Ještě nemáte tepelné čerpadlo? Po nejšpinavějších kotlech nabízí stát dotaci i na výměnu novějších zdrojů

Zákaz starých kotlů první a druhé emisní třídy platí od začátku září. Státní dotace na výměnu neekologického vytápění ale neskončily.

Pavel Baroch

9. 9. 2024

Desítky tisíc domácností mají stále ve svých domech staré kotle první a druhé emisní třídy, které jsou od září podle zákona o ochraně ovzduší nelegální. Kdo si v nich nyní zatopí, riskuje pokutu až 50 tisíc korun, a to dokonce opakovaně. Sankci se lidé mohli vyhnout tím, že si do konce srpna podali žádost o státní dotaci na výměnu neekologického vytápění. I ti, kteří to z jakéhokoli důvodu neudělali, mají stále šanci se pokutě vyhnout a dostat i peníze na nové vytápění – dotace totiž pokračují, byť v upravené podobě, a částka může být až o desítky tisíc korun nižší.

„Pokud budou mít podanou žádost o dotaci na výměnu zakázaného kotle a dodatečně jej vymění, kontroly k tomu budou přihlížet,“ uvedlo Ministerstvo životního prostředí. O příspěvek se mohou zájemci ucházet od začátku září u Státního fondu životního prostředí ČR.

O příspěvek mohou nově žádat majitelé všech druhů kotlů na uhlí nebo koks bez ohledu na jejich emisní třídu a dalších neekologických zdrojů. A stejně jako u původní dotace i nyní platí, že jsou finančně zvýhodnění senioři a další nízkopříjmové skupiny.

Konec kotlíkových dotací

Od září sice definitivně skončily takzvané kotlíkové dotace financované z Operačního programu Životní prostředí určené pro domácnosti s nižšími příjmy. Starobní důchodci, příjemci invalidního důchodu třetího stupně a domácnosti pobírající příspěvek na bydlení nebo přídavek na dítě ale o peníze nepřijdou. Jen je nyní dostanou ze zavedeného programu Nová zelená úsporám Light.

„Po odsíření elektráren a průmyslu se staré kotle na pevná paliva staly největším zdrojem znečišťování ovzduší. Právě proto potřebujeme vyměnit i ty poslední zbývající zastaralé kotle,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Dodal, že proto se od září nízkopříjmovým domácnostem otevřela v programu Nová zelená úsporám Light možnost vyměnit nejen nejstarší zakázané kotle na tuhá paliva, ale i další neekologické zdroje vytápění, jako jsou uhelné kotle třetí a čtvrté emisní třídy či kotle na topné oleje.

„A novinkou je to, že i nízkopříjmové domácnosti si budou moci vyměnit s dotací elektrické či plynové vytápění za tepelné čerpadlo,“ poznamenal Hladík. Na rozdíl od kotlíkových dotací nebudou žádat o příspěvek na svém krajském úřadu, ale u Státního fondu životního prostředí.

S elektronickým podáním žádosti, které může být pro některé skupiny obyvatel problém, pomohou vyškolení experti z Místních akčních skupin a energetických středisek EKIS. Poradci, kteří zatím pomohli už více než 85 tisícům rodin, fungují na celém území Česka a služby k programu NZÚ Light poskytují zájemcům bezplatně.

„Všichni, kdo chtějí kotel vyměnit, mohou využít naše poradce, kteří pomohou jak s administrativou, tak s úsporami vhodnými pro konkrétní dům. Apeluji zejména na seniory, aby se obraceli na poradce a nenechali si vnutit nabídku od firem, které samy obcházejí zájemce. A v žádném případě neplaťte vysokou nebo dokonce stoprocentní zálohu na výměnu kotle,“ zdůraznil ministr Hladík.

Senioři a další nízkopříjmové skupiny mohou dostat až 150 tisíc korun na tepelné čerpadlo, když si budou chtít pořídit moderní kotel na biomasu (pelety nebo kusové dřevo), získají až 110 tisíc. Podpora až 50 tisíc korun se vztahuje i na lokální kamna či jiné topidlo využívané jako hlavní zdroj vytápění. Pokud se majitel domu rozhodne vyměnit plynové a elektrické vytápění, dotaci získá v případě volby ekologičtějšího tepelného čerpadla.

Peníze pro co nejvíce lidí

Ostatní „ne-nízkopříjmové“ domácnosti si o dotaci mohou požádat ve standardní Nové zelené úsporám. I v tomto případě platí, že příspěvek se vztahuje na všechny kotle na uhlí bez ohledu na jejich emisní třídu, na nejšpinavější kotle na dřevo a další typy vytápění.

Výše podpory může u tepelných čerpadel dosáhnout až na 130 tisíc korun, u nového kotle na biomasu je limit 90 tisíc korun. „V případě, že žadatelé výměnu kotlů realizují v kombinaci s dalšími úspornými opatřeními, třeba se zateplením nebo fotovoltaikou, za každou kombinaci obdrží bonus ve výši 10 tisíc korun,“ připomněl Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí.

Konstatoval, že cílem programů pod hlavičkou Nová zelená úsporám je pomoci co největšímu počtu lidí, kteří to potřebují. „To je i důvod, proč se od září otevřely novým žadatelům i v oblasti výměn dalších zdrojů vytápění,“ řekl Valdman.

Že je od září možné čerpat příspěvek na staré i „méně staré“ kotle, ocenil Zdeněk Lyčka, prezident Asociace podniků topenářské techniky a člen prezidia Cechu topenářů a instalatérů ČR. „Mimo jiné to pomůže získat k výměně starých kotlů desetitisíce ještě stále nerozhodnutých provozovatelů. U dotací na výměnu uhelných kotlů vyšších tříd oceňujeme zvolenou cestu motivace k jejich náhradě namísto striktního zákazu jejich provozu,“ uvedl Lyčka.

Jan Potucký, ředitel Asociace pro využití tepelných čerpadel, také vidí jako pozitivní, že se uvolnily podmínky pro zájemce o tento druh vytápění, byť se dotace snížila. A věří, že si více lidí pořídí tepelné čerpadlo na úkor kotlů na tuhá paliva nebo na plyn bez ohledu na jejich stáří.

„Zdali tomu tak skutečně bude, zjistíme až následně při analýze statistických dat z trhu, která od našich členů získáváme na kvartální bázi. Jestli tedy zákaz kotlů na tuhá paliva první a druhé emisní třídy motivoval spotřebitele k vyššímu zájmu o pořízení tepelného čerpadla, budeme vědět v první polovině října,“ řekl Obnovitelně.cz Potucký.

Tepelná čerpadla i plynové kotle

O výměnu nevyhovujícího vytápění za ministerstvem preferovaná tepelná čerpadla je ale přinejmenším podle některých firem poměrně výrazný zájem. „V posledních měsících určitě evidujeme zvýšenou poptávku. Domácnosti se skutečně zmobilizovaly,“ řekl Obnovitelně.cz Vít Javůrek, ředitel pro strategii ve společnosti Woltair. Zvýšený zájem si vysvětluje nejen hrozbou pokut, ale také revizí dotačních titulů – rodiny chtěly podat žádost o peníze dříve, než se příspěvek sníží.

„Takže zájem o tepelná čerpadla se nepochybně viditelně zvýšil, zvláště několik týdnů před koncem srpna. Je samozřejmě otázkou, jak tento trend bude pokračovat i na podzim,“ konstatoval Javůrek. „Řekněme, že je to dvojnásobek oproti prvnímu kvartálu tohoto roku. Jsou to stovky zájemců.“

Rodiny se také vrací k topení plynem v povolených kotlech. Společnost GasNet, největší tuzemský distributor plynu, přijala za prvních šest měsíců letošního roku celkem 4 778 žádostí o připojení domácnosti k plynu. Oproti stejnému období v loňském roce, kdy si o připojení zažádalo 3 574 osob, vzrostl počet těchto žádostí o více než třetinu.

„Jedním z důvodů zvýšeného zájmu o plyn je také zákaz kotlů první a druhé emisní třídy, který platí od září. Řada domácností má před domem nevyužívanou plynovodní přípojku a přechod na plyn je pro ně řešením, jak si včas zajistit spolehlivý zdroj tepla ještě před začátkem topné sezóny,“ řekl Aleš Gregorovič, mluvčí společnosti GasNet. Podle jejích dat se většina nevyužívaných přípojek nachází právě v oblastech s vysokým podílem domácností, které ještě topí pevným palivem, jako je uhlí a dřevo.

Například tradiční český výrobce plynových kondenzačních kotlů, společnost Thermona, po předchozím poklesu prodejů způsobeném obavami o budoucnost plynu zaznamenává rostoucí odbyt. Například v závěrečném čtvrtletí loňského roku se prodeje meziročně zvýšily o více než 37 procent a vyrovnalo se tak období před ruskou invazí na Ukrajinu.

Ilustrační foto: Master Therm