Přehledně: stát už přispívá podnikatelům na elektroauta. Jak postupovat a na co se připravit?

Již měsíc běží nabídka Národní rozvojové banky pro podnikatele a firmy na podporu nákupu elektromobilu. Národní plán obnovy totiž uvolnil dvě miliardy korun, které chce investovat právě do čisté mobility.

Začátek dotační podpory elektromobility nezačal zrovna nejlépe. Avizovaného 1. ledna se nedělo nic, celý proces se rozběhl až k 18. březnu. Zájem o program ale i přesto je, Národní rozvojová banka eviduje přes 700 žádostí.

„V rámci programu Záruka Elektromobilita evidujeme k 15. dubnu celkem 112 podepsaných smluv o záruce a 240 žádostí, které získaly od NRB kladné stanovisko. Dosud jsme zamítli pouze jednu žádost a v jednom případě se klient sám rozhodl svou žádost stáhnout. V řešení dále máme 428 žádostí,“ popisuje pro Obnovitelně.cz Klára Vaníčková z Národní rozvojové banky. Peníze do elektromobility poputují z Národního plánu obnovy, konkrétně z části Rozvoje čisté mobility.

Dotační výzva disponuje plánovanou alokací 1,65 miliard korun na pořízení bezemisních vozidel. Týká se tedy nejen bateriových elektrických, ale také vodíkových aut. Vztahuje se rovněž na nákladní automobily do 4,25 tun. Zakoupené auto musí být nové, případně mladší šesti měsíců za dodržení určitých podmínek, a po načerpání dotace není možné ho dva roky prodat.

Současně se dotace nevztahuje na osobní automobily dražší než 1,5 milionu korun, plug-in hybridy nebo hybridy. Dotace je určena všem podnikatelům bez rozdílu velikosti, od malých živnostníků po velké firmy, a většině podnikatelských oborů.

V Národním plánu obnovy jsou pak specificky vyjmenovány výjimky podniků, na které se dotační titul nevztahuje. Patří mezi ně například společnosti zaměřené na výrobu zbraní a střeliva, činnost heren, kasin a sázkových kanceláří nebo firmy existující mimo Českou republiku. Dotovaná vozidla není možné využít pro komerční provoz, tedy například pro přepravní společnost.

Úvěr i příspěvek

Dotační podpora se vyplácí dvěma způsoby. Tím prvním je zaručovaný úvěr. Výše úvěrové záruky se šplhá do 70 procent celkové částky, doba ručení je nastavena na pět let. Současně s tím spustila Národní rozvojová banka odborné poradenství pro vyřízení úvěru zdarma.

„Žádost o zaručení úvěru nám klient může zaslat ve chvíli, kdy má schválenou a podepsanou úvěrovou smlouvu u leasingové společnosti nebo úvěrující banky. Pokud žádost splňuje všechny podmínky stanovené ve Výzvě k tomuto programu, může NRB poskytnout záruku a po zakoupení vozidla také finanční příspěvek,“ komentuje Vaníčková.

Výše zaručovaného úvěru Národní rozvojové banky je pak pro osobní vozidla v rozmezí 300 tisíc až 1,5 milionu korun, v případě nákladních automobilů je rozšířena do 2,5 milionů korun. Spolu se zárukou je pak možné zažádat si o příspěvek na dané vozidlo, a to do 200 tisíc u osobního vozu a až 300 tisíc u nákladního.

Potřebné dobíjecí stanice

Dalších 300 milionů korun je možné uvolnit na rozvoj dobíjecí infrastruktury. Dotace se vztahuje na dobíjecí stanice, které jsou neveřejné, tedy pro vlastní spotřebu podnikatele. Jde tak například o umístění dobíjecí stanice v soukromém areálu, ale není možné podpořenou dobíječku nabídnout svým zákazníkům, nebo ji dokonce využívat komerčně.

Výše zaručovaného úvěru dobíjecí stanice je do 100 tisíc korun u stanice AC, u stanice DC do 40 kilowattů se jedná o 250 tisíc korun, u stanice DC nad 40 kilowattů pak stát poskytne zaručovaný úvěr do výše 400 tisíc korun.

Co se týče finančních příspěvků na dobíječky, částka se pohybuje v rozmezí 50 až 150 tisíc korun na stanici.

První leasing, pak až dotace

Kolem dotace panuje vícero nejasností, tou první z nich je, jak vypadá forma vyplácení. „Národní rozvojová banka poskytuje finanční příspěvky a záruky, které můžete využít ke zvýhodněnému úvěru od leasingové společnosti či komerční banky,“ vysvětluje Vaníčková.

Podnikatel si prvně vybere elektromobil, na který si u spolupracující banky či leasingové společnosti sjedná úvěr. Následně po podepsání smluv odešle vyplněnou žádost s přílohami Národní rozvojové bance. Na základě žádosti pak banka rozhodne o udělení úvěru.

Následuje čerpání zvýhodněného úvěru a po doplacení vozidla si podnikatel může zažádat ještě jednou, a to o finanční příspěvek. Pokud splní podmínky, Národní rozvojová banka rozhodne kladně a během krátké doby příspěvek vyplatí.

Foto: Unsplash