Vyšší konkurenceschopnost i nové zakázky. Firmy objevují kouzlo ESG

Některé podniky se už nyní dobrovolně přihlašují k evropským principům ESG (Enviromental, Social, Governance), i když to pro ně bude povinné až za několik let. Zjišťují, že jinak by přišly o obchody.

Pavel Baroch

27. 8. 2024

Evropské firmy včetně těch českých vstupují do nové éry, do období principů ESG, které mají snížit dopady podniků v oblasti životního prostředí (E), zvýšit jejich sociální odpovědnost (S) a zlepšit i jejich řízení (G).

„Chtějí-li firmy zůstat i nadále konkurenceschopné, musí začít včas reagovat na legislativní požadavky a začleňovat je do své strategie. Tlak spotřebitelů a investorské veřejnosti bude postupně narůstat a rychlost adaptace se stane konkurenční výhodou. Projeví se jak na valuaci společnosti, obratu či vnímání značky, tak nakonec i na přístupu k finančním zdrojům,“ uvádí ČSOB banka, která patří mezi finanční domy nabízející firmám pomoc a spolupráci v oblasti ESG.

Nové evropské legislativní požadavky vstupují v platnost v letech 2023 až 2026, některé firmy se k nim dobrovolně přihlašují už nyní, ačkoli na ně přijde řada až na konci stanoveného období. Mezi nimi je také česká společnost OKIN Facility, jeden z hráčů na trhu s facility službami (úklid, údržba zeleně, technická správa budov, energetické a administrativní služby, požární ochrana a další) ve střední a východní Evropě.

Testování elektroautomobilů

„Je to pro nás konkurenční výhoda,“ konstatuje Filip Pekár, marketingový manažer firmy, podle něhož už nyní podniku pomáhá ESG v byznysu. „Z velkých zakázek bychom možná už 40 nebo 50 procent neměli,“ dodává Lukáš Bajgar, který má ve firmě oblast ESG na starosti. A přidává jako příklad nedávný několikahodinový pohovor ohledně nové zakázky, při němž právě ESG tvořila největší část.

V oblasti životního prostředí (E) se OKIN Facility zaměřila například na cirkulární ekonomiku, odpadové hospodářství nebo elektromobilitu. „Výchozím bodem pro výpočet uhlíkové stopy byl zvolen rok 2021. Díky získaným datům jsme schopni identifikovat zdroje emisí a na základě toho plánovat další aktivity. I proto jsme se rozhodli k pořízení automobilů poháněných elektromotorem,“ píše se v aktuální Zprávě o udržitelnosti OKIN Facility za rok 2023.

Firma deset měsíců testovala elektromobily dvou konkurenčních značek, aby získala dostatek potřebných dat nejen o uhlíkové stopě, ale i o každodenním provozu. „Tato data jsou nyní podrobována analýzám a následnému vyhodnocení,“ uvádí dokument.

Firma také například přesídlila svou centrálu do nové, energeticky úspornější budovy, šetří při provozu kotelen i vytápění a osvětlování vybraných prostor. „Jedním z hlavních kroků, které jsme podnikli, je rovněž zavedení elektronické kanceláře s cílem minimalizovat používání papíru a tisku,“ konstatuje Zpráva o udržitelnosti. Od loňského roku firma už ani netiskne výplatní pásky, zaměstnanci si je mohou stáhnout elektronicky.

Dokument také připomíná, že díky vysloužilým elektrozařízením odevzdaným k recyklaci podnik uspořil více než 21 megawatthodin elektřiny, bezmála 1,5 tisíce litrů ropy, necelých 120 kubíků vody a 0,75 tuny primárních surovin. „Navíc jsme snížili emise skleníkových plynů o 5,15 tun a produkci oxidu siřičitého o 95,24 kilogramů,“ píše se ve zprávě.

S plněním pomáhá i fotovoltaika

Zkušenosti z jiných firem ukazují, že dalším významným opatřením, jak naplnit „E“ ve zkratce ESG, je maximální využití obnovitelných zdrojů energie. Celou řadu úspěšných projektů má za sebou například společnost Atlantis Management. Výrazně se podílel například na solární elektrárně na střechách objektů Pražské strojírny, kde se vyvíjejí a vyrábějí kolejové konstrukce a výhybkové systémy pro tramvajovou dopravu.

„V roce 2023 jsme ve spolupráci s Prometheus, energetické služby, pomohli Pražské strojírně zhmotnit myšlenku zelené stopy a zvýšení soběstačnosti instalací solární elektrárny o výkonu 999 kWp, která sníží uhlíkovou stopu o 504 tun oxidu uhličitého ročně,“ uvedl Miroslav Calda, majitel a ředitel společnosti Atlantis Management.

Na výstavbu bylo použito celkem 2220 panelů. „Námi postavená solární elektrárna pokryje spotřebu elektrické energie objektu z 37 procent s návratností investice okolo sedmi let. V monitorovací platformě může uživatel sledovat výrobu elektřiny v reálném čase,“ dodal Calda.

ČSOB si vloni vybrala společnost Columbus Energy, aby pro banku instalovala na jejích pobočkách v Plzni, Ostravě, Zlíně a Hradci Králové fotovoltaické elektrárny o celkovém výkonu převyšujícím 75 kilowattů. Solární panely pomohou bance snížit uhlíkovou stopu ročně o 65 tun oxidu uhličitého, ale také omezí energetickou náročnost.

„Jsme rádi, že jí můžeme pomoci s cíli udržitelnosti a s energetickými náklady na provoz,“ uvedla Simona Labudová, výkonná ředitelka Columbus Energy. Nejde jen o ČSOB, zákazníci společnosti Columbus ušetří díky fotovoltaickým instalacím stovky tisíc tun oxidu uhličitého ročně.

Rozsáhlý program instalace solárních panelů na střechy svých provozních budov spustil na konci roku 2023 také Plzeňský Prazdroj. Jako první přišel na řadu pivovar ve Velkých Popovicích. Využitím sluneční energie sníží Prazdroj emise oxidu uhličitého o téměř 500 tun ročně. Nasazení fotovoltaiky představuje další krok na cestě Prazdroje k uhlíkové neutralitě ve výrobě, které chce dosáhnout do roku 2030.

Podstatné jsou úspory

Experti také upozorňují, jak důležité jsou při naplňování „E“ úspory. „Každý typ byznysu potřebuje jiný přístup. Je zapotřebí udělat i tvrdá a těžká rozhodnutí. To, co my v České republice potřebujeme, je změna struktury průmyslové výroby, potřebujeme více výroby s přidanou hodnotou a více nízkoenergetické výroby. Financování investičních projektů směřujících k energetickým úsporám a modernizaci ale nikdy nebylo dostupnější,“ říká Fady Al-Kheir, výkonný ředitel Energon Holding.

Podle Aloise Míky, Senior Energy Experta ve společnosti ČSOB Advisory, je nejlevnější energie ta nespotřebovaná. „Všichni bez výjimky se mohou podívat na to, jak snížit svoji závislost na všech možných energiích,“ uvedl Míka, podle něhož dlouhodobý byznys musí být udržitelný.

Podcast Pod proudem: Elektrárna a teplárna v každé vesnici: Ze zemědělců se díky solárům a bioplynu stávají i dodavatelé energií

Fabriky, výrobní haly, mají ohromný potenciál úspor včetně snižování emisí oxidu uhličitého. Podle Jana Marouška, předsedy správní rady společnosti SEVEn – The Energy Efficiency Center, není takový problém, že je Česko průmyslový stát, ale právě nízká efektivita jednotlivých výroben a továren.

Jeden ze zdánlivě jednoduchých a přitom velmi účinných způsobů úspor představuje osvětlení. Nejde jen o výměnu energeticky nevhodných světel za úspornější, ale například také o to, že jsou v současnosti stále mnohé prostory v podnicích, které nejsou právě využívané, často ponechané s plným osvětlením. Efektivním řešením bývá inteligentní regulace osvětlení a nastavení energetického managementu v rámci centrálního řízení.

Značných úspor lze dosáhnout také u vody, a to rovněž zdánlivě banálním řešením – úspornými bateriemi v koupelnách a splachovadly na záchodě. Některé firmy už také začaly využívat srážkovou vodu, kterou zachytávají v nádržích.

Samostatnou kapitolou je pak zateplení hal nebo kancelářských budov. To je možné kombinovat i s takzvanou zelenou střechou, která vedle jiných výhod přináší také ekonomickou úsporu – v objektu je potřeba méně topit v zimě a méně ochlazovat vzduch v létě. Ostatně zelenou střechu má i centrála ČSOB banky v pražských Radlicích.

ČEZ už v ESG zabodoval

Jak důležitá pro byznys je orientace na udržitelnost, ví například Skupina ČEZ, která aktuálně dosáhla historicky nejlepšího ESG hodnocení u globálního ratingového agregátora CSR Hub. Ten shromažďuje a přepočítává data od zhruba 30 mezinárodních agentur do jednoho souhrnného ukazatele a zařadil ČEZ mezi deset procent nejlépe hodnocených veřejně obchodovaných společností na světě.

„Vysoký ESG rating navíc znamená, že je ČEZ atraktivnější pro investory a banky, které vyhledávají firmy s jasnou strategií udržitelnosti. Řada bank totiž poskytuje úvěrové rámce vázané právě na udržitelnost. Máme uzavřené úvěrové smlouvy s referencí na emisní intenzitu nebo na ratingové skóre od konkrétní ESG ratingové agentury,“ uvedla členka představenstva a Chief Sustainability Officer Michaela Chaloupková.

Skupina ČEZ představila v roce 2021 svou byznysovou strategii Čistá Energie Zítřka založenou právě na pilířích ESG. Klíčovou součástí environmentálního pilíře je dekarbonizace portfolia, snižování emisí skleníkových plynů i dalších znečišťujících látek a dosažení uhlíkové neutrality do roku 2040.

Tento článek vyšel v novém čísle magazínu Moderní energie, který redakce Obnovitelně.cz zpracovala ve spolupráci se Svazem moderní energetiky. Celý magazín si můžete prohlédnout zde.

Úvodní foto: OKIN Facility