Ženy by v lese raději potkaly medvěda než cizího muže, odhalila anketa

Statisticky vyšší riziko útoku hrozí od muže než od medvěda. A ženy si to uvědomují.

Může se to zdát jako banalita, ale když TikTokovou sociální bublinu začala obcházet provokativní otázka: „Potkaly byste v lese raději medvěda, nebo muže?“, ženy výrazně hlasovaly pro setkání s medvědem. I s ohledem na nedávné útoky na Slovensku může anketa budit rozpaky, data ale mluví jasně.

Jak cynicky podotkla autorka článku Megan Quinn: „To nejhorší, co mi medvěd může udělat, je mne zabít.“ Anketu mezi náhodnými ženami vytvořil uživatel TikToku s přezdívkou Screenshot. Pro setkání s medvědem přitom hlasovalo hned sedm z osmi žen.

Ženy své rozhodnutí odůvodňovaly různě. Některé vysvětlovaly, že medvěd obvykle na obyčejného turistu nezaútočí. Některým přijde důvěryhodnější divoké a plaché zvíře než muž. A to navzdory skutečnosti, že jsou medvědi nepochybně daleko silnější a rychlejší než lidé.

Statistiky v prospěch medvědů

Ačkoliv anketa s osmi respondentkami samozřejmě nemá valnou vypovídací hodnotu, virální video pomohlo upozornit na nepříjemný fakt: muži jsou v moderním světě pro ženy větším rizikem než divoké šelmy. Například v Severní Americe, kde se vyskytuje tři čtvrtě milionů medvědů, je v průměru registrováno ani ne jedno zabití ročně. Když už se tedy turista nebo turistka střetne s medvědem, který z jakéhokoliv důvodu zaútočí, většinou se jedná jen o sebeobranu, zvíře nemá zapotřebí člověka zabít. Obvykle navíc jen chrání svá mláďata nebo sebe, především když je zraněný.

To samé se nedá říct o mužích, vysvětluje dále Quinn. „Muži ve věku 18–24 let mají naopak 167krát vyšší pravděpodobnost, že někoho zabijí,“ představuje statistiku muži versus medvědi. A existuje plno těch, kteří sice nezabijí, ale alespoň ublíží.

Podle výzkumu má každá šestá Američanka zkušenosti se sexuálním napadením ze strany můžu. Patnáct procent žen zažilo dokonce dokončený sexuální útok, necelá tři procenta žen zažila pokus o znásilnění. Podle agentury RAINN proběhne každých 68 vteřin jeden útok.

Quinn dále dodává, že když už ženu napadne medvěd, je zpravidla okamžitě loven a následně utracen. Když totéž udělá muž, velmi pravděpodobně se nestane nic. Jen zhruba šest procent mužů, kteří sexuálně napadli ženy, strávilo alespoň jeden den ve vězení. A to jen z těch nahlášených případů útoků.

Jedna z dalších anket na palčivou otázku zaznamenává ženu, která poukazuje na skutečnost, že kdyby ji napadl medvěd, lidé by jí alespoň věřili. I proto nejspíš většina útoků zůstane za zavřenými dveřmi, oběť se nechce vystavovat posměchu či zostuzování a banalizování problému.

Foto: Freepik