Jak ochránit fotovoltaiku před bouřkou? Rozhodující je kvalita panelů i dobré pojištění

Solární panely, kabely a další příslušenství bez potíží odolávají běžným povětrnostním vlivům. Problém může nastat při extrémních jevech, jako jsou dlouhodobé tropické teploty nebo extrémně velké kroupy.

Pavel Baroch

29. 8. 2024

Letní bouřka doprovázená blesky a lijákem se obvykle přežene přes střechy se solárními panely, aniž by na instalacích zanechala viditelné poškození. Horší to je, když počasí „přitvrdí“. Například na Vysoké Mýto se začátkem letošního července sneslo ohromné krupobití, o němž místní hovořili jako o apokalypse. Bouřka po sobě zanechala vyvrácené stromy, obří kroupy o velikosti až čtyř centimetrů zničily karoserie aut a právě také solární elektrárny na střechách.

Před několika lety se zase Českem přehnal orkán Sabina, který jen v Královéhradeckém kraji zanechal milionové škody na soukromém i městském majetku. Například na základní škole T. G. Masaryka zničil nejen střešní krytinu, ale také fotovoltaické panely. Škody na svých solárních parcích zaznamenává po bouřkách také Skupina ČEZ, jde třeba o poškození zabezpečovacího systému, panelů a dalších komponent. „Ročně to jsou jednotky případů,“ uvedl mluvčí Martin Schreier.

Vedra mohou poškodit kabely

Vědci dlouhodobě varují, že extrémních meteorologických jevů bude kvůli postupující klimatické změně přibývat, a to i v našich zeměpisných šířkách. Ostatně i v letošním létě zažívá Česko poměrně dlouhá období, kdy se denní teploty drží nad tropickou třicítkou.

„Dlouhodobé působení vyšších teplot na PV moduly, potažmo na kabeláž, je znát na stáří instalované technologie. Pokud vystavíme kabely větším teplotám, může docházet k rychlejšímu stárnutí izolace kabelů,“ sdělil Obnovitelně.cz Tomáš Galeziok, technicko-legislativní expert Solární asociace. Dodal, že při kontrolách a servisování fotovoltaické instalace je potřeba brát v potaz právě dlouhodobé nadprůměrné teploty.

Lukáš Vaverka, produktový manažer společnosti Columbus Energy, upozornil na další nebezpečí. „V případě, kdy jsou kabely pod panely prověšené a dotýkají se střešní plochy, která je rozpálená, může dojít k poškození například MC4 konektorů. Právě proto využíváme náš Columbus Safe, který těmto problémům předchází,“ řekl Obnovitelně.cz Vaverka.

Kabely a konektory jsou důležité pro vyvedení energie z fotovoltaických panelů, respektive modulů. A extrémní počasí je skutečně může poškodit. „Jsou ale spíše ojedinělé případy,“ konstatuje Tomáš Galeziok.

Silný nárazový vítr zase podle něho může pohnout s celým fotovoltaickým systémem, zvláště na plochých střechách. Vedle fotovoltaických komponentů se tak může poškodit i střešní krytina, a jelikož jsou nad nimi panely, majitel si toho nemusí všimnout a do domu může zatékat. Společnost Columbus Energy zase v této souvislosti u svých zákazníků nejčastěji řeší pády velkých větví nebo dokonce celých stromů na panely způsobené právě silnými poryvy větru.

A co silné lijáky? „Pokud jsou PV moduly od výroby bez poruchy, nemělo by se stát, že do modulu zateče, tudíž ani silné lijáky nemají vliv na jejich fungování. Problém by mohl nastat u konektorů, které leží na střeše a nejsou správně vyvázány. Do těch by mohlo zatéci a poškodit je,“ říká Tomáš Galeziok ze Solární asociace.

Velké kroupy letí i osmdesátkou

Mnozí lidé se také obávají, jestli solární panely nemůže poškodit krupobití. „PV moduly jsou dnes vybaveny tvrzeným sklem, takže kroupy menšího rozsahu nemají vliv na jejich funkčnost. Pokud bychom uvažovali nad silným krupobitím, potom by musely vyvinout velký tlak, aby došlo k porušení skleněné vrstvy,“ říká Galeziok.

Podle mezinárodní firmy Maysun Solar, která má pobočky v několika zemích, je poškození solárních panelů krupobitím nepravděpodobné, ale nikoli nemožné. S odvoláním na výzkum Národní laboratoře pro obnovitelnou energii (NREL) uvedla, že pravděpodobnost poškození je menší než pět procent.

Problém zcela logicky představují především velké kroupy, které letí vysokou rychlostí třeba až 80 kilometrů v hodině. „Výzkumníci v Nizozemsku zjistili, že solárním článkům nejvíce škodí kroupy o průměru větším než tři centimetry,“ uvádí Maysun Solar. Dodala, že při průměru čtyři centimetry se množství viditelných škod výrazně zvyšuje.

Při silném krupobití může dojít k naštípnutí, prasknutí nebo dokonce rozlomení solárních panelů. Poškození ale nemusí být zprvu viditelné. „Mikrotrhliny, které jsou mnohem menší než lidský vlas, nevznikají v přední skleněné vrstvě, ale v křemíku. Poškozená místa však mohou po několika měsících znamenat rychlý pokles výkonu a zhruba po roce se mikrotrhliny projeví i na vnější straně panelu. Jakékoli opotřebení solárního panelu zkracuje jeho životnost,“ upozorňuje firma. Do povrchových prasklin zase může pronikat vlhkost, voda nebo nečistoty.

Experti v této souvislosti doporučují, aby si lidé pořizovali kvalitnější panely, které mají vnější ochranu certifikovanou podle mezinárodně uznávaných standardů. Zdánlivá úspora při počáteční investici se posléze nemusí vyplatit.

Důležitá je smlouva s pojišťovnou

Může fotovoltaiku poškodit rovněž blesk? „Pokud je správně udělaná ochrana proti atmosférickým vlivům, není důvod se bát. Ani když dojde k přímému úderu blesku, nemusí to ještě znamenat poruchu na elektrárně. Stává se, že soustava PV modulů je schopna bezpečně odvést bleskové proudy a být dále v provozu,“ konstatuje Galeziok.

Společnost Evolty, která poskytuje poradenství v oblasti obnovitelných zdrojů, potvrzuje, že pro efektivní ochranu panelů je nezbytné instalovat samostatný hromosvodní systém. „Důležité je, že solární panely by neměly být přímo propojeny se stávajícím systémem ochrany před bleskem,“ uvádí organizace.

Pokud fotovoltaický systém poškodí některý z přírodních živlů, nemusí to automaticky znamenat, že elektrárna přestane fungovat nebo výrazně klesne její výkon. „Pokud je výrobna v provozu a nevykazuje žádné zjevné vady, které by laik rozeznal, je možné tuto závadu zjistit až pro revizi systému,“ říká Tomáš Galeziok.

V takovém případě by měl situaci řešit přímo se společností, která zajišťuje servis jeho fotovoltaiky. „Ta by měla vyhodnotit příčinu závady a podle toho stanovit cenu za opravu. Pokud zjistí, že příčinou jsou atmosférické vlivy, a zákazník je pojištěn, mělo by se to dále řešit přes pojišťovnu,“ doporučuje Galeziok.

Společnost Columbus Energy uvedla, že svým zákazníkům rozhodně nedoporučuje, aby lezli na šikmé střechy a kontrolovali panely, jestli nejsou poškozené. K tomu slouží pravidelný servis. „V tomto případě ke klientovi přijede zkušený pracovník, který je proškolen na práce ve výškách, a instalaci kompletně zkontroluje,“ říká produktový manažer firmy Lukáš Vaverka.

Současně doporučuje, aby domácnosti po instalaci solární elektrárny kontaktovaly svoji pojišťovnu a probraly s ní možnosti navýšení hodnoty plnění pojistného. Pro zákazníky je ale žádoucí, aby byla fotovoltaika nainstalovaná od renomované společnosti a splňovala všechny legislativní náležitosti. V opačném případě se může stát, že klient nedostane od pojišťovny nic.

Ilustrační foto: Pixabay.com