Tornádo ve Francii, Německo zpustošené kroupami. Česko mezitím zažilo první tropickou noc

Předpověď o tornádech se vyplnila, kroupy jako golfové míčky ale nadělaly větší škodu. Intenzivní supercela se během úterního odpoledne prohnala západní Evropou.

Několik záběrů tornád ze severu Francie, pěticentimetrové kroupy nebo vyplavené ulice, povalené ploty a shozené střechy. Tak vypadá prozatím sčítání škod po extrémně silné supercele, která se prohnala nad Evropou během úterý.

Meteorologové před bouří varovali zhruba den dopředu. Když se vlivem teplotních a větrných podmínek vytvoří podobně veliká supercela, jakou byla ta včerejší, pravděpodobnost intenzivních průtrží nebo tornád stoupá. Podle původních předpovědí měla bouře přijít i k nám, nakonec se ale Česku vyhnula.

Kolik přesně bylo ve Francii zaznamenáno tornád a zda se netýkají jediného konkrétního jevu, zatím není jasné. Tornáda nezpůsobila větší škodu než vyvrácené stromy a poničené střechy domů, jejich záznamy svědci a amatérští meteorologové teprve nahrávají na sociální sítě (například zde, zde a zde).

Na oficiální vyjádření a potvrzení meteorologů si budeme muset počkat. O tornádech jsme si na Obnovitelně.cz povídali s odborníkem z Akademie věd z Ústavu fyziky a atmosféry Petrem Zacharovem. Vysvětlil, že ačkoliv se může zdát, že se tornáda vyskytují stále častěji, roste spíše počet lidí s telefony, kteří jsou schopni vzácný jev zaznamenat.

Daleko ničivější záběry pochází z oblastí, kam bouře přinesla pěticentimetrové kroupy, které zničily úrodu, poničily čelní skla automobilů nebo bleskově zaplavily ulice.

Zavřené stadiony i zaplavené ulice

Při putování do Německa bouře ještě nabrala na síle, ve večerních hodinách byly blesky z příhraniční oblasti vidět pouhým okem i z okolí Prahy. Nad východním Německem bylo v průběhu noci zaznamenáno během 30 minut více než 8 tisíc blesků. Kraj bouře se dotkl i Česka, měřicí stanice v Krušných horách zaznamenala 151 blesků během krátké 30minutové intenzivní bouře.



Z preventivních důvodů byly také uzavřeny fotbalové stadiony v různých částech Německa, kde se zrovna odehrávalo mistrovství Evropy. Organizátoři raději zajistili i ruské kolo a reklamní bannery a uzavřeli některé fanouškovské zóny.

O jednom tornádu se zatím spekuluje, jeho záznam je špatně rozeznatelný, podle deníku ksta.de bude potřeba další odborný rozbor. Jisté ale je, že silné poryvy větru v oblasti ničily střechy a vyvracely stromy. K oficiálnímu potvrzení zatím nedošlo a další pozorování hlášena nejsou.

Česká první tropická noc

Podle varování, která v průběhu úterý vydával Český hydrometeorologický ústav, i severní hranici Čech hrozil zásah německou bouří včetně krup a nárazového větru s rychlostí 90 kilometrů v hodině. 

Nakonec bouře lehce přešla po hranici Krušných hor. „I když bouře již slábne, vydali jsme pro tuto oblast krátkodobou výstrahu před pozorovaným jevem. V rámci bouřky se mohou vyskytovat zejména kroupy kolem 3 centimetrů a výraznější nárazy větru,“ informoval Český hydrometeorologický ústav.

Současně ale Česko zažilo svou první tropickou noc, což znamená, že teplota na mnoha místech neklesla pod 20 stupňů Celsia. „V noci na dnešek jsme zaznamenali první letošní tropickou noc. Minima se nejčastěji vyskytují mezi 14 až 19 stupni Celsia, na 12 stanicích teplota neklesla pod 20 stupňů Celsia,“ komentují meteorologové.

Na tropické dny i noci si budeme muset zvykat, kvůli důsledkům klimatické změny nás čekají stále častěji. Vlny veder, které se skládají z řady tropických dní i nocí, jsou pak zátěží nejen pro lidské tělo, ale také pro přírodu kolem nás. Jak se chránit a jaké skupiny jsou extrémním počasím nejohroženější, vysvětlili na Obnovitelně.cz odborníci z řad lékařů i klimatologů.



Úvodní ilustrační foto: Unsplash