Jak ochránit fotovoltaiku před povodní: soláry stačí odpojit, baterii je lepší demontovat

Fotovoltaika bývá dostatečně odolná běžným povětrnostním vlivům, na povodně ale stavěná není. V krajních případech může dojít i k poranění elektrickým proudem. Experti radí, jak tomu zamezit.

Pavel Baroch

16. 9. 2024

Katastrofální povodně, které zasáhly značnou část republiky, za sebou nechávají ohromné škody na domech, silnicích a další infrastruktuře včetně energetiky. A dotýkají se rovněž majitelů domácích fotovoltaických elektráren, které si v posledních letech nechaly nainstalovat desítky tisíc domácností – obvykle i s bateriovým úložištěm. Co dělat, když se k domu s fotovoltaikou a baterií blíží povodňová vlna?

„Hrozí-li zatopení technologie vaší fotovoltaiky vodou (baterie, střídač), postupujte dle následujících pokynů,“ informuje například společnost SolidSun, podle níž je v první řadě zapotřebí podle návodu vypnout celou elektrárnu. Jinak by totiž mohl nastat zkrat a vzhledem k blízkosti (nebo dokonce už přítomnosti) vody hrozí poranění elektrickým proudem.

„Udělejte fotky instalace, očíslujte baterie, aby bylo později možné zapojit je ve stejném pořadí,“ radí experti ze SolidSun. Následovat by mělo odpojení kabelů od takzvaného BMS (řídicí systém baterie – vrchní díl sloupce). „Smotejte je a zajistěte proti poškození konektorů (týká se baterií Lynx a Pylontech). Baterie rozpojte a po částech odneste na bezpečné suché místo,“ popisuje firma.

Montáž nechte na odborníky

Majitel by měl následně informovat o demontáži bateriového úložiště svou instalační, respektive servisní firmu a požádat ji o nové připojení – samozřejmě až to situace dovolí po opadnutí hladiny a případném vysušení zatopených prostor. „Zpětnou montáž bateriového úložiště nikdy neprovádějte sami, mohlo by dojít k nevratnému poškození baterií,“ varuje SolidSun.

Samozřejmě se může stát, že hladina stoupá tak rychle, že majitel domu má čas akorát na vypnutí fotovoltaického systému a odpojení kabelů. Pokud voda zatopí místnost s bateriovým úložištěm, je zapotřebí po opadnutí hladiny nechat celé zařízení zkontrolovat servisními techniky.

Vyplatí se i kontrola všech rozvodů a dalších součástí fotovoltaické elektrárny včetně samotných panelů, pokud na ně například spadla tlustá a těžká větev po silných poryvech větru. Problémem může být i silné krupobití, které může způsobit naštípnutí, prasknutí nebo dokonce rozlomení solárních panelů.

Společnost Columbus Energy uvedla, že svým zákazníkům rozhodně nedoporučuje, aby sami lezli na šikmé střechy a kontrolovali panely. K tomu slouží vyškolení technici. „V tomto případě ke klientovi přijede zkušený pracovník, který je proškolen na práce ve výškách, a instalaci kompletně zkontroluje,“ říká produktový manažer firmy Lukáš Vaverka.

I zdánlivě nepoškozený solární panel může mít v sobě mikroprasklinky. „Mikrotrhliny, které jsou mnohem menší než lidský vlas, nevznikají v přední skleněné vrstvě, ale v křemíku. Poškozená místa však mohou po několika měsících znamenat rychlý pokles výkonu a zhruba po roce se mikrotrhliny projeví i na vnější straně panelu. Jakékoli opotřebení solárního panelu zkracuje jeho životnost,“ upozorňuje mezinárodní firma Maysun Solar. Do povrchových prasklin zase může pronikat vlhkost, voda nebo nečistoty.

Myslete na smlouvu s pojišťovnou

Při extrémních povodních, které nyní zasáhly Česko, jsou vystaveny vyššímu riziku poškození také pozemní instalace fotovoltaických panelů. Panely jsou sice vodotěsné, ale prudký proud je může vytrhnout z ukotvení.

Hasičský záchranný sbor proto doporučuje nestavět fotovoltaiku v záplavových oblastech, a pokud už se to stane, tak si aspoň vybrat nějaké vyvýšené místo. Solidní instalační firma by s povodňovým rizikem měla počítat a doporučit svému zákazníkovi (pokud na tom sám netrvá) pevnější ukotvení než na místech, kde velká voda nehrozí. Případně je možné vybudovat i odtokové kanály nebo retenční jezírka – to se ale spíše týká rozsáhlejších projektů.

Ani sebelepší opatření ovšem povodňovou vlnu nemusí zastavit a bateriové úložiště, panely a další součásti fotovoltaické elektrárny je zapotřebí opravit, je-li to vůbec možné, nebo pořídit zcela nové. V takovém případě se vyplatí kvalitní smlouva s pojišťovnou, která na tato rizika pamatuje, jak upozorňuje společnost Columbus Energy. Všechny domácnosti by proto měly myslet na to, aby fotovoltaiku pořizovaly od renomovaných společností a aby splňovala všechny legislativní náležitosti. Jinak se může stát, že klient nedostane od pojišťovny ani korunu.

Úvodní foto: Pixabay