Podraz na věřitele Maliny? Vedení zkrachovalé firmy otočilo, místo reorganizace míří do konkurzu

Domácnostem, které zaplatily statisícové zálohy, se podle zástupce věřitelů vzdaluje šance na dokončení fotovoltaických elektráren a tepelných čerpadel. Navíc mohou ještě přijít o další peníze.

Pavel Baroch

21. 5. 2024

Když koncem loňského roku hovořilo Obnovitelně.cz neoficiálně s osobou, která je detailně seznámena o poměrech uvnitř zadluženého Energetického holdingu Malina, jak vidí šance zákazníků na dokončení střešních instalací a tepelných čerpadel, velkým optimismem nehýřil. „Ta situace rozhodně není dobrá,“ řekl redakci zdroj, který si nepřál být jmenován, protože nemá oprávnění informovat o dění v insolvenčním řízení. „Spíše to vypadá, že firma skončí v konkurzu a nad Malinou se zavře voda.“

Teď to vypadá, že na jeho slova dojde. Soud totiž na začátku května vyhověl (zatím nepravomocně) žádosti vedení Maliny o změnu reorganizace firmy na konkurz. „Je to další kotrmelec ve vývoji Maliny,“ uznal krizový manažer a člen představenstva Lukáš Uhl. „Slovo konkurz v insolvenci může pro řadu lidí znít děsivě. V naší konkrétní situaci je však spásou.“

Takový optimismus rozhodně nesdílí právník Ladislav Drha, partner společnosti Pikes Legal, který ve věřitelském výboru zastupuje největší skupinu klientů. „Návrh přeměny z reorganizace na konkurz, který podala Malina, považuju za podraz na věřitele – zákazníky,“ řekl Obnovitelně.cz Drha, podle něhož hrozí, že jim fotovoltaické elektrárny a tepelná čerpadla firma už nedodělá.

Dva konkurenční návrhy

Proč se vedení Maliny rozhodlo pro takto zásadní změnu? Krizový manager Uhl to vysvětluje tím, že pro navržený reorganizační plán nepanovala shoda. Vedle oficiální varianty, kterou představila Malina ve spolupráci s ostravskou společností TnG-Air, se objevil ještě konkurenční návrh konsorcia okolo společnosti Fotovolty.

„Reorganizace vyžaduje shodu a kooperaci množství věřitelů. Je potřeba, aby se věřitelé většinově shodli na tom, co je nejlepší cesta, a tu cestu si odsouhlasili. Pokud shoda mezi věřiteli není, nebo je tam někdo, kdo aktivně napadá jakýkoliv krok, tak se reorganizace vleče měsíce, roky, nebo nedopadne nikdy. V našem případě bohužel potřebnou věřitelskou shodu nebylo možné nalézt,“ uvedl Uhl.

V praxi by to podle něho znamenalo, že například nebude schválen znalecký posudek, bude se řešit, kdo má sestavit plán a kdo už ne, strany se budou odvolávat, namítat vše možné. „Na všechno se budou svolávat schůze a pak měsíce čekat na výsledky odvolání. Důsledkem by bylo, že by se stále muselo na něco čekat,“ konstatoval Uhl.

Dodal, že mezitím budou komponenty na skladě dál zastarávat a ztrácet hodnotu, budou končit smlouvy o připojení a bude končit dotační výzva. „Firma bude platit náklady, a tržby již mít nebude. Bude plynout čas, bude se ztrácet hodnota a insolvence se nikam nepohne. To nejsou dobré vyhlídky,“ sdělil Uhl, podle něhož je konkurz jiný právní režim, který umožňuje v případě potřeby dál provozovat firmu a dokončovat zakázky, umožňuje rychle rozprodávat aktiva (insolvenčním správcem).

„A umožňuje nabídnout lidem dokončení, a nečekat na to, která věřitelská skupina vyboxuje svůj úspěch po dvanácti kolech zápasu. Konkurz umožňuje jednat téměř hned. Konkurz umožňuje tvořit a uskutečňovat řešení,“ tvrdí Uhl, podle něhož se bude dál pracovat na tom, aby se klientům jejich zakázky dokončily.

„Insolvenční správce mi potvrdil, že ve výběrovém řízení vybere vhodné firmy, které budou se souhlasem zákazníka moci zakázky realizovat. Týká se to jak fotovoltaiky, tak tepelných čerpadel,“ uvedl Lukáš Uhl. A ti, co odstoupili od smlouvy, dostanou po zpeněžení majetkové podstaty finanční vyrovnání.

Zvýhodnění zákazníci

Vedení Maliny přitom zrušilo reorganizaci a požádalo o konkurz jen krátce před tím, co se měla konat schůze věřitelů, která měla rozhodovat o konkurenčních návrzích. Právník Ladislav Drha z věřitelského výboru připomněl, že to byla Malina, kdo navrhl reorganizaci, přesvědčil věřitele, aby hlasovali pro, půl roku čerpala statisícové odměny pro management a za právní služby pro přípravu reorganizačního plánu.

„A v okamžiku, kdy mají obhájit svůj reorganizační plán před soudem a věřiteli a rovněž před konkurenčním reorganizačním záměrem, tak najednou celý podnik položí a zavřou,“ řekl Obnovitelně.cz Drha, který se netajil tím, že se mu zamlouvá právě konkurenční návrh konsorcia okolo Fotovolty. Dodal, že dopad na zákazníky bude velice smutný.

„Malina jim už fotovoltaiky a tepelná čerpadla sama nedodělá. Naopak hrozí, že se insolvenční správce bude zajímat, zda panely a další materiál, který je u zákazníků, nebude možné odvézt pryč za účelem jejich prodeje, nebo jak se k tomu správce postaví. Po finanční stránce dostanou věřitelé zpět poměrnou část svých peněz, což ale nějakou dobu potrvá. Malina se měla vyjádřit, že by mohli dostat až 20 procent nazpět. Uvidíme, zda to bude tolik nebo méně,“ uvedl Drha.

Že nejde o přehnané tvrzení, dokládá zkušenost 77 klientů Maliny, o které informoval Český rozhlas. Hrozí jim, že budou muset znovu zaplatit stovky tisíc korun. Firma jim je vracela, protože nedokázala namontovat solární elektrárnu nebo tepelné čerpadlo. Podle správce konkurzu byli tito zákazníci zvýhodněni oproti ostatním věřitelům.

„Malina neměla na to, aby vrátila všem. Selektivně vybrala jen některé lidi, kterým vrátila zálohy, a některým je nevrátila. Ti, co je dostali, by je měli vrátit do podstaty, zároveň se stanou přihlášenými věřiteli v tom rozsahu. Pohledávka se považuje za přihlášenou, říká zákon, a pak všichni dostanou stejně – poměrně z jedné hromady,“ vysvětlil insolvenční správce Rudolf Vinš.

Absolutní nehoráznost

Ještě ostřejší vyjádření proti aktuálnímu kroku vedení Maliny zformuloval Matěj Fejlek, ředitel společnosti Fotovolty, která připravila konkurenční návrh reorganizace. Uvedl, že přechod na konkurz považuje za absolutní nehoráznost.

„Stalo se to zhruba týden před plánovanou schůzí věřitelů, kde měly tisíce věřitelů hlasováním vyjádřit svou vůli. Tuto možnost jim tak management Maliny, ve snaze ochránit své zájmy, sebral,“ uvedl Fejlek pro Obnovitelně.cz.

Jaký to podle něj bude mít dopad na věřitele Maliny? „Pokud se nepodaří konkurz zvrátit, nezbývá jim nic jiného, než počkat na rozprodej aktiv firmy v konkurzu a následně čekat, jaké získají uspokojení pohledávek. Pravděpodobně to budou jednotky procent. K dokončení zakázek jim nezbývá fakticky nic jiného, než si na volném trhu najít nového dodavatele, pravděpodobně za současných tržních podmínek,“ konstatoval Fejlek.

Dodal, že konsorcium okolo Fotovolty bude i nadále nabízet domácnostem dokončení zakázek bez ohledu na konkurz. „Aktuálně se snažíme přepracovat nabídky a najít ještě výhodnější řešení pro klienty, které budeme v řádu dnů prezentovat,“ sdělil Fejlek.

Obnovitelně.cz oslovilo také ostravskou společnost TnG-Air, která se měla podílet na oficiálním reorganizačním plánu a dokončovat domácnostem střešní instalace a tepelná čerpadla. Firma ale na zaslané otázky, jestli se i nadále bude angažovat v řešení současné situace v Malině, opakovaně neodpověděla.

Ilustrační foto: Pavel Baroch