Moderní firmy

Advertoriál

Čeští podnikatelé objevují výhody firemní fotovoltaiky. Instalace budou přibývat

K dosažení dekarbonizačních cílů, dostupných cen elektrické energie a zajištění konkurenceschopnosti průmyslu potřebuje Česko velké fotovoltaické elektrárny včetně firemních instalací.

Pavel Baroch

31. 7. 2023

Pololetní údaje o nových fotovoltaických elektrárnách potvrdily, že tahounem zatím zůstávají střešní instalace na rodinných domech, i když vznikají i rozsáhlejší projekty. Odborníci ale upozorňují, že Česko potřebuje zrychlit výstavbu velkých solárních elektráren, které pak ve svém důsledku pomohou snížit cenu energie na celém trhu.

„Velké projekty potřebujeme také proto, abychom udrželi Česko mezi průmyslovou elitou Evropy,“ uvedl výkonný ředitel Solární asociace Jan Krčmář. Dodal, že velké korporace si stanovují ambiciózní ekologické cíle, mezi něž často zařazují rovněž uhlíkovou neutralitu.

Například Škoda Auto, která zaměstnává 36 tisíc lidí, chce nejpozději v roce 2030 odebírat veškerou elektřinu z obnovitelných zdrojů. Ikea toho hodlá dosáhnout už za dva roky a Legu se to podařilo již v roce 2017.

„Když ale nenajdou dostupného poskytovatele zelené energie, vybudují výrobní závod nebo regionální ředitelství v některé ze sousedních zemí. Polsku například letos stačily první čtyři měsíce, aby vykázalo trojnásobný růst fotovoltaiky oproti českému půlročnímu,“ poznamenal Krčmář.

Instalací bude rychle přibývat

Jednou z firem, které se nyní chtějí více věnovat větším firemním instalacím, je Columbus Energy, jejíž mateřská společnost sídlí shodou okolností v Polsku. Na český trh vstoupil Columbus v roce 2022. „Postupujeme podle dlouhodobého plánu, kdy jsme si první rok vyhradili na etablování na trhu, vybudování značky a vyladění interních procesů. Nyní se zaměříme také na realizace elektráren o výkonu nad padesát kilowattpeaků,“ řekl Obnovitelně.cz člen představenstva Petr Částek.

Dodal, že nejde jen o samotné instalace, ale také návrh celkového vhodného řešení. „Obecně se zaměřujeme na energetickou optimalizaci firem,“ vysvětlil Částek. Polská mateřská společnost přitom jen za loňský rok vybudovala pro firmy 1041 instalací s celkovým výkonem 27 megawattpeaků.

Mezi její zákazníky patří například Volvo, Intex, Black red white, FAKRO, Greinplast Plus, Moto Koncept, Lubas, Bit computer, Sepio, Strumet a další. Výkon elektráren byl v rozmezí od 50 kilowattpeaků do 1,5 megawattpeaků. „Díky sdílenému know-how se tak můžeme také na českém trhu pustit i do větších realizací,“ poznamenal Petr Částek.

Nejde přitom jen o Polsko a Českou republiku. Columbus Energy, který je partnerem Svazu moderní energetiky, má napříč Evropou více než 66,4 tisíce klientů – od majitelů rodinných domů po firemní podniky. Celkový evropský instalovaný výkon solárních elektráren od Columbusu dělá už 436 megawattpeaků.

Vzhledem k enormnímu zájmu o vlastní fotovoltaické elektrárny se v Česku objevilo i nemálo instalačních firem bez zkušeností nebo dokonce nesolidních, které neplnily dohody se svými zákazníky, i když od nich vybraly nemalé zálohy. Columbus Energy ale garantuje montáž panelů do třiceti dnů od vyjádření distributora. „Když se podíváme na hodnocení od našich klientů na firemních profilech na Google, Firmy.cz nebo na portálu Refsite, všude máme aktuálně hodnocení nad 90 procenty,“ konstatoval Částek.

Dodal, že zákazníci u firmy nejvíce oceňují odbornost jejích technických poradců, ale například také to, že společnost dodržuje, na čem se obě strany domluvily. „Spokojení klienti nás potom doporučují i dále – například v rámci rodiny nebo po instalaci na rodinném domě si pořídí fotovoltaiku i do firmy,“ řekl Petr Částek z představenstva společnosti.

Vedení společnosti Columbus Energy předpokládá, že firemních instalací bude rychle přibývat. „Vzhledem k závazkům státu na zvýšení podílu elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů jsou cestou právě velké solární parky,“ potvrdil Částek. „Větší střešní instalace jsou doménou zejména firem a pomáhají jim v přechodu na čistou energii, s energetickou soběstačností a samozřejmě jim přináší i finanční úspory.“

Pomoc z Modernizačního fondu

Podle Solární asociace napomáhají zásadním způsobem rekordnímu rozvoji fotovoltaických elektráren dotace z evropských a národních zdrojů, jako je například Modernizační fond, z něhož se podpořily už stovky projektů za několik stovek miliard korun – včetně výstavby solárních elektráren.

„Za necelé dva roky běhu Modernizačního fondu jsme schválili podporu pro fotovoltaické elektrárny, díky kterým se zvýší český solární výkon téměř na dvojnásobek. Jejich celkový výkon o síle téměř dvou gigawattpeaků odpovídá roční spotřebě energie již zhruba 750 tisíc domácností,“ konstatoval na jaře ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Česká energetika potřebuje rychlou výstavbu nových obnovitelných zdrojů energie, aby postupně nahrazovala uhlí a zajistila energetickou bezpečnost. Fotovoltaiky, které vyrostou díky podpoře Modernizačního fondu, jsou klíčem k zajištění levné a čisté energie do budoucna,“ uvedl programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

Letos čeká Modernizační fond mnoho změn, i nadále se ale počítá také s podporou větších fotovoltaických projektů. „Aktuálně probíhá komplexní revize celého programového dokumentu Modernizačního fondu, detaily této podpory se tedy ještě ladí. Vyhlášení první výzvy se předpokládá na přelomu roku,“ uvedla Obnovitelně.cz mluvčí Ministerstva životního prostředí Lucie Ješátková.

Podle vedení společnosti Columbus Energy dotace nepochybně hrají roli při rozhodování o vlastní fotovoltaice. „Nicméně pozorujeme, že firmy mají o instalace zájem případně i bez dotace. Při současných cenách energií je i tak návratnost velmi zajímavá,“ podotknul člen představenstva Petr Částek.

Ačkoli se firma chce více zaměřit také na větší firemní zákazníky, neznamená to, že by nepokračovala v instalacích pro domácnosti nebo obce. Velkým impulsem by se mělo stát zavedení komunitní energetiky, jak s ní počítá připravovaný zákon Lex OZE II.

„Segment rodinných domů a menších firemních instalací nijak neopouštíme. Stále zde vidíme obrovský potenciál a očekáváme další růst počtu našich instalací,“ řekl Částek. „Velký zájem je teď například o fotovoltaiky pro ohřev vody, kdy dotace z Nové zelené úsporám Light dokáže pokrýt až sto procent ceny realizace. Pokud splňujete podmínky dotace, která je určena pro nízkopříjmové skupiny, potom můžete mít vlastní malou fotovoltaiku de facto zdarma.“

Ilustrační foto: Columbus Energy