Týden pro klima je v plném proudu. Plejáda akcí vysvětlí, jak zachránit planetu

Během celého týdne pořádají environmentální organizace přednášky, swapovací bazary, pikniky a další zážitky. Návštěvníkům nabídnou přes 80 událostí ve několika regionech.

Od pondělí 3. 6. do neděle 9. 6. nabízí Týden pro klima pestrý a různorodý program plný environmentálních událostí. I po skončení týdne některé akce pokračují a zvou na zajímavý program v průběhu celého června.

„Týden pro klima představuje otevřenou platformu, do které se může s vlastní akcí zapojit každý. Jednotlivé akce pořádají jednotlivci, skupiny, místní spolky nebo organizace. Máme radost, že přibývá pořádajících z řad veřejných institucí, obcí nebo knihoven, které stav klimatu pálí,” uvádí o letošním pátém ročníku Týdne pro klima Tereza Fenclová Mašková z Klimatické koalice.

V rámci Týdne pro klima probíhá až přes 80 událostí v různých městech a obcích. V Brně byla třeba v úterý komentovaná prohlídka o infrastruktuře města, Pardubice ve středu hostily přednášku o lokální energetice. Mezi pražské události patří třeba Káva o páté ve Skautském institutu ve čtvrtek, kde odborníci vysvětlí vliv klimatické změny na potraviny a suroviny, mezi které patří právě třeba celosvětově oblíbená káva.

Přednášky jsou pestré a nabízí mnoho různorodého zamření od psychického zdraví, ekonomii, ekologii po umělecké krátké filmy. Celý program nabízí Týden pro klima na svém webu.

Osvěta i zábava

Týden pro klima poukazuje na problematiku klimatické krize a vše, co s ní souvisí. Osvětovým, naučným i zábavním programem tak chce návštěvníkům nabídnout informace i návody, jak změnit své chování nenásilnou formou. Maroš Prčina z Ekumenické akademie vysvětluje, že na klimatickou krizi poukazují především pro nutnost ji urychleně řešit.

„Klimatická krize je nerovnoměrná jak z hlediska příčin, tak z hlediska následků. Největšími producenty nejsou obyčejní lidé, ale veliké korporace,“ vysvětluje Prčina. Pouhých 57 společností je totiž zodpovědných za celkem 80 procent světových emisí. „A negativní dopady nedopadají na ty, kteří vytvořili nejvíce emisí, ale na ty nejchudší žijící v zemích globálního jihu, který nejsilněji pociťuje následky extrémního počasí,“ dodává.

Týden pro klima se letos uskuteční v týdnu, kdy probíhají volby do Evropského parlamentu. Ty představují jeden ze zásadních systémových nástrojů, kterými lze změnu klimatu ovlivnit. Pro orientaci v postoji kandidujících stran k otázkám ochrany klimatu a přírody, připravily členské organizace Klimatické koalice například debatu s kandidáty a kandidátkami o environmentálních tématech, iniciativu Evropa pro zvířata, jejímž cílem je přijetí závazku k ochraně zvířat či kampaň Příroda nemůže jít volit, ale ty ano! na podporu volební účasti.

Foto: Freepik