Svět slaví Den větru. Navštívit můžete elektrárny i větrné mlýny

Řada moderních větrných elektráren i tradičních větrných mlýnů bude mít otevřeno i v Česku.

Na dnešní den (15. 6.) připadá mezinárodně uznávaný Den větru. Česká společnost pro větrnou energii proto otevře vstup do deseti větrných turbín, na jednu rozjednanou a připravovanou lokalitu a ve spolupráci se sekcí větrných mlýnů při Kruhu přátel Technického muzea v Brně bude možnost nahlédnout i do dvanácti tradičních větrných mlýnů.

„Především u větrných elektráren je to vzácná příležitost, větrné mlýny uvedené v seznamu jsou během turistické sezóny běžně přístupné častěji. V některých případech jsou oba druhy větrných zařízení v cyklisticky přijatelných vzdálenostech, a tak se nabízí možnost absolvovat cestu od větrného mlýna k nedaleké větrné elektrárně a porovnat si, jak pokročila jejich velikost a energetický výkon během posledních 100 let,“ popisuje server Povětrník, který mapuje české mlýny.

Turbíny i mlýny budou k dispozici i s odborným dozorem zhruba od 10 do 16 hodin. V průběhu celého dne nabízejí různorodý program, od běžné prohlídky po spojení se Dnem řemesel, virtuální realitou, odbornou přednáškou nebo programem pro děti.

Vstup bude umožněn například do větrné elektrárny Rozstání, která je unikátní tím, že ji spoluvlastní skupina místních občanů na Prostějovsku. Virtuální realitu a pohled z gondoly zažijí návštěvníci na větrné turbíně Horní Řasnice. Ukázku hasičského zásahu záchrany osob z vrcholu samotné turbíny pak mohou zhlédnout diváci ve větrném parku Břežany na Znojemsku.

Mezi zajímavosti patří také malá větrná elektrárna společnosti Benekov, kterou je možné umístit na běžný sloup či budovu. Ke zhlédnutí bude v areálu společnosti na Bruntálsku. Přístupná bude také lokalita v obci Brniště, která výstavbu větrného parku o šesti věžích teprve plánuje.

Pokud dnešní výlet nestíháte, opožděnou prohlídku nabídne příští sobotu 22. června větrný park Věžnice u Havlíčkova Brodu.

Více o programu a jednotlivých elektrárnách na stránkách České společnosti pro větrnou energii nebo na stránce Povětrník.

Foto: Freepik