Mnozí politici Green Deal jen kritizují a nenabízejí alternativu, říká eurokandidát Lukáš Řádek

Evropská závislost na dovozu solárních panelů, zejména z Číny, představuje riziko pro naši energetickou bezpečnost a ekonomiku.

Pavel Baroch

27. 5. 2024

Obnovitelně.cz přináší předvolební rozhovory s vybranými kandidáty do Evropského parlamentu. Spojuje je zájem o dekarbonizaci a proklimatickou politiku. Prvním z oslovených kandidátů je Lukáš Řádek, náměstek primátorky Hradce Králové, poradce ministra průmyslu a obchodu, zakladatel společnosti Envicons a především kandidát koalice Spolu za TOP 09 do Evropského parlamentu.

„Proto je klíčové posílit domácí produkci a také efektivní recyklaci solárních technologií. Podpořím investice do výzkumu a vývoje, zjednodušení regulací a finanční pobídky pro výrobce solárních panelů v Evropě. Tím nejen zvýšíme naši nezávislost, ale také vytvoříme nová pracovní místa a posílíme konkurenceschopnost evropského průmyslu,“ přibližuje Řádek v rozhovoru pro Obnovitelně.cz jedno z opatření, které by chtěl jako europoslanec prosazovat, pokud bude v červnových volbách zvolen.

Co budou vaše priority z hlediska rozvoje obnovitelných zdrojů a ochrany přírody?

Mým cílem je propojit rozvoj obnovitelných zdrojů energie s ochranou přírody a péčí o krajinu. Podpořím zavádění solárních panelů a větrných turbín na brownfieldech, v průmyslových zónách a na územích postižených těžbou surovin, čímž omezíme negativní dopad na zemědělskou půdu a přírodní biotopy. Rovněž podpořím urychlení výstavby větrných elektráren v akceleračních zónách a rozvoj biometanu jako flexibilního zdroje energie.

Klíčový je také také rozvoj smart grid (inteligentní sítě – pozn. aut.), které umožní efektivní distribuci energie z obnovitelných zdrojů a zvýší energetickou bezpečnost. Důležitou součástí mého plánu je i podpora agrivoltaiky, tedy kombinace zemědělské produkce a výroby solární energie. Tato metoda nejen zvyšuje efektivitu využití půdy, ale také poskytuje zemědělcům dodatečný příjem.

Na straně adaptace na klimatické změny budu prosazovat implementaci Nature Restoration Law pro obnovu ekosystémů a biodiverzity. Zaměřím se na obnovu mokřadů, zadržování vody v krajině a rozšiřování zelených ploch ve městech.

Jak budete prosazovat plnění a rozvoj cílů Zelené dohody? Co vidíte jako slabinu EU ve vysvětlování a prosazování cílů Green Dealu?

Jedním z hlavních problémů je, že mnozí politici kritizují Green Deal, aniž by nabízeli reálné alternativy. Kdo je proti Zelené dohodě, měl by jasně říct, jakým způsobem chce dosáhnout uhlíkaté neutrality a jaké jsou jeho plány na řešení klimatické krize. Diskuse musí být postavena na faktech, ne na mýtech a ideologii a hospodských klišé. Budu mimo jiné prosazovat čtyři základní principy.

Prvním je využití emisních povolenek: znečišťovatelé musí platit za své emise, což bude financovat dekarbonizační iniciativy. Tento systém podporuje investice do čistých technologií. Druhým je podpora moderních technologií: investice do výzkumu a vývoje nových technologií, jako jsou už zmiňované chytré sítě a energetické úspory, které sníží emise a zvýší efektivitu.

Třetím je zavádění akceleračních zón: urychlí výstavbu větrných elektráren a dalších obnovitelných zdrojů energie. A čtvrtý se týká adaptačních opatření: cílená adaptační opatření nám umožní lépe zvládat změny klimatu, zlepší veřejné zdraví a okamžitě pozvednou kvalitu života i estetickou hodnotu našeho prostředí.

Důležité je také si uvědomit, že Zelená dohoda není jen o energetice a ekologii, ale o vytváření udržitelné ekonomiky a bezpečnějšího světa pro všechny. Chci přinést transparentní a objektivní komunikaci o výhodách a přínosech dekarbonizace, aby lidé viděli reálné benefity.

Jaký je váš postoj k elektromobilitě a budete prosazovat její rozvoj?

Elektromobilita je nevyhnutelným krokem k udržitelné budoucnosti, ale musí být součástí širšího řešení. Klíčové je snížit celkovou potřebu dopravy prostřednictvím rozvoje měst krátkých vzdáleností a posílení hromadné dopravy. Města by měla být navržena tak, aby lidé mohli co nejvíce chodit pěšky, jezdit na kole nebo využívat veřejnou dopravu. V oblasti individuální dopravy je elektromobilita jasnou volbou.

Elektromobily jsou výrazně efektivnější než spalovací motory – převádějí více energie na pohyb a méně na teplo. To znamená nejen nižší emise, ale také nižší provozní náklady. Podpořím i rozvoj infrastruktury pro elektromobily, jako jsou nabíjecí stanice a modernizace distribučních sítí, aby tento přechod byl co nejjednodušší. Snížení emisí a energetická efektivita jsou klíčové pro naši budoucnost a elektromobilita hraje v tomto procesu nezastupitelnou roli.

Máte i vy „auto do zásuvky“, nebo uvažujete o jeho pořízení?

Osobně mám své poslední auto se spalovacím motorem. Jakmile mi skončí leasing, přejdu na elektromobil. Vidím v tom nejen ekologický přínos, ale také investici do budoucnosti.

Měl by evropský automobilový průmysl získat finanční podporu pro rychlejší přechod na elektromobilitu, případně nějakou formu ochrany před konkurencí z Číny?

Ano, evropský automobilový průmysl by měl získat podporu pro rychlejší přechod na elektromobilitu, aby udržel konkurenceschopnost. Čína nás předbíhá v inovacích a produkci elektromobilů, což je výzva, kterou nelze ignorovat.

Finanční podpora by měla směřovat do výzkumu a vývoje, zlepšení infrastruktury pro elektromobily a zvýšení výroby baterií v Evropě. Emisní povolenky mohou být jedním ze zdrojů financování této transformace, kdy největší znečišťovatelé přispívají nejvíce na modernizaci průmyslu. Vedle toho je důležité zajistit rovné podmínky na trhu prostřednictvím obchodních opatření, která ochrání evropské výrobce před nekalou konkurencí z Číny.

Jak vnímáte evropskou závislost na dovozu solárních panelů z jiných částí světa a plánujete prosazovat posílení domácí produkce?

Evropská závislost na dovozu solárních panelů, zejména z Číny, představuje riziko pro naši energetickou bezpečnost a ekonomiku. Proto je klíčové posílit domácí produkci a také efektivní recyklaci solárních technologií. Podpořím investice do výzkumu a vývoje, zjednodušení regulací a finanční pobídky pro výrobce solárních panelů v Evropě. Tím nejen zvýšíme naši nezávislost, ale také vytvoříme nová pracovní místa a posílíme konkurenceschopnost evropského průmyslu.

Budete prosazovat kompletní ukončení dodávek ruských fosilních paliv?

Ano, ukončení dodávek ruských fosilních paliv je klíčovým krokem k posílení naší energetické bezpečnosti a nezávislosti. Tato závislost nám přináší značná rizika a geopolitické slabiny. Diverzifikace energetických zdrojů, zejména přesun k obnovitelným zdrojům, je nezbytná. Podpora inovací v oblasti zelených technologií a rozvoj infrastruktury pro alternativní zdroje energie nám umožní dosáhnout větší energetické nezávislosti a zároveň snížit emise skleníkových plynů. Tímto způsobem můžeme navíc posílit naši pozici na evropském trhu s čistou energií.

Budete prosazovat zvýšení evropských emisních cílů do roku 2030 a 2040?

Ano, budu prosazovat zvýšení emisních cílů, ale hlavně budu usilovat o jejich splnění. Vědecké poznatky jasně ukazují, že musíme jednat rychle, abychom zabránili nejhorším dopadům klimatických změn. Zvýšení emisních cílů podpoří inovace v technologiích obnovitelných zdrojů energie a urychlí přechod na čistou energii. To nejenže sníží naši závislost na fosilních palivech, ale také vytvoří nová pracovní místa v zeleném sektoru.

Je také nezbytné efektivně využívat prostředky z emisních povolenek. Tyto finanční zdroje musí být nasměrovány na podporu dekarbonizace a technologických inovací, které snižují emise. Pro Českou republiku to znamená příležitost stát se lídrem v oblasti čistých technologií a přispět k udržitelnější budoucnosti Evropy.

A jakou roli by podle vás měla hrát Česká republika v prosazování ekologických kroků v Evropské unii? Máme v tomto ohledu co nabídnout?

Česká republika může v prosazování ekologických kroků v EU hrát klíčovou roli, i když to někdy vypadá jako boj s větrnými mlýny kvůli absurdnímu přístupu části politického mainstreamu. Spousta vyjádření rádoby konzervativních a populistických politiků zde připomíná spíš brzdění patami ve fosilním skanzenu. Naštěstí máme mnoho osvícených firem a progresivní byznys sektor, které to táhnou vpřed. Firmy dokazují, že sázka na zelené technologie může být ekonomicky výhodná a zároveň přispívá k ochraně životního prostředí.

Foto: TOP 09