Vrátíme se k roubenkám? Dřevo má mnohem lepší vlastnosti než zdivo

Srovnatelná cena, rychlejší výstavba a lepší vlastnosti. Ze dřeva dnes vznikají nejen domy, ale i třeba mosty.

Lokální, obnovitelné a především rychlé. Dřevo přináší do stavebnictví nádech tradice a moderního světa současně. V rozhovoru pro Obnovitelně.cz to říká spolumajitel a výkonný ředitel společnosti Nema Tomáš Nemrava. Společnost se specializuje na dřevostavby a dřevěné konstrukce a svá díla buduje v areálu bývalé pily u Nových Hradů.

V čem spočívá hlavní výhoda dřevostaveb oproti jiným stavebním materiálům?

Výhod je celá řada. Lidé nyní však asi nejvíce oceňují rychlost výstavby. Dřevostavbu totiž umíme postavit v polovičním čase oproti zděným stavbám, a navíc je s tím spojeno mnohem méně hluku a prachu. Další obrovskou výhodou je jejich ekologičnost a tepelně-izolační a akustické vlastnosti, které jsou také mnohem lepší než u staveb zděných.

Má i své nevýhody? Je dražší nebo levnější?

Pokud jde o cenu, je cihla i dřevo srovnatelné. Nosná konstrukce domu totiž tvoří jen čtvrtinu ceny. Pouze v těchto 25 procentech může vznikat rozdíl. Konstrukční systémy jsou navíc v současnosti cenově srovnatelné.

Dřevostavba přináší ekonomické výhody jinde. A to v rychlejší výstavbě. Poloviční čas oproti jiným stavebním systémům znamená pro klienta například kratší nájem nebo kratší úvěr stávající nemovitosti. Další výhodou je, že při stejné ceně a rozloze získáte zhruba sedm procent podlahové plochy navíc.

Pokud se budeme bavit o omezení výstavby, existují lokality, kde dřevostavby nelze stavět?

Velkým nepřítelem dřevostaveb bývala voda. Avšak v dnešní době jsme díky moderním technologiím schopni konstrukce monitorovat a případné problémy s vodou zavčasu odstranit. Proto můžeme postavit dřevostavbu v podstatě všude.

Jak dlouho ji trvá postavit? Staví se na místě nebo se skládá již předhotovený dům?

To se odvíjí od způsobu, jakým ke stavbě přistoupím. Můžeme stavět dřevostavbu letmou montáží, což znamená, že se veškeré práce realizují až na stavbě, a výstavba potrvá cca osm měsíců.

Druhým způsobem výstavby je plošná prefabrikace, kdy můžeme zkrátit dobu výstavby na cca šest týdnů včetně základové desky. Plošná prefabrikace znamená, že se 50 procent realizuje na stavbě a 50 procent už v továrně.

Třetí možností je 3D prefabrikace, kdy zhruba 95 procent práce je uděláno už v továrně a výstavba domu pak trvá pouze týden.

Udržitelné a lokální

Co dělá dřevostavby udržitelným materiálem?

Zjednodušeně je to o tom, že porazíme strom, uděláme z něj dřevostavbu a zasadíme nový strom. Máme tak neomezený zdroj materiálu, který se obnovuje.

Pak mě napadá i otázka na původ dřeva. Řešíte například, odkud materiál pochází?

Ano, řešíme. Snažíme se dřevo nakupovat v co nejkratších vzdálenostech od naší pily, aby náklady na dopravu byly co nejnižší. Díky tomu jsou i ceny pro naše zákazníky přívětivější.

Jak se postupuje v budoucnosti v případě potřeby budovu demontovat nebo zbourat? Dá se materiál znovu použít, nebo jaké existují možnosti recyklace či ekologické likvidace?

Existují švýcarské studie, které prokázaly, že dřevo se dá použít cca sedmkrát po sobě. Následně se dá vždy zpracovat na energii, a tu opět využít k výrobě dřevostaveb. Ostatní materiály jako sádrovláknité desky je možné znovu použít na výrobu sádrovláknitých desek.

Střešní krytina jako například betonové a keramické střešní tašky se dají použít do stavebního recyklátu a plechová krytina se odveze do sběru a vyrobí se z ní znova kov.

Poslední roky ve stavebnictví běžný zákazník řeší především zdražování. Jak si stálo a stojí právě dřevo?

Dřevo v roce 2021 cenově vylétlo díky bublině ve světě. Nyní se naštěstí vrátilo na ceny před rokem 2021, dokonce je o něco níže. Zdražily tak spíše ostatní materiály, které do stavby vstupují, a tím pádem i celá stavba.

Vztah státu ke dřevostavbám je optimistický

Kdo má o dřevostavby spíše zájem? Developeři nebo jednotliví zákazníci rodinných domů?

Momentálně se v ČR staví ze dřeva zhruba 16 procent rodinných domů. Začínají se ale stále více stavět i projekty pro developery a veřejný sektor, typicky pro obce nebo státní správu. Dále se o dřevostavby zajímají firmy, protože jsou skvělou volbou pro administrativní budovy. Dá se tedy říci, že o dřevostavby projevují zájem všichni.

Jaký očekáváte vývoj dřevostavebnictví? Co třeba výškové budovy?

Dřevo považuji za stavební materiál budoucnosti. Dá se z něho stavět téměř vše. Dnes z něj například stavíme silniční most v Třebíči. Určitě z něj dokážeme realizovat i výškové budovy. Díky prefabrikaci navíc velmi kvalitně, rychle a levně.

Dlouho byla překážkou k výstavbě také legislativa. Jak jsme na tom teď?

Momentálně jsou věci hodně v pohybu. Pracuje se na změně požárních norem. Stát si začal uvědomovat obrovské výhody plynoucí ze zásob dřeva, které vlastní. Uvědomil si i ekonomický přínos toho, že dřevo dále zpracuje na území České republiky a nevyveze ho pouze jako kulatinu v surovém stavu do zahraničí.

Aktuálně stát zpracoval surovinovou politiku dřeva, v níž se zavázal k podpoře dřevostaveb. Z toho vyplývá, že vůči vztahu státu a dřevostaveb do budoucna jsem velmi optimistický.

Foto: Archiv Tomáš Nemrava