Jak bude vypadat povinné zálohování PET flašek a plechovek: Nestrhávejte etiketu, radí ministr

Vláda schválila návrh novely zákona o obalech a zálohování, zpoplatní i reklamní letáky. Obce díky tomu ušetří na rozpočtu i statisíce korun.

Dlouhá léta se Češi chlubí schopností třídit odpad. Nyní ale budou motivováni ještě víc. Vláda schválila povinné zálohování PET lahví a nápojových plechovek, platit začne od ledna 2026. Obchodníci proto mají více než rok, aby se mohli na změnu systému připravit. Pro zákazníky ale systém nepřináší zas až tolik nového.

„Pro lidi se změní jediná věc. Nebudeme už nosit petky nebo plechovky do jim určených kontejnerů, ale budeme je vracet do toho samého automatu, kam vracíme lahve od piva,“ vysvětloval ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) na diskuzi s občany 11. října v Tišnově v rámci debaty Pro moderní Česko.

„PET lahev může být i nemusí být zmáčknutá nebo sešlápnutá, důležité ale je, aby automat dokázal rozpoznat EAN čárový kód,“ upozorňuje ministr. Proto by lidé neměli z lahví před cestou k automatu strhávat etikety, na kterých je čárový kód umístěn.

Že by kódy nešlo načíst, by se lidé neměli bát. „Dnes máme velmi moderní technologie, které jsou podobné nebo stejné těm, které fungují na samoobslužných pokladnách. Stačí máchnout a automat hned zjistí, že se jedná o lahev z Česka a přijme ji,“ dodává Hladík. Je to proto, aby zde nevznikl přetlak svozu plastového odpadu ze zahraničí.

Čtyřkorunová záloha

Pokud se spotřebitel rozhodne, že lahev nebo plechovku nechce vracet, ale chce ji pouze vyhodit, i nadále může pochopitelně využít kontejnery na plast nebo kovy. Přijde pouze o zálohu, stejně jako tomu je v případě vyhození skleněné lahve do skla. Záloha za PET lahev nebo plechovku bude nejspíše ve výši čtyř korun.

Mimo kontejnery na tříděný odpad dnes skončí každá pátá PET lahev a tři ze čtyř plechovek. Celkově by podle odhadů mohlo ročně systémem projít zhruba 2,5 miliardy kusů PET a plechovek. Vláda schválila také návrh novely zákona o obalech, která vedle zálohování zavádí i zpoplatnění reklamních letáků. I to by mělo mít za následek snížení množství odpadu.

Ministr zmiňuje také obce, které si díky zálohování přilepší o 15 procent z nevybraných záloh, což vychází v průměru na 39 korun na občana. „Na webu Ministerstva životního prostředí máme i kalkulačku. Každý si proto může najít svou obec a zjistit, jakým způsobem se nový systém dotkne obecního rozpočtu,“ vysvětluje. Například Tišnov s devíti tisíci obyvateli po prvním roce zálohování získá přes 380 tisíc korun.

Zálohy budou platit pro nealkoholické nápoje v plastových lahvích o objemu 0,1 až 3 litry a alkoholické nápoje do 15 procent alkoholu v plastových lahvích. Dále pro všechny nealkoholické nápoje v plechovkách o velikosti 0,1 až 1 litr a nápoje s obsahem do 15 procent alkoholu v plechovkách. Jediná výjimka se týká mléka a mléčných výrobků, které se zálohovat nebudou.

Lahve a plechovky vykoupí obchody, benzínky i obce

Zákazníci budou s PET lahvemi nebo plechovkami zacházet podobně jako dnes se zálohovaným sklem. Při nákupu zaplatí zálohou, která bude stejná jak pro lahve, tak pro plechovky. Její přesná cena bude určená vyhláškou k zákonu, návrh počítá s výší čtyři koruny. Při vracení nápojových obalů není nutné je nijak vymývat, důležité je, že se vrací včetně etikety, aby šlo naskenovat jejich unikátní EAN kód.

Obchodníci budou vybírat lahve a plechovky povinně v prodejnách nad 50 metrů čtverečních a také na čerpacích stanicích. To znamená dohromady více než 11 tisíc povinných míst. Dobrovolně se mohou zapojit menší prodejny a obce, ale například i stánky, školy nebo jednorázové akce.

Povinnost vybírat zálohované obaly budou mít i online prodejci. V obcích nad 300 obyvatel, kde nebude ani povinné ani dobrovolné místo odběru, ho povinně zřídí provozovatel systému. Díky tomu bude systém dostupný pro naprostou většinu obyvatel.

Ilustrační foto: Kaufland