Nejmodernější česká elektrárna už pomáhá vyrovnávat síť

Energy nest v prvních dvou měsících provozu funguje výborně, říká ředitelka Decci Darina Merdassi. Do budoucna počítá i se spalováním směsi vodíku.

Ondřej Novák

2. 10. 2024

ČEPS může už skoro čtvrt roku využívat při vyrovnávání sítě inovativní zařízení Energy nest. Šest aeroderivativních turbín doplněných o největší bateriové úložiště v Česku dokáže poskytnout kolem 30 megawattů flexibilního výkonu, který může pomoci vykrýt třeba okamžiky nižší výroby z obnovitelných zdrojů nebo naopak uskladnit přebytečnou energii. Díky flexibilnímu provozu zařízení představuje ukázku toho, jak už do několika let budeme moci nahradit uhelné elektrárny, které doposud platily za největší poskytovatele podpůrných služeb pro distribuční síť.

Aeroderivativní turbíny (tedy odvozené od leteckých motorů) dnes spalují zemní plyn, ale jsou už připravené i na práci s 30procentní směsí vodíku. Ten možná v budoucnu budou vyrábět elektrolyzéry přímo v areálu zařízení.

„Dennodenně se účastníme aukcí na poskytování podpůrných služeb. Zařízení funguje, máme zatím velmi dobré výsledky,“ říká ředitelka skupiny Decci a předsedkyně představenstva společnosti E.nest Energy Darina Merdassi v podcastu Pod proudem.

Vedle plynových turbín a největšího bateriového úložiště v Česku může trochu zapadnout nenápadná, ale zároveň nejinovativnější část celého zařízení. Jde o speciálně navržený řídicí systém.

„Jsou to algoritmy, které pro řídicí systém vyvinuli společně Decci, CIIRC ČVUT a Siemens. Inovace je právě v tom, jak je celý hybridní zdroj řízen a jak jsou jednotlivé zdroje nasazovány a sdíleny mezi službami. Hlavním cílem bylo poskytovat podpůrné služby co nejefektivněji. Algoritmus vyhodnocuje, kdy má nasadit baterii, kdy turbínu a kdy je potřeba třeba při poskytování sekundární regulace rampovat pomocí baterie, než najede turbína, která pak při svém dojezdu zase baterii pomůže dobít,“ vysvětluje Merdassi komplexní systém, který je hlavou celého Energy nestu.

Projekt je financován bez dotací

S postupující dekarbonizací bude v energetice stále důležitější roli hrát vedle samotného energetického trhu také trh podpůrných služeb. Jde o soustavu zařízení, které můžou regulovat svůj výkon a pomáhat tak distribuční síti reagovat na aktuální spotřebu. Nevyhnutelné odstavení uhelných elektráren přináší potřebu jejich náhrady bezeemisními a modernějšími zdroji.

Energy nest byl od začátku koncipován na bázi projektového fianncování. Zařízení vzniklo jen za pomocí vlastních zdrojů a bankovního financování. „Energy nest soutěží na denních a ročních aukcích podpůrných služeb, takže návratnost se může pohybovat mezi sedmi a třinácti lety,“ říká Merdassi.

Zemní plyn má zhruba poloviční emise skleníkových plynů oproti hnědému uhlí, stále však jde o fosilní palivo. Jeho nahrazení zeleným vodíkem je podle Merdassi zatím ještě otázka vzdálenější budoucnosti.

„Zemní plyn je tranzitní médium, které bude dalších 10 let hrát roli v energetice a v poskytování podpůrných služeb. Vzhledem k tomu, že máme blízko Energy nest velkou solární elektrárnu, dává nám smysl oba zdroje propojit a přebytky z fotovoltaiky využít k výrobě zeleného vodíku. Pak bychom mohli poskytovat i záporné služby při stavu vysoké výroby z obnovitelných zdrojů, nyní poskytujeme hlavně kladné služby,“ upřesňuje plány do budoucna ředitelka Decci.

Co dalšího skupina Decci plánuje? A jak Merdassi vnímá postavení žen v energetice a co by pomohlo zvýšit jejich počet ve firmách? Dozvíte se v podcastu Pod proudem. Dostupný je také na platformách Spotify a Apple Podcast.

Úvodní foto: Ondřej Novák