Jak ochránit bateriové úložiště před vzplanutím. Stačí dodržovat základní pravidla, radí příručka

Nová bezpečnostní brožura shrnuje základní instalační pravidla a zásady, která je potřeba dodržovat pro správnou instalaci a běžné fungování bateriového úložiště. Týká se zejména domácích baterií.

Pavel Baroch

10. 9. 2024

Česko se stává evropskou velmocí v domácích bateriových úložištích. „Po letech zaspání začínáme z hlediska akumulace konečně dohánět tempo s ostatními evropskými zeměmi. Jen za loňský rok jsme byli díky domácím bateriovým úložištím pátý největší bateriový trh v Evropě. V nadcházejících letech budou ve velkém přibývat i velkokapacitní bateriové systémy pro vyrovnávání soustavy či využití v průmyslu,“ říká Jan Fousek, ředitel Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT.

Jenže zatímco v případě průmyslových úložišť se dodržují instalační a provozní pravidla, u domácích baterií to je někdy problém. Marketingové aktivity některých výrobců vyvolávají zdání o snadné instalaci a bezpečném provozu. Jenže nedodržení základních pravidel významně zvyšuje riziko nejen technické závady, ale také požáru – navzdory tomu, že obsah vysoce reaktivního lithia je v moderních zařízeních snížen na minimum. Přesto jde o zásobník energie s nízkou tepelnou odolností, takže při teplotách nad 125 stupňů Celsia už je degradace systému natolik závažná, že není cesty zpět.

Co se může kvůli kutilství s baterií a solárními panely stát, zažili na vlastní kůži před několika měsíci obyvatelé rodinného domu na Náchodsku, který pobořila exploze. Jak se posléze ukázalo, s největší pravděpodobností ho způsobil požár baterie nebo jiná technická závada na tomto zařízení – podomácku vyrobeném a připojeném k fotovoltaice. Obnovitelně.cz o tragické události psalo podrobně ZDE.

Brožura s bezpečnostními pravidly

Asociace AKU-BAT CZ ve spolupráci se Solární asociací, ČVUT FEL, TÜV SÜD Czech, společností ECOBAT a Českou asociací pojišťoven nyní vydala novou brožuru se základními pravidly bezpečné instalace, provozu, ale také recyklace bateriových systémů. Jejich dodržováním je možné riziko snížit prakticky na nulu. Brožura aktuálně není nikde vyvěšená online, její verzi v PDF má ale redakce k dispozici.

„Hlavní impuls ke vzniku brožury byl ten, že u nás dosud chyběla shrnující bezpečnostní pravidla pro bateriová úložiště. Chtěli jsme proto trhu nabídnout přehledný soupis hlavních doporučení pro instalaci bateriových systémů. Jde také o hlavní podklad a základní kámen pro novou legislativu,“ řekl Tomáš Galęziok, spoluautor příručky a technicko-legislativní expert Solární asociace.

Nová bezpečnostní příručka shrnuje základní instalační pravidla a zásady, které je potřeba dodržovat pro správnou instalaci a běžné fungování bateriového úložiště. Zvláště domácích baterií, kde je projektová příprava z bezpečnostního hlediska komplexnější než u velkých průmyslových úložišť.

Domácí baterie, jejichž obvyklá kapacita se pohybuje v rozmezí 2 kWh až 20 kWh, představují volně stojící rozvaděč s měniči a elektrochemickým úložištěm. Jejich bezpečnostní požadavky se proto liší od ostatních bateriových systémů, které fungují bez omezení výkonu, umístění a stojí většinou mimo objekty.

Brožura je určená nejen pro autorizované instalační firmy, které by jako jediné měly bateriové systémy zapojovat a následně kontrolovat a servisovat, ale například i pro domácnosti, aby měly přehled, jak mají profesionální technici postupovat a co musí dodržovat.

„Příručku jsme sepsali tak, aby laik našel přehled témat, která profesionál musí řešit, a profesionál byl směřován do dalších předpisů a norem. Podobně jako u dalších brožur se snažíme být nadčasoví a pomáhat projektantům, provozovatelům i široké veřejnosti poznat správné postupy při stavbě, servisu a údržbě,“ vysvětlil Pavel Hrzina, který je vedoucím pracovní skupiny pro malé zdroje a akumulaci Solární asociace a na vzniku brožury se také podílel.

Podcast Pod proudem: Fotovoltaické panely nehoří, pozor si dejte na kabeláž nebo rozvody, vysvětluje expert

Instalační firmy tak nyní mají na jednom místě k dispozici sumář základních legislativních požadavků pro dodržení bezpečnosti a také obecná doporučení, co musí instalace bateriového úložiště splňovat: od umístění a přístupu k úložišti, doporučeného vybavení prostoru, až po zajištění okolního prostředí a zásad pro případné odstavení bateriového zařízení.

„Bateriový systém představuje běžný výrobek, který když je správně nainstalován, nepředstavuje hrozbu. Instalační společnosti si však musí uvědomovat základní principy bezpečnosti, potenciální rizika a jejich eliminaci. Právě o tom brožura pojednává a dává firmám také přehled, jak u těchto případných rizik postupovat,“ vysvětlil Tomáš Galęziok ze Solární asociace.

Základem je vhodné umístění

Aby se minimalizovaly závady a rizika možného požáru, musí firmy postupovat podle příslušné projektové dokumentace, což znamená, že musí být vždy zajištěný bezpečný přístup k zařízení, které je umístěné na vhodném místě. To musí být zároveň udržováno v původním stavu, takže by nemělo být například „zastavěno“ krabicemi nebo jinými předměty.

„Zatímco v segmentu průmyslových úložišť, kde jsou většinou dodržena instalační a provozní pravidla, k poruchám nedochází, u domácích systémů bývají problémy s projektovou přípravou. Je stěžejní, aby instalaci a montáž bateriových systémů prováděla odborně způsobilá společnost na základě průvodní dokumentace bateriového systému a projektové dokumentace. Při samotné instalaci je poté nutné dodržovat pokyny výrobce k instalaci bateriového systému,“ upřesnil Jiří Lederer, inspektor elektrických a strojních zařízení TÜV SÜD Czech.

Jeho kolega Petr Domša dodal, že bateriové systémy je nutné instalovat s přihlédnutím k takovým vlivům, jako je například vlhkost nebo prašnost vybraného místa. „Je také potřeba dodržovat požárně bezpečnostní řešení a vhodné dimenzování vodičů s ohledem na jejich proudové a napěťové zatížení,“ konstatoval Petr Domša, který je v TÜV SÜD Czech vedoucím oddělení stroje a elektrická zařízení.

Jako nejkomfortnější řešení zmiňuje brožura speciální bateriovou místnost, která umožňuje kvalitní ochranu baterie a zajišťuje vhodné okolní prostředí. „Místnost musí mít stěny z materiálů odolávajících požáru,“ píše se v příručce. Jako další možnosti pro uložení baterie doporučuje uzavřenou skříň, ohraničenou oblast větší místnosti nebo samostatný venkovní kontejner.

„V případě venkovního prostředí se obecně doporučuje umístění do stínu (například sousední budovy), ovšem s ohledem na odstupové vzdálenosti od objektů z pohledu požárního rizika. Velikost odstupové vzdálenosti se určuje na základě velikosti a typu bateriového úložiště. V některých případech je možná i přímá montáž na nehořlavé stěny objektů,“ uvádí se v odborném návodu.

„U vnitřní montáže se vyvarujeme místností se zvýšenou vlhkostí (koupelny, vlhké sklepy), místností s trvalým výskytem většího množství osob a místností typu obývací pokoj, dětský pokoj, kuchyň, učebna, sál restaurace a podobně. U penzionů, hotelů a zařízení, kde lze předpokládat větší výskyt laiků, je nutné volit umístění bateriového úložiště velmi pozorně a doporučuje se vždy samostatná místnost,“ doporučuje příručka.

Důležitá je rovněž následná pravidelná revize a údržba bateriové instalace, jejíž součástí musí být informace, jak systém vypnout, postup pro bezpečnou manipulaci a případný odborný zásah. Společně s dodržováním základních instalačních a provozních pokynů daných výrobcem je potřeba nechat zpracovat požárně-bezpečnostní řešení dané na míru konkrétnímu úložišti.

„Je potřeba dbát na to, aby kromě samotné odborné instalace docházelo u bateriového systému k pravidelné údržbě a kontrole. Důležitý je v otázce bezpečnosti battery management system. Ten musí být schopen identifikovat nestandardní či nebezpečné stavy, například v podobě překročení provozních teplot, a upozornit tak uživatele nebo provozovatele na nutný servis, případně okamžitý zásah zvenčí a odstavení systému,“ zdůraznil Oldřich Volejníček, předseda pracovní skupiny rizikové inženýrství České asociace pojišťoven.

V příručce se například uvádí, že vypínání bateriového systému by mělo být podřízeno vypnutí elektrického proudu v daném objektu. „U systémů pracujících paralelně s distribuční sítí je základem funkční ochrana proti ostrovnímu provozu, která v případě ztráty primárního napájení vypne střídač bateriového úložiště a odpojí samotnou baterii na vhodném rozpadovém místě,“ konstatuje brožura.

Pokud je baterie součástí střídače, nebo je v jeho těsné blízkosti (do 2 metrů), je podle příručky možné ponechat propojovací DC vedení pod napětím. „Ale takové vedení a kryty přístrojů musí být jednoznačně označeny varováním ‚POD NAPĚTÍM I PŘI VYPNUTÉM HLAVNÍM VYPÍNAČI‘ a jejich provedení musí poskytnout zvýšenou ochranu při požáru, například vedením v kovovém uzemněném kabelovém žlabu, či ochranné trubce, vodiči s dvojitou izolací,“ píše se v publikaci.

Očekávání velkého rozvoje

Nově vydaná brožura se zabývá také recyklací baterií. „Díky našim zkušenostem z praxe jsme definovali konkrétní kroky a postup, jak se na zpětný odběr akumulátorů připravit, a na co je dobré již nyní myslet,“ uvedl Petr Kratochvíl, jednatel společnosti ECOBAT.

Brožura připomíná, že primární odpovědnost za vyřazované akumulátory leží na firmě, která „provedla první úplatné dodání akumulátoru na území ČR k distribuci nebo použití“, takže by se měla postarat o ekologickou likvidaci. Tento dodavatel by měl být také zaregistrován ve veřejném přehledu výrobců baterií, který je možné najít na stránkách Ministerstva životního prostředí.

Jan Fousek ze sdružení ECO-BAT sdělil, že brožura vznikla také proto, že se očekává další velký rozvoj bateriových systémů. „Dnes je již zřejmé, že bateriové systémy jsou pro celkovou modernizaci energetiky zcela nezbytné. Víme o desítkách připravovaných a plánovaných bateriových projektů s kapacitou nad 1 MWh,“ řekl Fousek, podle něhož bateriové systémy stále více podporují také Modernizační fond a Národní plán obnovy. Příští rok by měla tyto systémy podpořit rovněž novela energetického zákona označovaná jako Lex OZE lll.

„S narůstajícími počty bateriových systémů poté logicky vyvstává i otázka bezpečnosti, a právě z toho důvodu jsme se rozhodli připravit souhrnný bezpečnostní rámec,“ poznamenal Fousek. Jen za první polovinu letošního roku byla podle dat Solární asociace a Asociace AKU-BAT v Česku připojena nová bateriová úložiště s celkovou kapacitou 276 MWh. Dosud převažující baterie v kombinaci s domácí fotovoltaikou začínají stále více doplňovat také velkokapacitní průmyslová úložiště.

„Očekáváme, že tento trend bude pokračovat. Již nyní se spouští první opravdu velké bateriové systémy,“ konstatoval Fousek. Jako příklad uvedl Energy Nest na Mělnicku společnosti Deci nebo baterie v teplárně C-energy Planá. Každý z projektů má kapacitu okolo 22 MWh a velikostně se tak konečně začínají blížit zahraničním systémům. Pro investory i energetické a průmyslové společnosti se akumulace a velkokapacitní bateriové systémy totiž ukazují jako účinný nástroj pro flexibilitu, vyrovnávání soustavy i řízení vlastních energetických potřeb.

Ilustrační foto: Solar Global