Měřitelná data o udržitelnosti vyžadují banky i klienti. Skupina Urbanity představila svůj první ESG report

Systém vyhodnocování dat o udržitelnosti má společnosti umožnit lépe sledovat a řídit chod firmy i splnit požadavky nové evropské legislativy.

Data začínají vyžadovat také finanční instituce a klienti, kteří využívají výrobní kampusy provozované nemovitostní skupinou Urbanity.

„V Urbanity jsme chtěli v ESG reportingu získat náskok, a proto jsme se na požadavky vyplývající ze evropské směrnice CSRD začali chystat dřív než většina ostatní firem,“ uvedl Roland Hofman, CEO Urbanity.

Hofman dále vysvětluje, že v rámci mezinárodního prostředí se ESG kritéria stávají v čím dál větší míře součástí výběrových řízení a propisují se do obchodních smluv formou vymahatelných závazků. Díky tomu mají stále vyšší vliv na rozvoj a dynamiku obchodních vztahů.

„V oblasti komerčních nemovitostí v posledních letech sledujeme boom v získávání udržitelných certifikací budov, jako je například BREEAM či LEED. Nadto vnímáme ESG jako společenskou výzvu, která reaguje na změnu klimatu a zároveň otevírá řadu příležitostí. Jsme rádi, že jsme jedněmi z leaderů v této oblasti v České republice,” říká Hofman.

Základem pro zpracování prvního ESG reportu bylo vytvoření ESG strategie. Na obou dokumentech, které umožnily zavést měřitelná kritéria do fungování celé nemovitostní skupiny a stanovit milníky pro další období, Urbanity spolupracovala s experty z Frank Bold Advisory.

Výstavba na brownfieldech, udržitelné nakládání s vodou i zeleň v krajině

Podle Hofmana je výhodou, že ESG principy má společnost integrovány přímo v dlouhodobé obchodní strategii. „Stavíme na brownfieldech, udržitelně a ve velmi vysokém technickém i architektonickém standardu, dlouhodobě do provozů začleňujeme prvky obnovitelné energetiky, velmi úzce spolupracujeme s místními komunitami,” říká.

V první řadě se Urbanity ve svém prvním ESG reportu věnuje dopadům na změnu klimatu a jejich zmírňování. Data jsou vyhodnocena například z pohledu energetické hospodárnosti budov včetně účinnosti použitých technologií.

Spočítejte si, kolik ušetříte díky fotovoltaice

Urbanity se zabývá také hospodaření s pitnou, dešťovou i odpadní vodou a pozornost věnuje také krajinotvorné výsadbě, ozelenění a biodiverzitě. Do budoucna je v plánu více sledovat množství, skladbu a životnost použitých materiálů, nakládání s odpady s ohledem na jejich redukci a míru recyklovatelnosti.

Urbanity se při developmentu a správě výrobních kampusů zaměřuje především na to, aby výstavba vznikala rekultivací zanedbaných brownfieldů a tak, aby byla ohleduplná k životnímu prostředí. „Klademe při tom důraz i na energetickou soběstačnost, šetrné hospodaření a zatraktivnění lokálních pracovních příležitostí, které využívají globální příležitosti. To má pozitivní dopad nejen na provozní náklady klientů, ale i na rozvoj okolních komunit, kterých jsme aktivní součástí,” vysvětluje Hofman.

Text a foto: Urbanity