TEDOM nově povede Ladislav Zeman, přichází z vedení globální skupiny Otis

Novým generálním ředitelem skupiny TEDOM se od 1. září stane Ladislav Zeman. Do Tedomu přichází z vysoké manažerské funkce globální skupiny Otis.

V čele TEDOM Group, předního výrobce kogeneračních jednotek a poskytovatele energetických služeb, bude nově stát Ladislav Zeman. Do skupiny Tedom Group s tisícovkou zaměstnanců a tržbami cca 6 mld. korun přichází z vedení nadnárodní strojírenské skupiny Otis, globálního výrobce výtahů a eskalátorů. Ve funkci vystřídá Oldřicha Šobu, který vedení Tedomu dočasně převzal jako předseda představenstva po odchodu bývalého CEO Vladimíra Hlavinky od května 2023.

„Ačkoliv jsem většinu svého profesního života strávil v zahraničí, Tedom znám jako úspěšnou českou společnost, kterou se podařilo vybudovat od nuly a prosadit na zahraničních trzích,“ říká Ladislav Zeman. Ve vedení Tedomu chce navázat na působení svých předchůdců na této pozici: „Díky nim je Tedom ambiciózní společností s jasnou strategií, silným zázemím a know-how, schopným týmem lidí a zejména vynikajícími produkty a službami, které mají potenciál přispět k přechodu na dlouhodobě udržitelnou ekonomiku. Svými zkušenostmi chci přispět k jejímu dalšímu růstu a vybudovat z Tedomu špičkovou mezinárodní společnost.”

Zeman strávil posledních 17 letech v manažerských pozicích Otisu v mnoha zemích. Naposledy z Dubaje jako Head of LEAP Transformation řídil růst a strategickou transformaci skupiny v regionu EMEA s tržbami přibližně 4 mld. USD a 30 tisíci zaměstnanci. Dříve ve strukturách této nadnárodní skupiny působil jako ředitel Sales, Marketing & Communication pro region MEECA (Blízký Východ, východní Evropa a centrální Asie), řídil region Ukrajiny a Společenství nezávislých států, vedl českou, slovenskou nebo ukrajinskou pobočku. V minulosti působil také na poradenských pozicích ve společnostech PwC a United Technologie Corporation.

Brněnský rodák vystudoval Ekonomicko-správní fakultu MU, absolvoval mimo jiné Executive Program na prestižní grande école HEC v Paříži. Hovoří anglicky, německy a rusky.

Skupina TEDOM Group má hlavní sídlo v Třebíči, odkud jejich kogenerační jednotky již přes 30 let směřují do celého světa. Skupina má čtyři výrobní závody v České republice a několik mezinárodních obchodních poboček, z nichž nejvýznamnější je v Německu. Další členové skupiny TEDOM pak působí v Polsku, USA, Kazachstánu a na Slovensku. Celá skupina TEDOM má přes 900 zaměstnanců, očekávané tržby v roce 2023 jsou asi 6 miliard Kč. Hlavním akcionářem skupiny je česká investiční společnost Jet Investment, která skupinu drží skrze svůj fond Jet 2.

Investiční společnost Jet Investment, a. s., jejímiž spolupodílníky jsou čtyři partneři Igor Fait, Lubor Turza, Libor Šparlinek a Marek Malík, ve svých fondech kvalifikovaných investorů spravuje aktiva včetně doposud nesvolaného kapitálu ve výši 12 miliard Kč. Od svého založení v roce 1997 se společnost specializuje na vyhledávání investičních příležitostí do středně velkých středoevropských společností z oblasti výrobního průmyslu, které považuje za perspektivní z hlediska jejich růstového potenciálu a návratnosti investic.

Od roku 2015 realizuje své investiční aktivity skrze private equity fondy Jet (fondy Jet 1, Jet 2 a Jet 3), které jsou určeny pouze kvalifikovaným investorům a podléhají regulaci České národní banky. V současnosti spravuje investiční společnost prostřednictvím fondů Jet 1 a Jet 2 významné společnosti 2 JCP, TEDOM, TEDOM ENERGY, ROCKFIN, HOECKLE AUSTRIA, STROJÍRNY POLDI, KORDCARBON, FIBERPREG a EDS GROUP. Ve svých portfoliových společnostech zaměstnává přibližně 4 100 zaměstnanců.

V roce 2021 vznikl fond Jet Industrial Lease (JIL) zaměřený na investice do průmyslových nemovitostí, ten spravuje portfolio devět realitních projektů v Německu, Česku a Polsku.

Autor: Tisková zpráva

Foto: TEDOM