Není elektrárna jako elektrárna. Na firemní fotovoltaiku nemusí zkušenosti z domácích instalací stačit

Změny na trhu s fotovoltaikou vedou řadu instalačních společností k přesunu od menších domácích k velkým firemním instalacím. Taková zařízení ale musí splňovat podmínky, které dodavatele bez zkušeností možná ani nenapadnou, upozorňuje Petr Ondřej.

Poptávka po fotovoltaice se od menších domácích střešních elektráren přesouvá směrem k větším firemním instalacím. Na to se snaží reagovat také instalační společnosti, které v posledních letech rostly hlavně na vysokém zájmu domácností o malé zdroje s výkonem do cca 10 kW.

Na první pohled by se mohlo zdát, že mezi malou elektrárnou na střeše rodinného domu a větším firemním zdrojem není zásadní rozdíl. Na budovu umístíme víc panelů, do technické místnosti dáme silnější střídač a to celé doplníme větším bateriovým úložištěm. Opak je ale pravdou a podcenění potřebných zkušeností s firemními instalacemi se může zákazníkovi krutě vymstít.

Zcela jiné nároky na projekt

Komplikace mohou začít už při návrhu elektrárny. Domácí fotovoltaiky lze u instalací do 50 kW postavit bez stavebního povolení a stát postupně výrazně usnadnil čerpání dotací z programu Nová zelená úsporám. Příprava a stavba takové elektrárny se dá stihnout v řádu dnů až jednotek týdnů. U firemních instalací se bez stavebního povolení neobejdete a pro čerpání podpory například z Modernizačního fondu se důrazně doporučuje využít služeb odborných poradců. U špatně podané žádosti hrozí zamítnutí podpory nebo její vracení v budoucnu. Pokud dodavatelská společnost nemá dostatečné zkušenosti, může dojít ke zbytečným mnohaměsíčním průtahům a navyšování nákladů jen kvůli administrativě.

Klient by neměl podceňovat ani posouzení statiky objektu. Běžné domácí instalace o výkonu 10 kW sestávají z maximálně dvacítky panelů, které dohromady váží kolem 600 kilogramů. Plošné zatížení se včetně konstrukce a elektroinstalace pohybuje do 20 kilogramů na metr čtvereční. Běžná střecha to bez problémů zvládne, u šikmých střech není třeba řešit ani sníh, který z fotovoltaiky sklouzne a není tak nutné provádět komplexní statický posudek.

V případě velkých firemních instalací se ale bavíme o tisících panelů vážících dohromady několik tun, ke kterým v případě rovných střech, neumožňujících kotvení panelů do krytiny, musíme připočítat i balastní zátěž v podobě betonových bloků či dlaždic. Plošné zatížení střechy se tak snadno dostane přes 50 kilogramů na metr čtvereční, nepočítaje sníh, který na ploché střeše setrvá, dokud neroztaje. Bez odborně provedeného statického posudku může v krajním případě dojít i ke kolapsu střešní konstrukce. Podobné případy jsme již v Česku zaznamenali.

Nikdo nechce oheň na střeše

Samostatnou kapitolou je pak požární bezpečnost. U firemních fotovoltaik se dlouhé roky mluvilo o potřebě ustanovit závazné normy, což se podařilo až letos v květnu. I firemní fotovoltaické elektrárny do 50kW, musejí mít před realizací zpracované požárně bezpečnostní řešení, i když není třeba závazné stanovisko Hasičského záchranného sboru.

Instalační firma musí v projektu myslet umístění technologií střídačů, rozvaděčů a baterií, nutné odstupové vzdálenosti od žebříků či světlíků, je nutné plánovat zavedení požárních uliček, nástupních míst pro hasiče či zpřístupnění místa pro odpojení instalace od elektřiny. Norma určuje i způsob vedení kabelových tras, podmínky pro instalaci bateriového úložiště, třídy hořlavosti použitých materiálů či dokonce značení přístupových a únikových tras. Většinu těchto podmínek není u domácích fotovoltaik potřeba řešit a pokud ano, zdaleka ne v takové komplexitě.

Netřeba pak připomínat, že v případě nedodržení správných protipožárních a technických postupů se nejen zvyšuje riziko zahoření instalace, ale hasiči v případě nešťastné události mohou s ohledem na vlastní bezpečnost i odmítnout hořící střechu hasit. A klienta pak čekají také velmi nepříjemná jednání s pojišťovnou.

Požáry domácích střešních elektráren pravidelně doprovázejí varování před kutilstvím a výzvy, aby zákazníci nepodceňovali kvalitu a profesionalitu instalace. Firemní instalace obnášejí celou řadu komplexních problémů, které u malých elektráren vůbec není potřeba řešit a jejich zvládnutí vyžaduje odpovídající zkušenosti. A výběr kvalitního dodavatele je o to důležitější.

Autor: Petr Ondřej, ředitel společnosti Andrew Solar

Úvodní foto: Andrew Solar Energy