Kogenerační jednotky z Česka poslouží na Ukrajině jako náhrada za chybějící a poničenou infrastrukturu

Kogenerační jednotky na Ukrajině pomáhají udržet lidi v teple a zajišťují energetickou bezpečnost. Za částí z nich stojí i české firmy.

Nedostatek tepla i elektřiny trápí Ukrajinu od začátku války. Pomoci by ale mohly kogenerační jednotky, které jsou schopné fungovat v ostrovním režimu a současně jsou dostatečně malé, aby se vešly do přízemí běžných budov. Na dodávkách zařízení i jejich instalaci se podílí také české firmy.

Téměř od začátku konfliktu totiž funguje spolupráce mezi evropskými a americkými firmami, které zásobují zemi nejen zbraněmi a municí, ale také právě výrobnami energií. Mezi velké projekty, které zařizují materiální pomoc včetně kogeneračních jednotek, patří americká vládní agentura USAID ESP. Součástí projektu Pomáháme Ukrajině jsou také stacionární i mobilní kotelny, transformátory nebo třeba mobilní datové centrum.

V rámci projektu dodala USAID již 91 kogeneračních jednotek včetně dalšího příslušenství. Podle šéfa ukrajinské energetické společnosti Teplovyk Oleksandra Dushenka dovezené kogenerační jednotky zajistí zásobování teplem kritickou infrastrukturou města a současně napomohou rozvoji teplárenské sítě.

„Díky ceně elektřiny z kogeneračních jednotek budeme moci snížit náklady na služby, které jsou nyní nižší než tržní cena,“ popisuje Dushenko. „Naše malé město by si samo nemohlo podobné zařízení dovolit, takové prostředky v rozpočtu nemáme. Proto je pomoc naší komunitě velmi cenná,“ dodává.

Česká výpomoc

Projektu dodávek kogeneračních jednotek se účastní také česká společnost TEDOM. „Zavázali jsme se k tomuto projektu, protože vnímáme důležitost role udržitelné energetické infrastruktury pro budování silnější a odolnější Ukrajiny,“ popisuje na svém LinkedInu CEO společnosti TEDOM Ladislav Zeman.

Zčásti jde o pomoc zajištěnou přes Ministerstvo zahraničních věcí, zčásti o vyhrané tendry. Dle Roberta Géce začne společnost TEDOM brzy jednat o dalších dodávkách. Kogenerace na Ukrajině přináší nejen stabilní a spolehlivý zdroj energií, ale také bezpečnou decentralizaci výroby.

„Kogenerační jednotky jsou mnohem hůře zaměřitelné ze strany ozbrojených sil. Je jednodušší sestřelit jednu velkou elektrárnu než desítky decentralizovaných zdrojů,“ vysvětluje pro Českou televizi zástupce obchodního ředitele TEDOMu Jiří Janšta. Společnost zatím dodala většinu z 25 předdomluvených kogeneračních jednotek v hodnotě více než čtvrt miliardy korun.

„Za cokoliv, co nám dovezou, budeme rádi. Protože jak vidíte, nic nám nezbylo,“ vysvětluje v reportáži ředitelka Městské charkovské polikliniky Taťána Lysenková, kam také jedna kogenerační jednotka doputovala.

Kogenerační jednotky dodávané na Ukrajinu jsou schopné fungovat i v ostrovním režimu, tedy bez připojení k síti, a díky tomu jsou schopné rychle zajistit chybějící výkon, který byl poničen vlivem válečné aktivity. Realizace české firmy míří především do městských kotelen.

Kogenerace i diesel generátory

„TEDOM na Ukrajinu dodává převážně kogenerační jednotky o výkonu 80 až 350 kilowattů, které mají relativně krátké výrobní lhůty. Instalovat budeme také jednotky o výkonu 1,6 megawattu,“ vysvětluje pro Obnovitelně.cz Géc.

Dodávky jsou financovány převážně z peněz mezinárodních fondů a bankovních institucí, případně vlád různých zemí. Pro zachování energetické bezpečnosti jsou kogenerace standardně vybaveny možností automatického přechodu z paralelního provozu do ostrovního, což je jednou z jejich hlavních předností.

Na rozdíl od záložních zdrojů energie v podobě krátkodobě využitelných dieselových generátorů umí kogenerační jednotky fungovat i v nepřetržitém ostrovním režimu prakticky 24/7. Cena plynu je navíc stále levnější než cena paliva pro generátor. Projekt energetické bezpečnosti Ukrajiny USAID nicméně počítá i s generátory, které pomohou vykrýt nejhorší a okamžité výpadky proudu v místech, kde zatím žádná kogenerační jednotka nestojí.



Úvodní ilustrační foto: Ladislav Zeman, LinkedIn