Co dělat, když vám tepelné čerpadlo zaplavila voda? Rozhodně ho nezkoušejte sami opět zapojit

V krajním případě může neodborná manipulace s tepelným čerpadlem, které zaplavila velká voda, způsobit vážný úraz. Odborníci radí, jak postupovat před blížící se povodní i po opadnutí hladiny.

Pavel Baroch

18. 9. 2024

Tepelné čerpadlo se i díky štědrým státním dotacím stalo oblíbených druhem vytápění.V drtivé většině si lidé nechávají montovat tepelná čerpadla typu vzduch-voda. Teď ale mnozí z nich musí řešit to, že se k jejich domu blíží povodňová vlna, nebo velká voda už dokonce dorazila. Jak upozornil předseda Asociace pro využití tepelných čerpadel Radek Červín, katastrofální povodně mohou zaplavit nebo jinak poškodit technologie, jako jsou právě tepelná čerpadla. A je potřeba na to reagovat.

Odpojit proud, kabely nahoru

Instalační a servisní firmy především doporučují odpojit tepelné čerpadlo od přívodu elektrického proudu. „Okamžitě vypněte napájecí napětí do zařízení včetně veškerého příslušenství,“ uvedl Radek Červín z Asociace pro využití tepelných čerpadel.

Mluvčí ČEZ Martin Schreier současně doporučil po odpojení elektřiny nastavit vyústění kabelů nahoru, tedy do míst, kam se voda nedostane. Podobně se vyjádřila i společnost Schlieger: „Před započetím jakýchkoli prací na tepelném čerpadle se ujistěte, že je hlavní jistič přívodu elektřiny vypnutý. Tím se zabrání možnému úrazu elektrickým proudem během přípravy na povodeň,“ uvedla firma, podle níž je možné odpojené kabely například upevnit ke stropu nebo ke stěnám do vyšší výšky.

Pokud je dostatek času, je vhodné celé tepelné čerpadlo demontovat a přesunout na vyšší místo mimo předpokládaný dosah vody. „Pokud to není možné, zkusíme zařízení zabalit do vodotěsného obalu,“ doporučil Martin Schreier z ČEZ. Důležitá je rovněž kontrola, jestli ochranný materiál pevně drží a nemůže být snadno stržen proudem vody. Pro dodatečnou ochranu by se měly použít vodotěsné bariéry, jako jsou pytle s pískem nebo speciální protipovodňové zábrany.

Podobně chráněno by mělo být rovněž veškeré potrubí. „Důkladně prozkoumejte celý potrubní systém tepelného čerpadla a vyhledejte případné netěsnosti, praskliny nebo otvory, kterými by mohla vniknout voda,“ sdělila společnost Schlieger.

K utěsnění je ideální vodotěsný tmel nebo speciální těsnicí páska – rovněž odolná proti vodě. „Aplikujte je pečlivě na všechny spoje a otvory, abyste zajistili dokonalou těsnost. Ujistěte se také, že drenážní systém kolem základů domu a tepelného čerpadla je čistý a funkční pro odvod vody,“ dodal Schlieger.

Kontrola od odborníka, dobrá pojistná smlouva

Vastník tepelného čerpadla by měl mít k dispozici rovněž klasické ponorné čerpadlo na odčerpávání vody. Podle Schliegeru je dobré připojit k čerpadlu dostatečně dlouhou a pevnou odtokovou hadici, která umožní odvádět vodu do bezpečné vzdálenosti od domu.

„Ujistěte se, že hadice je bez překážek a není nikde zlomená nebo ucpaná. Před povodní vyzkoušejte funkčnost čerpadla a ujistěte se, že je připraveno k okamžitému použití. Mějte k dispozici také náhradní baterie nebo generátor pro případ výpadku elektřiny,“ doporučil Schlieger.

Před očekávanou povodní by si měla domácnost pořídit detailní fotografie nebo video záznam stavu tepelného čerpadla a jeho okolí. Zaměřit by se měla na všechny důležité komponenty a případná, již existující poškození. Bude se to posléze hodit při jednání s pojišťovnou.

Až opadne voda, v žádném případě by si rodina neměla tepelné čerpadlo sama znovu instalovat. Nejde jen o to, že by mohla zařízení neodborným zprovozněním poškodit, případně i zcela zničit, ale mohlo by i dojít k poranění elektrickým proudem. „Bezpečnost je na prvním místě, neriskujte vlastní zdraví ani další škody,“ varoval Radek Červín z Asociace pro využití tepelných čerpadel.

Čerpadlo, které bylo ve styku s vodou, by se mělo napřed důkladně vyčistit a vysušit všechny komponenty. Zařízení by měl rovněž zkontrolovat a znovu zapojit servisní technik nebo elektrikář. Někdy ale ani sebelepší ochrana nemusí pomoct a voda může zařízení nenávratně zničit.

„Protože jde o technologii, která, když se vytopení, tak současně dojde k porušení elektroniky v ní. Následovat pak bude muset, bohužel, výměna celého stroje,“ konstatoval Karel Náprstek, technický ředitel a expert na tepelná čerpadla ze společnosti Woltair. Proto se vyplatí mít dobrou pojistnou smlouvu, která pokrývá i škody způsobené povodní. Pokud ji domácnost nemá, měla by zvážit rozšíření smlouvy o potřebná ustanovení – stačí se poradit s pojišťovacím agentem.

Úvodní foto: Woltair