Celníci kasírují zemědělce i za teplo z bioplynu, které uniká do okolí. Poslanci to chtějí utnout

Hospodářský výbor schválil pozměňovací návrh k novele energetického zákona, který ukončí nelogickou praxi, kdy se od některých bioplynových stanic vybírají daně ve stovkách tisíc korun za bioplyn, z něhož vzniká teplo.

Pavel Baroch

27. 6. 2024

Dlouhodobý spor o zdaňování takzvaného bioplynového tepla nejspíš míří ke zdárnému konci a ve prospěch obnovitelných zdrojů. Pozměňovací návrh poslanců Róberta Telekyho (KDU-ČSL) a Ivana Adamce (ODS) k novele energetického zákona jednoznačně stanovuje, že je veškerý bioplyn osvobozen od daně.

O co ve sporu přesně jde? Celní správa v některých krajích vybírá od bioplynových stanic daň ze zhruba poloviny bioplynu, který pak slouží k výrobě elektřiny, ale také tepla. A zatímco „bioplynová elektřina“ zdaněná není, „bioplynové teplo“ celníci v některých regionech zdaňují. Farmáři a sdružení CZ Biom to pokládají za chybný výklad zákona a dokonce kvůli tomu vedou několik soudních sporů, které se dostaly až k Nejvyššímu správnímu soudu.

„V sektoru výroby elektřiny spalováním bioplynu se v posledních letech objevuje problém s legislativně nejednoznačnou otázkou zdaňování bioplynu spotřebovaného v bioplynových stanicích při výrobě elektřiny,“ uvedl pro Obnovitelně.cz poslanec Róbert Teleky.

Potvrdil, že celníci informují provozovatele bioplynových stanic o jejich relativně nové povinnosti podrobit dani bioplyn spotřebovaný v bioplynových stanicích při výrobě tepla. „Postupy celních úřadů jsou navíc nejednotné, v některých případech vůbec daň nevyžadují, v jiných pouze z množství bioplynu odpovídajícího efektivně využitému teplu a v ostatních z veškerého bioplynu použitého pro pohon kogenerační jednotky s výjimkou poměrné části odpovídající její elektrické účinnosti,“ sdělil Teleky.

Jednoznačný výklad

Podle poslance je tento stav dlouhodobě neudržitelný. „Biometan má v České republice velký potenciál a může pomoci splnit národní cíle v přechodu na udržitelnou a čistější dopravu. Je obnovitelným plynem biogenního původu, tvořeným převážně metanem. Energetické využití biometanu je podobné jako u zemního plynu, ale s nižšími emisemi,“ poznamenal Teleky.

Dodal, že výběr daní z „bioplynového tepla“ představuje rovněž značnou administrativní zátěž pro provozovatele bioplynových stanic, což jsou zpravidla zemědělské podniky, ale také pro celní správu.

„Navrhovaná úprava nejednoznačný zákon vyjasňuje, když jednoznačně stanoví, že veškerý bioplyn použitý při výrobě elektřiny – nezávisle na tom, zda výrobce využije vzniklé teplo – se považuje za použitý k výrobě elektřiny, a je tím pádem osvobozen od daně podle zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů,“ popsal Teleky hlavní smysl pozměňovacího návrhu.

Totéž se týká i plynu použitého při havarijním pálení v bezpečnostním hořáku, takzvané fléře. Ta je instalována kvůli omezení úniku metanu do atmosféry a v případě, že není možné bioplyn například kvůli poruše zařízení spotřebovat a ani uskladnit (plný plynojem), aktivuje se a přebytečný plyn se spaluje.

Nejde přitom o žádnou složitou a dlouhou úpravu, pozměňovací návrh má jen jednu větu: „Veškerý plyn nomenklatury 2711 29 použitý pro pohon stacionárního motoru ve výrobně elektřiny z bioplynu nebo při havarijním pálení ve výrobně elektřiny z bioplynu se považuje za plyn použitý k výrobě elektřiny.“

Poslanci ve svém návrhu zmiňují také finanční stránku, tedy jak se státu vybíraná daň z „bioplynového tepla“ vyplatí. Upozorňují, že v roce 2022 se z celé republiky vyinkasovalo pouhých 12 milionů korun. „Vzhledem k nízkým částkám vybraným na dani z plynu od provozovatelů bioplynových stanic vzniká otázka, zda náklady na její výběr a správu, zahrnující například opakovaná místní šetření u provozovatelů bioplynových stanic, nepřevyšují výnos daně pro státní rozpočet,“ uvedli poslanci Teleky a Adamec.

Několikaletý spor

Oba zákonodárci vyjádřili přesvědčení, že jejich návrh najde podporu v celé sněmovně. Ivan Adamec pro Obnovitelně.cz uvedl, že úpravu už schválil a doporučil Hospodářský výbor. Sněmovna se ale podle něj k předloze nejspíš dostane až po letních prázdninách.

Problém s daní z „bioplynového tepla“ nastal v roce 2021, kdy přestalo platit osvobození od daně pro pohon motorů. Původně bylo toto opatření zacíleno na využití bioplynu, respektive biometanu v dopravě, jenže celníci podle svého výkladu zákona usoudili, že kogenerační jednotky spalující bioplyn jsou svým způsobem také motor.

„Podle zákona je předmětem daně plyn určený k použití, nabízený k prodeji nebo používaný pro výrobu tepla bez ohledu na způsob spotřeby tepla. Bioplyn k výrobě tepla podléhá sazbě daně ve výši 30,60 korun za megawatthodinu spalného tepla. Za výrobu tepla je nutné považovat rovněž spálení bioplynu při takzvaném „havarijním pálení“, kdy teplo vzniklé spálením uniká do ovzduší, aniž by bylo dále jakkoliv využito. V tomto případě platí pro zdanění bioplynu rovněž sazba daně 30,60 korun za megawatthodinu spalného tepla,“ stojí ve stanovisku Celní správy.

Jak poznamenalo oborové sdružení CZ Biom, je to z jeho pohledu podobně absurdní výklad zákona, jako kdyby museli lidé platit daň z elektřiny vyrobené v autě a použité k pohonu autorádia. Advokát Luděk Šikola z kanceláře Doucha Šikola advokáti, která se ve sporu angažuje na straně farmářů, je přesvědčen o tom, že Celní správa zdaňuje část bioplynu na základě chybného výkladu zákona.

„Praktickým důsledkem postupu celníků je, že se daní i bioplyn, ze kterého prací motoru vzniká teplo, které uniká do okolí a nelze ho měřit. Daň je tak vypočítána na základě účinnosti motoru a farmáři musí platit daň z něčeho, z čeho nemají žádný příjem, a z něčeho, co ani nikomu neškodí. Nejde přitom o zanedbatelné částky, jde o vyšší statisíce korun ročně,“ uvedl pro Obnovitelně.cz Šikola.

Poslaneckou iniciativu uvítal i předseda CZ Biom Jan Habart. „Jsme samozřejmě rádi, že se po několika letech sporů text zákona zpřesní, debaty nad různým výkladem se ukončí a daně se přestanou vybírat,“ řekl Obnovitelně.cz Habart.



Ilustrační úvodní foto: Nico, CC BY-SA 3.0