Pozor na podezřele výhodné nabídky dodavatelů renovací. Často jim chybí zkušenosti

Dodavatelé fotovoltaických elektráren se kvůli nižší poptávce přesouvají do segmentu celkových renovací. Často jim ale chybí zkušenosti, upozorňuje šéfka Columbus Energy.

Ondřej Novák

29. 9. 2024

Již více než rok mohou zájemci o snížení energetické náročnosti starších rodinných domů nebo stavitelé nových úsporných domů žádat o státní dotaci v programu Ministerstva životního prostředí „Oprav dům po babičce.“ Žadatelé mohou získat až 1 milion korun na optimální zateplení, které je podmínkou pro dosažení zálohové dotace a výhodného úvěru. Renovaci je možné rozšířit o další úsporná opatření a čerpat podporu i na výměnu zdroje tepla, fotovoltaiku, ohřev vody, dobíjecí stanici pro elektromobil a další úsporná opatření.

S tím, jak se v průběhu roku změnily podmínky na trhu s domácími fotovoltaikami, které také z velké části využívají dotací, se však některé firmy dostávají do problémů s propadem zakázek. Začínají se proto přeorientovávat na nový segment renovací domů, který je však podstatně náročnější na projektovou přípravu, koordinaci a kvalitu materiálů i administrativu. Z toho plyne snaha některých dodavatelů snížit kvalitu odvedené práce a získat větší marži z dotace, která je navíc na rozdíl od podpory na fotovoltaiku vyplácena žadatelům předem.

„Z naší zkušenosti je komplexní renovace domů mnohem náročnější proces, na který mnoho realizátorů fotovoltaik nemá dostatek zkušenost. Důležité je zejména vypracování energetického auditu, od kterého se odvíjí návrh realizovaných opatření – pokud by se vynechal nebo podcenil, bude na výsledku zákazník tratit. Nemá např. cenu dávat na střechu fotovoltaiku, pokud uniká teplo stropem,“ komentuje situaci Simona Labudová, výkonná ředitelka Columbus Energy. Ten jako jediný na trhu nabízí v rámci své služby „Oprav dům s Columbusem“ domácnostem službu tzv. generálního dodavatele, kdy přebírá odpovědnost za subdodávky jednotlivých opatření i záruky za ně.

„Na trhu například není dostatek energetických konzultantů,“ vysvětluje Simona Labudová. „Některé firmy tak spoléhají na zjednodušený návrh opatření, které ve skutečnosti nevyřeší energetické potíže nemovitosti a ještě si řeknou o takovou výši provize, že na provedení skutečně potřebných opatření pak žadatelům nezbude dost prostředků.“

Solární sektor zažívá nejistotu

Zájemci o renovaci nebo výstavbu domů s využitím dotačního programu Oprav dům po babičce by se tak měli spoléhat pouze na prověřené dodavatele, kteří jsou ochotni na sebe vzít odpovědnost za veškerou projektovou přípravu i dostatečné záruky za provedené práce a mají navíc dostatečnou kapitálovou základnu, aby tyto záruky dokázali v následujících letech skutečně poskytovat.

Změny v dotačních podmínkách i vývoj cen solárních elektráren přinesl v letošním roce do sektoru firem dodávajících fotovoltaiku nejistotu. Portál Refsite aktuálně monitoruje hned 445 rizikových dodavatelských společností, které mají problémy s platbami DPH, byly v insolvenci nebo dokonce aktuálně jsou v insolvenci.

Přenastavením dotačních podmínek se stát snaží motivovat domácnosti ke komplexním renovacím. Zatímco solární vlna předchozích dvou let se zaměřovala zejména na to, aby domácnosti mohly v krizové době rychle získat vlastní zdroje energie, a část svých potřeb tak pokrýt levnou a bezemisní solární energií, nyní mají dotace přinést širší spektrum opatření, která se vzájemně doplňují. Jak dokazují průzkumy, lidé například podceňují nutnost zateplit svá obydlí a snížit energetickou náročnost bydlení.

Úvodní foto: Columbus Energy