Předčasný konec doby uhelné. ČEZ plánuje uzavřít důl Bílina do šesti let

Těžba uhlí v dole Bílina by mohla skončit kolem roku 2030, upozorňují na záměry ČEZu ekologické organizace.

Na poslední valné hromadě společnost ČEZ oznámila, že s uhlím skončí rychleji, než původně plánovala, upozorňují zástupci Greenpeace a Hnutí DUHA. Obě organizace vysvětlují, že by těžba na dole Bílina podle vyjádření společnosti ČEZ měla definitivně skončit již kolem roku 2030, ačkoliv měla původně pokračovat minimálně do roku 2035.

Tiskový mluvčí společnosti Ladislav Kříž pro Obnovitelně.cz vysvětluje, že tento krok ČEZ vnímá jako velmi pravděpodobný, ačkoliv ne definitivně rozhodnutý. „Předpokládáme, že těžba uhlí skončí do roku 2030 – a tím i těžba v Bílině. Ale uvidíme, jak se bude vyvíjet situace na energetických trzích. Zažili jsme to před dvěma roky, kdy začala energetická krize vpádem ruských vojsk na Ukrajinu. V takový moment se vše mění,“ dodává.

„Rychlý konec uhlí je skvělá zpráva nejen pro ekologické aktivisty a místní obyvatele, kteří o ukončení těžby uhlí na velkolomu Bílina dlouhodobě usilovali, ale také pro celé Česko, které se konečně posune z doby uhelné,“ uvádí Jaroslav Bican, vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR.

Ekologické organizace upozorňují také na to, že se nyní budou uhelné elektrárny zavírat rychle, a tím ČEZ ztratí motivaci do nich investovat. Současně se ale obávají, že bude společnost usilovat o prodloužení výjimek z emisních limitů pro škodlivé látky u některých elektráren, které tyto limity ještě neplní.

„Zatím se k zastavení těžby v Bílině do roku 2030 nezavazujeme žádným silným příslibem, ale samozřejmě náš předpoklad je, že do roku 2030 končí využívání hnědého uhlí v České republice,“ vysvětluje Kříž. Dodává, že je třeba mít rezervy, kdyby se stalo cokoliv neočekávaného. Kdyby teplárny nestihly změnit svoji výrobní bázi a v některých městech by teplárny potřebovaly uhlí, těžba v Bílině by zůstala i po roce 2030. 

„S čím naopak nejsme spokojeni a co zbývá dořešit, je překračování hygienických hlukových limitů, ke kterému na dole Bílina stále dochází. Horší zprávou také je, že ČEZ plánuje nahradit uhlí ve velkém zemním plynem, tedy jedno fosilní palivo druhým,“ komentuje Bican.

Greenpeace a Hnutí DUHA upozorňují na záměr ČEZu prodloužit emisní výjimku u elektrárny Mělník do doby, než bude v lokalitě postaven nový plynový zdroj. U nejnovějšího elektrárenského bloku B6 v elektrárně Ledvice pak firma vzdala plán na instalaci látkového filtru a testuje jiné možnosti, jak srazit emise rtuti pod emisní limit. Pokud se jí to nepodaří, bude žádat o prodloužení výjimky u této elektrárny tzv. „na dožití“, tedy do ukončení provozu. To by ovšem znamelalo, že nejnovější uhelný elektrárenský blok v zemi, který odebírá velkou část uhlí z dolu Bílina, by zavřel nejpozději do roku 2029, protože výjimky lze získat jen na osm let od jejich zavedení v roce 2021.

„ČEZ potvrzuje, že uhlí u nás nejpozději kolem roku 2030 skončí, ale zároveň se nemusíme obávat odstavení všech zdrojů hned a pádu do problémů, což už dříve potvrdil ministr průmyslu i operátor přenosové soustavy ČEPS. Elektrárna Ledvice je nejmladší uhelná elektrárna v ČR, přesto nesplňuje emisní limity na ochranu zdraví lidí. Výjimka na dožití s jasnými emisními stropy a termínem odstavení dává smysl více než investice nebo snahy o rozsáhlé výjimky, o něž usiluje firma Sev.en pro svoje elektrárny Počerady a Chvaletice,“ vysvětlil Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí DUHA.

Společnost Sev.en na naše dotazy, zda nehodlá stejně jako ČEZ některé své elektrárny předčasně odstavit, zatím nereagovala.

Úvodní foto: MAKY.OREL, CC BY-SA 4.0,