Bateriová velmoc. Kalifornie nainstalovala 10 gigawattů v úložištích

Americká Kalifornie rozjíždí obnovitelné zdroje a bateriová úložiště ve velkém. Deset gigawattů akumulátorů již nainstalovala, dalších 40 chystá.

Cesta za soběstaností v obnovitelných zdrojích. I tak by se dala popsat snaha posledních několika let amerického státu Kalifornie, která rozvíjí bateriová úložiště prakticky nejrychleji na světě. Stát, který leží na západním pobřeží Spojených států, investuje do masivního rozvoje především fotovoltaické energie. Energetický mix pak doplňuje vodními elektrárnami, větrnými turbínami nebo poslední jadernou elektrárnou Diablo Canyon.

Spolu s navyšováním instalovaného výkonu obnovitelných zdrojů země postupně odpojuje uhelné a plynové elektrárny. Navzdory horkému počasí a neustálému využívání klimatizací totiž energie ze slunce stačí k tomu, aby během většiny dnů dokázal stát fungovat pouze z bezemisních zdrojů.

Jenže rychlá energetická transformace přinesla na druhé straně i nové výzvy. Jak popisuje Washington Post, časté přebytky elektřiny způsobují také časté záporné ceny elektřiny. Podle Michelle Davis z analytické společnosti Wood Mackenzie Power and Renewables Kalifornie podcenila rychlost, s jakou prudká výstavba solárních panelů přinese najednou přebytečnou elektřinu.

V roce 2022 například stát promrhal kvůli přebytkům ze slunce 2,4 milionu megawatthodin energie. V loňském roce stejné množství energie promrhal už jen za osm měsíců. Jak tomu bude letos těžko předvídat. V dubnu a březnu dokázala Kalifornie během 47 dnů fungovat 39 dní ze sta procent jen z obnovitelných zdrojů. Zbylých 8 dní energetický mix doplnily především plynové elektrány.

Rozvoj baterek i vodíku

Znepokojující statistiky přebytků jsou ale také motivací. Podle serveru Político se nyní Kalifornie rozhodla investovat do bateriových úložišť. A šlape do nich naplno. Již nainstalovala 10 tisíc megawattů výkonu. Předčí tak v rychlosti například i takovou velmoc v obnovitelných zdrojích, jako je Čína. Celková kapacita kalifornských baterek pak dosahuje zhruba 40 tisíc megawattů.

Bateriová úložiště mají potenciál to změnit. A nejedná se pouze o obyčejné baterie. Stát se zavázal také k podpoře vodíkových technologií. „Využití vodíku vidí zejména k dekarbonizaci dopravy, přístavů a elektráren. Naprostá většina vodíkových čerpacích stanic a vozidel v USA se nachází v Kalifornii,“ popisuje ekonomická diplomatka Jana Přikrylová.

Záměrem Spojených států je rozvojem technologií snížit cenu výroby vodíku o 72 procent do roku 2030. Jen samotné náklady na elektrolyzéry by měly do roku 2030 klesnout o 70 procent. To usnadní přechod na vodíkové pohony a poskytne další možnost rozšíření bateriových úložišť.

Jedno z největších bateriových úložišť na světě

Kromě snahy nemrhat energií jsou motivací k výstavbě baterií také občasné výpadky proudu. Stát jednal trochu zbrkle, když se při masivní instalaci fotovoltaik stejně rychle zbavoval všech fosilních zdrojů, především plynových elektráren. Ve chvílích kdy z různých důvodů obnovitelné zdroje nestačí, ocitají se domácnosti bez proudu.

Právě na místě bývalé plynové elektrárny bude stát jedno z největších bateriových uložišť na světě. Nova Power Bank dokáže napájet až 680 tisíc domácností po dobu čtyř hodin. Bude disponovat výkonem 680 megawatt.

„Když se lidé vrátí domů z práce, zapojí svá elektrická auta, zapnou myčku na nádobí i klimatizaci. Máme vysokou poptávku po energii, ale ne v průběhu solární výroby. Když nám baterie přesune energii z poledne do období s vyšší poptávkou, posílí tím energetickou síť,“ komentuje Emily Precht ze společnosti Calpine, která baterii instaluje.

Přesto vše není tak růžové. Podle analytičky Wood Mackenzie se i kalifornské baterie musí potýkat se zbytečně složitými povolovacími procesy a následně čekat na připojení do distribuční sítě. Přesto očekává nárůst instalací v letošním roce alespoň o třicet procent. Podle odhadů Kalifornie potřebuje zhruba 50 gigawattů bateriového výkonu, aby dokázala být plně soběstačná a energeticky zajištěná.

Úvodní foto: Governor Gavin Newsom