravuje na další expanzi mimo evropský trh.

Tato nová investice podtrhuje odhodlání Ogre.AI pokračovat v inovacích a růstu na globální scéně, přičemž technologie společnosti hraje klíčovou roli v integraci obnovitelných zdrojů energie a optimalizaci energetických systémů. Společnost Ogre.AI již významně přispěla k udržitelnosti tím, že předpovídá 90 procent veškeré poptávky po elektřině a 85 procent technických ztrát v energetické síti na svém místním trhu v Rumunsku a 70 procent předpovědi poptávky po elektřině v Řecku. Celkem řešení pokrývá více než 16,2 milionu spotřebitelů (domácnosti, komerční a průmyslové podniky).

Úvodní foto a text: TZ Soulmates Ventures