Přijde letos vůbec podzim? Rekordně vysoké teploty nepolevují ani v říjnu

První říjnový týden nadále provázejí rekordně vysoké teploty. Rok 2023 se téměř s jistotou stane nejteplejším měřeným rokem v historii.

Poté co v červnu odstartovaly rekordní vlny veder to koncem prázdnin chvíli vypadalo, že se vrací tradiční deštivé počasí, které přejde v podzim takový, na jaký jsme zvyklí. To bylo ovšem pouhé zdání. Podle World Weather Attribution (WWA) historicky nejvyšší teploty padaly od června do konce července.

Podle BBC a řady Central England Temperature teplé září překonalo nejdelší řadu rekordních naměřených hodnot v řadě. Bylo tak ještě extrémnější, než kterýkoliv z letních měsíců, ať již červen, červenec nebo srpen. Průměrná teplota v září byla 22 stupňů Celsia, tedy zhruba 4 stupně Celsia nad měsíčním průměrem.

Český hydrometeorologický ústav uvedl, že ačkoliv na některé z říjnových dnů odhadují i ochlazování, teploty i tak zůstanou nad svým průměrem.

„Obzvláště teplotně extrémní bude úterý 3. října. V tento den k nám bude vrcholit příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu. Ve výšce kolem 1 500 metrů nad mořem bude teplota kolem 17 stupňů Celsia, což jsou hodnoty, které běžně vídáme v červenci, ale nikoli v říjnu,“ uvedl ČHMÚ ve svém příspěvku na sociálních sítích.

Stále častější vlny veder i rekordní hodnoty

Podobně teplé a rekordní léto můžeme nyní vlivem klimatu podle vědců ze společnosti WWA v Evropě očekávat každých deset let a tempo se bude zvyšovat. Bez změn klimatu způsobených člověkem by ale podobná vlna rekordně vysokých teplot byla prakticky nemožná. I v případě Číny, která je klimaticky uzpůsobená na větší horko než Evropa, by podobná událost nastala jednou za 250 let.

„Pokud svět nepřestane spalovat fosilní paliva, budou tyto jevy ještě častější než dříve a svět bude zažívat ještě teplejší a déle trvající vlny veder. Situace posledních měsíců by se totiž ve světě, který by byl o dva stupně Celsia teplejší než je přirozené, opakovaly každých dokonce 2 až 5 let,“ uvedla World Weather Attribution.

Podle organizace Berkeley Earth bude kvůli neustálému překonávání rekordů rok 2023 prakticky určitě nejteplejším rokem v historii vůbec. Překoná tak rok 2016 a to pravděpodobně s velkou rezervou, „daleko za hranicí nejistoty“. Vliv nejen El Niño bude sílit a organizace předpovídá, že příští rok nebude o moc chladnější.

Tepelná kupole udrží stabilní počasí

Společnost Severe Weather uvádí, že říjnová vlna veder, která vzejde z dlouhodobě teplých naměřených hodnot v září, bude takzvanou Heat Dome, tedy tepelnou kupolí. To je označení pojmu, kdy jsou teploty dlouhodobě nad průměrem, což způsobí vysoký tlak, který dále podporuje vysoké teploty.

Z koloběhu horkého počasí je pak těžké se vymanit, protože kupole vysokého tlaku je stabilní a extrémní. Typická je ale pro letní měsíce a v říjnu je její jev velmi netradiční. „Heat dome funguje jako poklička na hrnci. Zachytí teplou vzduchovou masu masu na všech úrovních. V nízkých polohách blízko povrchu tak nastává abnormální sucho a horko,“ uvádí server Severe Weather.

Díky znalostem stabilního chování tepelné kupole lze předpokládat, že tu teplý začátek října vydrží určitě několik dní, minimálně týden v kuse. V České republice očekáváme podle ČHMÚ teploty v některých místech až o 12 stupňů vyšší, než je dlouhodobý normál. Očekává se také padání rekordů a například v Jihočeském kraji bude až 28 stupňů Celsia.

Foto: Unsplash