Ptáci se naučili žít s větrnými elektrárnami. Větší riziko jim hrozí od koček

Kolem větrných farem se dlouhodobě objevují obavy z jejich nepříznivého vlivu na ptačí populace. Vědecké výzkumy to ale vyvracejí.

Ondřej Novák

28. 4. 2024

Ptáci jako oběť dekarbonizace? Spíš jen zbytečných obav a zřejmě i dezinformací, potvrzují vědecké studie (více jsme o tom před časem psali zde). Například v USA jsou statisticky největší pohromou pro populace opeřenců kočky, prosklené budovy a fosilní průmysl. Zatímco kvůli kočkám ročně v USA zemřou zhruba 2,4 miliardy ptáků, on-shore větrné elektrárny jich usmrtí tisíckrát méně.

„Ze studie v USA vyšlo najevo, že větrné elektrárny ročně usmrtí asi 10 ptáků na jeden megawatt výkonu, což je zanedbatelné číslo. Riziko se dá snížit třeba tím, že se konce lopatek barví na černo nebo na červeno, čímž turbína ptáky upozorní na pohyb. V porovnání s kočkami nebo prosklenými budovami je to riziko ale malé,“ říká Kristýna Čermáková, redaktorka Obnovitelně.cz v podcastu Pod proudem, který jsme tentokrát věnovali dezinformacím kolem obnovitelných zdrojů. Ptáci se navíc naučili větrným farmám vědomě vyhýbat a podle vědců některé druhy dokonce upravily své migrační trasy.

Tyto zkušenosti potvrzuje i Pavel Baroch, dlouholetý novinář a spolupracovník Obnovitelně.cz, který během reportáží navštívil bezpočet větrných a solárních farem. „Jednu dobu jsem se i soustředil na to, zda tam najdu nějakého mrtvého ptáčka, ale nenašel jsem žádného. Může to být samozřejmě způsobené tím, že ho nějaký predátor mezitím sežral, ale spíš mi to připadá jako snaha vytvářet problém. Chci najít něco špatného, tak si to najdu,“ říká.

V souvislosti se zmíněnými kočkami se nicméně jedná o další zprávu, která kočkám nedělá příliš dobré renomé. Globálně totiž pro biodiverzitu představují pohromu. Jako velmi úspěšní lovci mají zdivočelé kočky pobíhající ve volném prostoru zásadní dopady na lokální populace ptáků, drobných savců nebo hmyzu. Například v Austrálii vyhubily již 20 lokálních živočišných druhů a ročně uloví 300 milionů zvířat. Globálně se počty úlovků ročně pohybují v miliardách.

Jaké další dezinformace jsme v redakci řešili? A jak pokračuje naše pokrývání kauzy Malina? Poslechněte si nový díl podcastu Pod proudem.

Epizodu si můžete poslechnout na platformách Spotify / Apple / Google

Úvodní foto: Unsplash