Foto: Praha je připravená na velkou vodu, Vltavská kaskáda pouští přepady

Protipovodňová vrata na Čertovce, ucpané podchody k vodě a zaplavené louky. Praha má zatím oproti jiným částem republiky štěstí, přesto přípravy na velkou vodu nepodcenila.

Zatímco Morava bojuje s následky dravých řek především v oblasti Jeseníků a povodí Odry a Moravy, Praha dostala na přípravy proti povodním o pár dní více času. I díky Vltavské kaskádě a zatím většímu štěstí na počasí to vypadá, že se jí ta největší voda vyhne. Vodní nádrže upouštěly, aby mohly ustát příchod povodňové vlny ze Sázavy i z jižních Čech, současně musí korigovat množství vody na Labi. Hasiči již minulý týden vystavěli ochranné protipovodňové bariéry a uzavřeli vrata na Čertovce.

Situace je v tuto chvíli o něco lepší než o víkendu, v Moravskoslezském kraji již na některých místech voda opadla, jinde ale teprve kulminuje. V noci na pondělí přišla povodňová vlna do Litovle, další obce na Olomoucku zatím vyčkávají, zda voda dorazí až k nim. Na možnost evakuace se připravují také lidé v některých obcích na Táborsku. Předpověď počasí je zatím nejistá, v jižních Čechách by mělo pršet i během začátku týdne, a pokud se vyplní pesimistické scénáře, záplavám by nemusel být hned tak konec. Sousední Německo předpokládá kulminaci Labe až v průběhu příštích dnů, voda z Dunaje zaplavila také Vídeň.

Hasiči a další záchranné složky vyzývají, aby se lidé nepokoušeli vracet do svých domovů příliš brzy, stejně tak varují před povodňovou turistikou a riskantním chováním, jako jsou skoky do vody nebo sjíždění řek. V mnoha lokalitách je nyní nebezpečno, voda se ještě neuklidnila a nevrátila do svého koryta, stromy budou dále padat, svahy jsou podemleté. 

I na snahu pomoci osobně a na místě bude ještě dostatek času v následujících týdnech až měsících, odstranění škod nebude rychlý proces. V tuto chvíli běžný člověk pomůže nejvíce tak, že nebude překážet při evakuacích a nebude riskovat svůj život, jehož záchrana by poté stála čas a energii už tak dost vyčerpané hasiče, policisty, záchranáře nebo vojáky. Pomoci je ale možné třeba finančně, sbírky určené povodním vyhlásily třeba organizace Nadace Partnerství, Člověk v tísni, Červený kříž nebo ADRA.

Jak jsme na Obnovitelně.cz uváděli, povodně patří mezi extrémní jevy počasí, na které si nejspíše budeme muset zvykat. Kombinace dlouhého sucha, vln veder a následně mohutných srážek během několika dní je totiž jedním z důsledků klimatické změny. Velké vodě nepomáhá ani naše hospodářská krajina, která kvůli intenzivnímu zemědělství a lesnictví neumí zadržet vodu tak, jak by tomu bylo v nepoškozeném přírodním ekosystému.

Situaci napravují alespoň přehrady, které na některých místech zabránily těm největším škodám. Série devíti nádrží a elektráren na Vltavě zatím zadržuje vodu z jižních Čech, stíhá u toho vyrábět také rekordní množství bezemisní elektřiny. Jen za víkend jsme z vody vytáhli zhruba 20 gigawatthodin elektřiny a kolem deseti gigawatthodin budeme nejspíše čerpat každý den celý příští týden. Voda přesto teče přepady, jak jsme zdokumentovali v několika snímcích Vltavské kaskády.

Sestřih záběrů z přetékajících přehrad

Úvodní fotografie: Kristýna Čermáková