Kolínská elektrárna po sto letech skončila s uhlím. Teplo nově dělá z voňavé štěpky

V místě bývalého uhelného skladu nyní roste vinná réva. Elektrárna chce dekarbonizací docílit i čistšího ovzduší v centru města.

Elektrárna Kolín společnosti Veolia Energie přešla z uhlí na kombinaci zemního plynu a biomasy. Teplem zásobuje devět tisíc kolínských domácností, kterým nyní zajistí nižší uhlíkovou stopu i o něco čistší ovzduší v centru města.

„Poslední tunu uhlí jsme spálili v dubnu 2024. Přes léto nám stačilo čerpat teplo především z plynu a od září postupně zapojujeme i biomasu. V zimním provozu bude tvořit centrální zdroj našeho tepla biomasa ze štěpky, který zajistí zhruba 85 procent páry,“ vysvětluje ředitel Elektrárny Kolín Jaroslav Rezek. Ročně by elektrárna měla zpracovat zhruba 60 tisíc tun biomasy.

Celá dekarbonizace kolínské elektrárny stála přes 250 milionů korun, zhruba 60 procent z částky pochází z Modernizačního fondu Evropské unie. V komplexní transformaci byla vybudována také nová zařízení pro příjem, skladování, třídění a dopravu biomasy.

Modernizovaná elektrárna se nyní orientuje především na výrobu tepla, za současných ekonomických podmínek podle Rezka nedává smysl udržovat výrobu elektřiny. Přesto jsou pro případ potřeby připravené plynové turbíny i vodní elektrárna, která je součástí areálu.

Při dekarbonizaci Elektrárna Kolín přestavěla stávající uhelný kotel tak, aby dokázal zpracovat i biomasu. Druhý nepotřebný uhelný kotel odstavila, v provozu zůstaly menší plynové turbíny, které pomáhají dorovnávat množství vyrobeného tepla díky zemnímu plynu. „Díky těmto zdrojům zajistíme městu Kolín stabilní a flexibilní dodávku tepla,“ dodává Rezek.

Nižší emise a pěstování vína

Kromě snahy o plnění dekarbonizačních cílů má elektrárenská transformace vliv také na zdravější životní prostředí v Kolíně. „Dopady jsou zřejmé už nyní, pokles oxidu uhličitého je kolem 72 tisíc tun ročně,“ dodává Rezek. Čistší provoz také sníží množství prachu o tři tuny ročně a emisí oxidu siřičitého ubude o 660 tun za rok.

Biomasa pochází z tuzemských zdrojů, aktuálně ji elektrárna dováží z Českomoravské vrchoviny, do budoucna jsou domluvení dodavatelé také z Brd nebo Šumavy, kteří poslouží jako náhradní zdroje. Zatím štěpku vozí kamiony, v budoucnosti by k přepravě mohla být využita blízká železnice pro ještě větší snížení emisí z dopravy.

Elektrárna biomasu skladuje v místech, kde dříve leželo uhlí. Dnes skladiště zaplnily hromady vonící štěpky, za kterými roste víno. „Daří se mu tu dobře, letos dozrálo brzy a zaměstnanci ho do týdne snědli,“ usmívá se Rezek.

Elektrárna Kolín není jediným energetickým provozem spadajícím do skupiny Veolia Energie, který se odstřihl od uhlí a primárně vsadil na obnovitelný energetický zdroj. Dekarbonizovaný je již provoz v Teplárně Přerov a letos také přibyla Teplárna Frýdek-Místek. V příštích letech budou následovat teplárny či elektrárny v Karviné, Krnově, Olomouci a Ostravě.

„Veolia Energie je největším distributorem tepla v Česku, dodáváme teplo a teplou vodu bezmála do 600 tisíc domácností napříč republikou. Je proto logické, že investice do dekarbonizace jsou a ještě budou v našem podání výrazné,“ vysvětluje Martin Brůha, ředitel regionu Čechy společnosti Veolia Energie a předseda správní rady Veolia Energie Kolín.

Celkové investice do dekarbonizace společnosti Veolia Energie se vyšplhají až na 20 miliard korun, sníží ale emise oxidu uhličitého všech svých tepláren v součtu o více než 50 procent.

Úvodní foto: Kristýna Čermáková