Otazníky kolem výbuchu na Náchodsku: mohla ho způsobit podomácku vyrobená baterie?

Silný výbuch, který vyrazil celou zeď rodinného domu a kompletně ho poškodil, nejspíše způsobila neodborně smontovaná a zapojená baterie, předpokládají hasiči.

Za úterní výbuch rodinného domu v Šonově u Nového města nad Metují nejspíše mohla neodborně nainstalovaná LiFePO4 baterie. Alespoň tak zní závěr předběžného vyšetřování hasičů. Prvotní zprávy na sociálních sítích přitom zněly tak, že za výbuchem domu stála „technická závada na systému fotovoltaiky“.

„Naši vyšetřovatelé se přiklánějí k verzi, že příčinou výbuchu mohl být zkrat, následné hoření a exploze lithium-železo-fosfátových (LiFePO4) článků v bateriovém úložišti. Systém fotovoltaické elektrárny byl zakoupen po částech a smontován samotným majitelem domu. Byl plně funkční od září 2023,“ vysvětlují hasiči.

K prohlášení přiložili hasiči také snímek bateriového úložiště, které mělo způsobit výbuch. „Na fotografii je patrné bateriové úložiště obsahující 2 x 16 článků, z nichž minimálně tři byly poškozeny explozí,“ popisují hasiči a upozorňují na rizika spojená s neprofesionálním montováním fotovoltaických systémů.

„Přijde mi nepravděpodobné, že by za to mohla baterie, poškození domu je obrovské. Zvlášť, jestli byly poničeny pouze tři články. Neměly by mít takovou sílu, aby vyrazily zeď. Zvládly by to jedině, kdyby měl ten dům skutečně mizernou statiku,“ komentuje expert Tomáš Kazda z VUT pro Obnovitelně.cz.

Podobnou explozi by podle něj zvládl zapříčinit například výbuch plynu či olověná baterie, kde může dojít k raketovému efektu při zahoření. Poškozený článek se v ten moment doslova utrhne a uletí pryč. V případě LiFePO4 baterie je ale podobně silná tlaková vlna velmi nepravděpodobná.

Stejný závěr sdílí expert Pavel Hrzina z ČVUT. „Nezdá se mi, že by tři články mohly mít takovou sílu. Čekal bych vliv ještě něčeho dalšího, třeba plynu nebo olověné baterie. Ale počkejme na závěry vyšetřování. Byl by to každopádně první známý případ takto rozsáhlého výbuchu baterie tohoto typu,“ dodává.

Oba experti se shodují, že veškeré závěry jsou zatím předčasné. Především proto, že byla baterie neodborně smontována majitelem domu a není jasné, co přesně požár způsobilo i jak jednotlivé komponenty zabezpečil a správně nainstaloval.

Další podrobnosti zjišťujeme a budeme průběžně aktualizovat.

Úvodní foto: TZ HZS ČR