Zelená pro agrovoltaiku: Senát schválil revoluční novelu, která přinese novou energii českému zemědělství

Senátoři ve středu schválili novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, která mimo jiné zavádí revoluční agrovoltaiku.

Agrovoltaika, tedy souběh zemědělské a energetické produkce pomocí fotovoltaických panelů umístěných u plodin, má nyní otevřené dveře k tomu, aby zemědělcům pomohla chránit jejich plodiny před stále nevyzpytatelnějším počasím a zároveň přinesla další zdroj příjmů díky produkci bezemisní solární energie. Novelu musí ještě podepsat prezident, stane-li se tak, může zákon začít platit již 1. července letošního roku.

Kombinace pěstování plodin a výroby elektrické energie prostřednictvím fotovoltaických panelů je pro zemědělce doslova revoluční. Solární panely umístěné například v sadech nebo na vinicích totiž chrání plodiny před příliš silným letním sluncem, krupobitím i třeba neočekávanými mrazíky, které mohou úrodu ohrozit.

„Dnešní rozhodnutí senátorů znamená skvělou zprávu pro české zemědělce. Jen v letošním roce už museli čelit celé řadě extrémních projevů počasí, zesílených klimatickou změnou, které způsobily obrovské škody na úrodě. Díky agrovoltaice nyní zemědělci mají nástroj, jak se proti nevyzpytatelnému počasí alespoň částečně chránit a zároveň pokrýt vlastními silami nemalou část vlastní spotřeby energie,“ říká Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Podcast Pod proudem: Česko má šanci mít nejlepší legislativní systém agrovoltaiky v Evropě

„Agrovoltaika je moderní nástroj českého zemědělství i energetiky. Rychlé přijetí této novely Senátem znamená možnost stále myslet na slíbené datum platnosti 1. července tohoto roku. Za měsíc bychom tedy měli mít v České republice jednu z nejkvalitnějších legislativ pro agrovoltaiku v EU. Pokud chceme zachovat konkurenceschopnost českého zemědělského, energetického, ale i průmyslového sektoru, je třeba počítat a využít i tohoto nástoje,“ říká Jiří Bím, vedoucí sekce a garant tématu v Solární asociaci.

Dvojí využití půdy pro zemědělství a fotovoltaiku je využíváno v řadě zemí EU, v USA i v Číně. Agrovoltaika navíc pomáhá i bojovat se samotnou změnou klimatu, jejíž projevy budou stále častěji ohrožovat úrodu českých farmářů, sadařů, zelinářů nebo vinařů. Instalace fotovoltaických panelů v jinak nevyužitelném prostoru kolem zemědělských plodin má totiž velký potenciál v produkci bezemisní energie.

Pro představu: využití pouhého půl procenta zemědělské půdy v Česku k souběžné produkci solární energie a zemědělských plodin by podle odhadů Svazu moderní energetiky vedlo k výrobě zhruba 15 terawatthodin čisté energie ročně. Celoevropský potenciál pro výrobu elektřiny v zemědělství je navíc obrovský. Podle propočtů vědců z univerzity v dánském Aarhusu by evropské agrivoltaické instalace mohly mít výkon až 51 terawattů a vyrobit 71 500 terawatthodin energie ročně.

Text: TZ

Úvodní foto: Pavel Baroch