Skoro polovina energie v budovách padne jen na vytápění a chlazení. Musíme to změnit, shodují se experti

Majitelé bytových domů chtějí vidět výsledky svých investic hned. To je ale špatný způsob uvažování, vysvětlují odborníci v sektoru úsporných energetických opatření.

Třetím blokem pardubické konference Pro moderní Česko byla diskuze o drobných energetických řešení. Chytré systémy, tepelná čerpadla nebo i fotovoltaika mohou mít veliký přínos, jak zaznělo 17. května v Pardubicích na setkání Pro moderní Česko: konference plná nové energie. Akci pořádal portál Obnovitelne.cz ve spolupráci se Svazem moderní energetiky, Ministerstvem životního prostředí a Státním fondem životního prostředí.

„Možností, jak adaptovat budovu a snížit její energetickou náročnost máme plno. Je nutné si uvědomit, že je třeba to dělat od základů. Tedy soustředit se na obálku budovy a pak až řešit efektivní technologie, obnovitelné zdroje nebo adaptační prvky,“ zahájila diskuzi ředitelka Asociace výrobců minerální izolace Marcela Kubů.

Budovy spotřebují zhruba 40 procent energie na vytápění či chlazení. I proto je třeba prvotně dbát na snížení této spotřeby. Udržovaná a zateplená budova je navíc vizitkou svého majitele. Neudržované budovy pak vytváří celky se sociálními problémy, například z pohledu celých obcí. „Nikdy nebylo výhodnější renovovat budovu než teď, těch programů je velké množství,“ popisuje Kubů.

Z průzkumů se ukazuje, že ne všichni obyvatelé dbají na úspory energií. Podle Kubů je to proto, že majitelé především bytových domů chtějí investice vidět teď hned, a nespoléhat se na dlouhodobou návratnost. Návratnost v tomto případě ale není nejdůležitějším faktorem, především v dnešní době nestálých cen energií, kdy se nedá přesně odhadnout.

Kubů vyvrací také mýty o tom, že zateplování bude povinné. Není tomu tak, směrnice, která vyděsila média a následně i čtenáře, přináší víc pozitivních kroků než negativních. Přesto je třeba přípravu nepodcenit. Když už pak majitelé budovy začnou zateplovat, obvykle pokračují investicemi jako jsou tepelná čerpadla nebo fotovoltaika.

Tepelná čerpadla jsou podceňovaným zdrojem

Lubomír Kuchynka, místopředseda správná rady Asociace pro využití tepelných čerpadel, vysvětlil, že prostor pro optimalizaci nákladů je v segmentu budov obrovský. „Tím, že vzrůstá podíl zelené elektřiny, která je bezemisní a bývá levná, vyplatí se ji zkombinovat s tepelným čerpadlem.“

Právě rezidenční bydlení je nejsilnější segment trhu s tepelnými čerpadly. Především, když většina lidí stále používá k vytápění přímotopy. Úspora energií při využití tepelného čerpadla je pak obrovská. V energetické třídě A až E se aktuálně nachází jen 18 procent domů, ve třídě F je pak 11 procent budov a v kategorii mimořádně nehospodárných domů je dokonce 71 procent budov.

Podle dat Asociace pro využití tepelných čerpadel 1,3 milionu rodinných domů potřebuje kompletní rekonstrukci od zateplení po výměnu zdrojů. U dalšího půl milionu by pak bylo například potřeba právě tepelné čerpadlo a ideálně i instalace energetického zdroje jako je fotovoltaika.

Fotovoltaika je na vzestupu a přesto stále pozadu

„V Česku zažíváme druhý solární boom. Loni jsme postavili téměř tisíc megawattů fotovoltaik, především na rodinných domech,“ komentuje Jan Krčmář, ředitel Solární asociace. Oproti jiným zemím ale stále růst není takový, jaký by mohl být. V Solární asociaci často přesto slýchají otázku, zda se vyplatí solární panely pořizovat.

Fotovoltaika ale stejně jako zateplování není nutně o návratnosti, ale může být také bezpečnostní pojistkou. Navíc zatím při nestálých vývojích cen bývá návratnost poměrně krátká. Složitější situaci mají bytové domy, kde je třeba fotovoltaiku obhájit na schůzích SVJ.

Zájemci o fotovoltaiku by si měli dát především pozor na poctivou firmu a zvážit potřebný výkon. Mívají totiž potřebu fotovoltaiku naddimenzovat. V polední hodiny ale panely vyrábí až příliš moc, a pokud k domu nepatří i robustní baterka, klientovi vznikne problém. V plánování by měl brát ohled i na případnou budoucí elektromobilitu.

„Zásadní problém u fotovoltaiky je, že i když budete elektřinu chtít posílat jinam, bývá tam nesoulad mezi výrobou a spotřebou,“ popisuje Karel Levínský, ředitel divize Municipality a bytové domy společnosti BK Instal. Například v případě solárních panelů na střeše školy je problém, že budova několik měsíců v roce energii vůbec nespotřebovává.

I proto začátku roku vznikl projekt Ikomunita. Jedná se o spojení dvou společností, které nabízí chytré domovní systémy a současně dodávají bateriová úložiště a další inovativní technologie. Projekt by měl pomoci propojení například obecných budov mezi sebou. Vyrobenou elektřinu si mohou přelévat a svou spotřebu přizpůsobovat fotovoltaické výrobě.

Kvalitní firma především

S tím vším ale pomůže kvalitní firma, nejtěžší je proto takovou vybrat. „Je to jako s každým projektem, který je investicí. Čtěte recenze, například na Refsite, prověřte, že se firma zavázala k dodržování nějakých zásad a je členem nějakého družení,“ dodává Krčmář. Varuje ale především před snahou stavět fotovoltaiku svépomocí.

I proto, že úsporná opatření v Česku nemá zdaleka každý dům, je důležité o tom mluvit a podporovat jakákoliv úsporná opatření. Může ale být těžké odolat svodům dotačních titul, zájemce by neměl začít renovaci od konce a nelogicky. „Dělat něco, protože je to módní nebo je na to dotace, to je cesta do pekel. Máme dobře nastavené dotace, ale základ je mít jasno, co chci. Ať už z pozice starosty nebo majitele rodinného či bytového domu,“ dodává Levínský.

Zateplení celého domu bývá ze všech možných úsporných opatření nejdražší, přesto by mělo být hned na začátku. Umístit fotovoltaiku nebo tepelné čerpadlo na budovu, která nemá kvalitní okna nebo zateplení, je zbytečným mrháním.

Foto: Tomáš Luka