Bude se opakovat tsunami z roku 2004? Oblíbenou turistickou destinaci podle vědců ohrožuje megazemětřesení

Nedávné japonské zemětřesení o síle sedmi stupňů by mohlo přerušit staleté seismické mezery, Bali je tak možná ohroženo masivním zemětřesením.

Indonésii by mohlo postihnout nárazově veliké zemětřesení až o síle devátého stupně Richterovy stupnice. Vychází to z některých vědeckých analýz a predikcí, které nyní nahánějí strach například turistickému Bali. Na hrozbu „megatahového zemětřesení“ upozorňují jak místní média, tak vláda, která chystá preventivní opatření a osvětu, jak se v případě katastrofy zachovat. Zemětřesení by s sebou navíc mohlo přinést i silné tsunami.

„Zatím doufáme, že jsou naše interpretace nesprávné a v blízké budoucnosti se to nestane,“ komentuje pro Bali News vedoucí místního Centra meteorologie, klimatologie a geofyziky Denpasar Cahyo Nugroho. Pokud by ale zemětřesení skutečně nastalo, s největší pravděpodobností postihne právě Bali a severní indonéský region Aceh, který se v roce 2004 musel vypořádat s rekordně silným tsunami, jehož třicetimetrová vlna si vyžádala téměř čtvrt milionu životů.

K zemětřesení pravděpodobně podle vědců skutečně dříve nebo později dojde, s trochou štěstí by se ale mohlo odehrát pod mořskou hladinou a neohrozit obydlené oblasti. Generální ředitel vládní agentury pro katastrofy na Bali Made Rentin proto uklidňuje veřejnost i turisty před panikou. Na případnou katastrofu ale trénují místní i civilní složky, simulace katastrofy probíhá každý 26. den v měsíci.

„Simulace je klíčová pro samostatný výcvik. Když dojde k zemětřesení, lidé po výcviku nepanikaří, znají sebezáchranné strategie. Zejména děti ve školách by bez tréninku při zemětřesení utíkaly pryč. A to skutečně nedoporučujeme,“ dodává Rentin pro Bali News. Rentin připomíná, že při menších zemětřeseních v letech 2018 přišlo o život mnoho občanů, a to právě především pro panické chování. Schovávali se do domů a následně byli uvěznění stavebními sutinami.

Nugroho doporučuje, aby lidé při prvních náznacích zemětřesení vyběhli z budov a drželi se dále od pobřeží kvůli případné vlně tsunami. Obvykle jsou místní zemětřesení poměrně bezpečná, běžně dosahují síly třetího až čtvrtého stupně Richterovy škály, na což jsou obyvatelé zvyklí. Pokud by ale přišlo případné „megatahové zemětřesení“, může dosáhnout až devátého stupně z deseti.

Podobně velké zemětřesení, jaké nyní podle vědeckých modelů hrozí, naposledy v lokalitě nastalo v roce 2004 a mělo za následek veliké tsunami, které zasáhlo mnoho turistických letovisek na jihu Thajska. Zemětřesení se přitom tehdy odehrálo pod mořem, na povrchu už pak tragicky úřadovala „pouze“ silná vlna tsunami s výškou 30 metrů.

Nastal čas ničivého megazemětřesení?

Pevninské zemětřesení o síle devíti stupňů je pro lokalitu typické zhruba každých 100 až 200 let. A právě od toho posledního uběhlo 227 let. Vědci se proto obávají, že nastal čas pro konec seismické mezery.

Bali se totiž nachází v Ohnivém kruhu, což je označení pásma okolo Tichého oceánu, kde jsou časté seismické i vulkanické aktivity kvůli pohybu litosférických desek. Pás indonéských ostrovů se nachází nad subdukčním zlomem, což je místo, kde se jedna deska zasouvá pod druhou.

Seismická mezera je pak označení situace, kdy se pohyb desek na určitém místě zastavil či zpomalil oproti ostatním litosférickým pohybům. Mezera může být klidně dlouhá i několik desítek let až staletí. V určitý moment ale nashromážděný tlak a energie mezi oběma deskami pozastavený pohyb dožene a vznikají megatahová zemětřesení – tedy silná zemětřesení na devátém až desátém stupni Richterovy škály.

Protože je většina lokalit litosférických zlomů daleko pod hladinou moří a oceánů, megatahová zemětřesení či následná tsunami pevninu obvykle neohrožují. Podle serveru Earthquakes Canada jsou pro lidi obvykle nebezpečnější i menší zemětřesení o škále několika stupňů, která se ale vyskytnou přímo na pevnině, případně v oblasti, která na zemětřesení není připravená.

Poslední velké megatahové zemětřesení zažila Indonésie v oblasti Sundského průlivu v roce 1757, od té doby uplynulo již 267 let. V druhé oblasti litosférického zlomu u souostroví Mentawi přišlo megatahové zemětřesení v roce 1797, seismická mezera nyní trvá 227 let. „To mimo jiné znamená, že se nacházíme v oblasti dvou dlouhých seismických mezer, které jsou už pořádně staré,“ komentuje Nugroho.

Analýzy začaly brzký příchod megatahového zemětřesení ukazovat poté, co Japonsko zasáhlo zemětřesení o síle sedmi stupňů během letošního 8. srpna. Japonsko tehdy nehlásilo žádné zásadně velké škody, čeká ho pouze několik měsíců oprav poničených domů. K veliké katastrofě na infrastruktuře či životech nedošlo. Podle indonéských vědců je to ale předzvěst toho, že se blíží konec seismické mezery a že mohou očekávat velké zemětřesení.

„Stále potřebujeme optimalizovat systém včasného varování. Rozloha Bali je přitom jen 0,26 procent z celé Indonésie,“ komentuje Rentin. Ostrov ale vytváří velký zisk z turistického ruchu, je proto důležitý i z ekonomického hlediska.

Kromě osvěty a simulačních cvičení vláda staví také evakuační trasy před tsunami a bezpečné kryty, kde bude možné přečkat chvíle katastrofy. Všechny místní hotely a turistická letoviska již zavedly protokoly, jak se v podobných případech chovat, a vzdělávají personál i hosty. Od června 2023 nainstalovala vláda devět sirén, které umí varovat před tsunami, a plánuje jich umístit dalších třicet.

Úvodní foto: Freepik