Ženy a fotovoltaika: o práci v oboru mají velký zájem, čelí ale zbytečným překážkám

Předsudky, stereotypy nebo i nepadnoucí helma mohou dohromady zapříčinit, že se ženy do technických oborů nehrnou. Přesto se jejich podíl v solárním sektoru zvyšuje.

Často mluvíme o tom, jak by se měl (nejen) český pracovní trh více zrovnoprávnit. Stejné výše platů, stejné šance na pracovní pozice pro muže a ženy. Přestože je solární sektor tím nejvíce genderově vyváženým směrem na poli energetického průmyslu, jak dokládá studie organizace Irena, nestačí to.

Ženy musí čelit překážkám, jako jsou chybějící bezpečnostní pomůcky nebo nedostatečné hygienické podmínky, upozorňuje organizace Women in Solar Europe. A pokud pracují v oblasti, kde fyziologická odlišnost nehraje roli, čelí občas stereotypním bariérám a předsudkům, jak dokládají některé zkušenosti žen i v Česku.

Nedostatečné bezpečnostní prvky

Studie společnosti Women in Solar Europe se zaměřila na všechny aspekty pracovní náplně různorodých pozic v solárním sektoru. „Ženy a muži jsou biologicky odlišní, musíme proto brát ohled na tyto rozdíly i na pracovišti,“ komentuje ředitelka společnosti Faria Renewables Thalia Valcouma.

„Ačkoliv je každé pracoviště povinno mít toaletu, často tomu tak není. Osobní ochranné prostředky také občas nesplňují specifické tělesné potřeby, protože většina z nich je určena pro muže,“ dodává Valcouma.

Právě na ženám uzpůsobené bezpečnostní prvky v montážních oborech se zaměřil například průzkum Women’s Engineering Society. Jen 27 procent žen oproti 60 procentům mužů považuje své bezpečnostní pomůcky za padnoucí a vyhovující. Nevyhovující vybavení přitom může místo ochrany naopak způsobit poranění.

Podle průzkumu je to jedním z důvodů, proč je stále velmi málo žen v technických sektorech. „Z nedostatečného zastoupení žen v technických oborech obvykle viníme systém vzdělávání, ale musíme se zamyslet nad tím, jak udržujeme a podporujeme pracovní působení ženských inženýrek,“ komentuje pro PV Magazine Carmen Madrid, zakladatelka WiSe.

Nejvyváženější energetický obor

Z průzkumu dále vychází, že dozorčí orgány a asociace v oboru vnímají nedostatečnost bezpečnostních pomůcek pro práci jako problém žen samotných a ne jejich zaměstnavatelů. Přehazují tak zodpovědnost na zaměstnance místo na společnosti.

Ačkoliv autoři studie předpokládají, že s nástupem digitalizace a automatizace těchto problémů ubude, protože ubude manuálních pozic, problém vyřešený není. Ženy stále ještě musí bojovat s předsudky a stereotypy. A to i ve fotovoltaice, kde je podle organizace Irena podíl žen oproti mužům v solárním sektoru dokonce 40 procent.

To z něj dělá ten nejvyváženější ze všech ostatních energetických odvětví. Například u větrné energie je to jen 21 procent. Podle autorů zprávy je to dáno tím, že obnovitelná a především solární energie nabízí více konzultačních a různorodějších pracovních pozic než ostatní zdroje energie. Ženy se tak mohou účastnit konzultací, plánování, výstaveb, provozu nebo i rozvoje, vysvětlují autoři zprávy.

A jak si stojí Češky?

Zeptali jsme se na zkušenosti české tváře solárního průmyslu. Že je z nějakého důvodu solární sektor výjimkou v podílu žen a mužů oproti dalším energetickým odvětvím, potvrzuje například Petra Zelenická ze společnosti JA Solar.

Svou kariéru začínala v inženýrském counsultingu zaměřeném na ropu, zemní plyn, vodík a obnovitelné zdroje. „Když jsem nastoupila na svou pozici v solárním sektoru, byla jsem překvapená, o kolik se změnil podíl žen a mužů na pracovišti. Solární sektor je pro ženy atraktivnější. Zelená energie, snižování emisí, změna k lepšímu, přínos pro společnost – přesně to, co se blíží ženským preferencím,“ komentuje Zelenická.

Problémem jsou podle ní stereotypy. Společnost je nějak nastavená a ženy si mnohdy jen nevěří. Podobný názor sdílí Karolína Smital, jednatelka společnosti WIS Energo, která vnímá jako největší komplikaci předsudky, se kterými ženy musí bojovat. Jinak je jim solární obor otevřen.

„Pokud jako žena začínáte pracovat v takovém prostředí, máte dvě možnosti. Rozčilovat se nad tím, že vás muži neustále zkoušejí, trénují a podceňují. Nebo budete lepší než oni a respekt si získáte. A možná díky tomu bude mít mladší generace žen už lepší postavení než na úplném začátku já,“ komentuje Karolína Smital.

Rodinný nebo profesní život

Podle Zuzany Krejčíkové z ČEZu je zastoupení žen v menšině proto, že se samy na technické profese nehlásí. „Rozhodně se ale podíl zvětšuje, žádné překážky z hlediska přístupu žen k těmto profesím nevnímám. Naopak většina firem včetně ČEZ vychází ženám plně vstříc z hlediska dosažení souladu jejich osobního a profesního života,“ dodává.

„Ženy jsou dnes úspěšné v nejrůznějších oblastech. Myslím si, že se nám pomalu daří překonávat rozdělení na mužská a ženská odvětví,“ říká Darina Merdassi ze společnosti Decci. Rostoucí podíl energie z obnovitelných zdrojů v energetickém sektoru podle ní zvýší množství pracovních příležitostí pro ženy.

„Zřejmě největší překážkou, které ženy stále čelí, je moment, kdy se rozhodnou založit rodinu. Já sama mám dvě malé děti a stále hledám to ‚správné‘ rozdělení času mezi práci a rodinu,“ vysvětluje.

Česko za zbytkem západního světa jinak v genderové vyváženosti bohužel tradičně zaostává. Podle výzkumů Eige v průměru v energetickém sektoru jako celku pracuje 24 procent žen, v České republice je to jen 18 procent.

Foto: Freepik