Třebíčské domácnosti vytápí biomasa. Místní díky tomu mají jedny z nejnižších cen tepla v Česku

Z pevné biomasy, jako je dřevní štěpka, piliny nebo sláma, se každý rok vyrobí desítky milionů gigajoulů tepla. Před lety na toto palivo vsadili také v Třebíči, a vyplatilo se to.

Pavel Baroch

20. 5. 2024

O třebíčském podnikateli Richardu Horkém se někdy hovoří jako o králi biomasy nebo také jako o vizionáři, který zbavil město závislosti na ruském zemním plynu. Před lety totiž po městě stála spousta zastaralých plynových kotelen. Dnes je ale všechno jinak. Horký se stal jedním z průkopníků ve využití biomasy pro výrobu tepla.

Většinu města totiž vytápí teplárny spalující dřevní štěpku nebo slámu, které vystavěl právě Horký, respektive jím založená firma TTS energo. A díky tomu mají tamní domácnosti, ale i průmyslové objekty nebo školy jedny z nejnižších cen za teplo nejen ve svém regionu, ale v celé republice.

„Nikdy jsme nepřekročili 800 korun za gigajoul,“ řekl Richard Horký mladší, který po smrti svého otce před dvěma lety pokračuje v jeho energetickém podnikání. Pro srovnání: zatímco v Třebíči vyšel v uplynulém roce jeden gigajoul na 792 korun, například ve Žďáru nad Sázavou to bylo 1 025 korun, v Jihlavě 1 320 korun, v Havlíčkově Brodě 1 550 korun a v Brně dokonce 1 672 korun.

Soběstační ve výrobě tepla

Na obnovitelné zdroje pro výrobu tepla se společnost TTS začala soustředit od roku 2001, v současnosti provozuje unikátní soustavu zásobování teplem a ze čtyř tepláren na biomasu dodává teplo většině obyvatel Třebíče. Celkem jde o více než 650 odběrných míst.

„Mezi naše odběratele patří školy, školky, nemocnice, průmyslové objekty, rodinné domy a také bytové domy, ve kterých je více než 10 tisíc bytů. Dodávky tepla jsou realizovány z více jak 94 procent pomocí kotlů na spalování biomasy,“ uvedl Horký. A ubezpečuje, že i kdyby se ze dne na den vypnul plyn, Třebíč bez tepla nezůstane, je ve výrobě soběstačná. Připomíná i další přednost: „Palivo vykupuje od místních lesníků a zemědělců, takže peníze zůstávají v regionu a vznikají další pracovní možnosti.“

Richard Horký představil třebíčský biomasový projekt v rámci oslav 30letého výročí založení Českého sdružení pro biomasu CZ Biom, jehož je společnost TTS energo rovněž členem. Organizace podporuje rozvoj využití biomasy, bioplynu a biometanu jako obnovitelných zdrojů bioenergie. Zabývá se ale také bioodpady, kompostováním a navracením živin z kompostů, digestátů a popelů do půdy. Sdružuje specialisty, podnikatele a další odborníky z této oblasti.

Význam lokální výroby

Právě poslední roky, které byly ve znamení energetické krize, ukázaly důležitost lokálních obnovitelných zdrojů. A to nejen svou výhodnější cenou pro zákazníky, ale také bezpečností dodávek tepla nebo tím, že jsou udržitelné, podporují rozvoj komunit a regionů a nabízejí rovněž služby výkonové rovnováhy.

„Bioplyn i pevná biomasa jsou stabilní zdroje energie, a to bez ohledu na aktuální klimatické podmínky, které se přesouvají ke službám výkonnostní rovnováhy. Celý obor dokáže poskytnout flexibilitu rovnající se elektrárně Dlouhé Stráně,“ uvedl Jan Habart, předseda CZ Biom.

Podle organizace v současnosti funguje v zemi téměř stovka licencovaných zdrojů využívajících pevnou biomasu – buď jako primární, nebo minoritní palivo. Dohromady se tato zařízení podílejí na obnovitelných zdrojích energie České republiky z 27 procent, konkrétně téměř 58,5 milionu gigajoulů. Biomasa má rovněž významné zastoupení v domácnostech. Potenciál pro vytápění je neustále značný.

Kutnou Horu vytápí sláma

Jeden energetický zdroj, který z biomasy vedle tepla vyrábí i elektřinu, provozuje společnost UCED BIO v bývalé slévárně ČKD v Kutné Hoře. Palivem je obilná a řepková sláma a cíleně pěstované energetické plodiny ve formě standardizovaných balíků.

„Věděli jste, že v končící topné sezóně spálíme 12 tisíc kusů balíků slámy? Přesně tolik stačí, abychom celou zimu zásobovali teplem město Kutná Hora, tedy zhruba 4 tisíce domácností a firem,“ uvedla společnost na svých internetových stránkách. CZ Biom sdělilo, že roční objem dodaného tepla zákazníkům se pohybuje okolo 93 tisíc gigajoulů, od letošního roku se ale očekává připojení dalších zákazníků a rozšiřování dodávky tepla na úrovni 103 tisíc gigajoulů.

„V areálu je také zařízení na poskytování služeb výkonové rovnováhy elektrizační soustavy. Zařízení umí poskytnout takzvanou negativní službu 25 megawattů ovládanou z centrály ČEPS. V současné době probíhá rozšíření o další služby výkonové rovnováhy,“ uvedlo CZ Biom.

Nové biomasové projekty

Sdružení u příležitosti 30. výročí svého založení připomnělo, že se v Česku připravují další projekty nových zdrojů, které budou využívat pevnou biomasu jako primární palivo. Mezi nejvýznamnější patří třeba ambiciózní projekt Ško-Energo. Projekt je součástí strategie uhlíkové neutrality společnosti Škoda Auto. Nízkoemisní energií a teplem bude zásobovat nejen svou automobilku, ale i město Mladou Boleslav.

Podle předsedy dozorčí rady Michaela Oeljeklause chystaná akce představuje největší modernizaci energetického zdroje společnosti za poslední čtvrtletí. „Významnou část této sumy – více než 50 procent – pokryjí dotace z Modernizačního fondu Státního fondu životního prostředí České republiky. To působivě dokládá, čeho jsme schopni dosáhnout na základě úzké a vzájemné spolupráce se všemi našimi partnery,“ řekl Oeljeklaus.

Všechny nové kotle budou využívat jako výhradní palivo biomasu: ze 70 procent dřevní štěpku a z 30 procent pelety z rostlinných zbytků, takzvané fytopelety. Použitá biomasa bude certifikována podle požadavků evropské i české legislativy s důrazem na udržitelnost celého dodavatelského řetězce. Po dokončení přechodu na ekologická paliva se roční úspora oxidu uhličitého odhaduje na 290 tisíc tun ročně.

Úvodní foto: TTS energo (teplárna v Třebíči)