Po sněhu ani stopy? Nevadí, vyrobíme! Aneb jak si nechceme přiznat klimatickou změnu

Umělé zasněžování sjezdovek je typickým příkladem toho, jak si nejsme ochotni připustit, že svět okolo nás se kvůli pokračujícím změnám klimatu zásadně mění. Tlak na přírodu se ještě zvýší.

Pavel Baroch

21. 3. 2024

I v nejchladnějších zimních měsících se teploty v Dubaji ve Spojených arabských emirátech pohybují okolo pětadvaceti stupňů Celsia. Přesto zde před bezmála dvaceti lety otevřeli krytý velkorysý lyžařský areál s několika svahy různých obtížností. Někteří Češi se tomu tehdy smáli, jiní si ťukali na hlavu. A co teprve projekt lyžařského střediska Trojena v sousední Saúdské Arábii, které je ještě velkolepější a v roce 2029 se v něm uskuteční Asijské zimní hry.

Ačkoli si to mnozí milovníci lyžování a dalších zimních sportů nechtějí připustit, tuzemské skiareály míří do podobného modelu. Samozřejmě se to nesmí brát doslova, ale jde o princip: teploty tady v zimě sice nestoupají nad dvacítku a lyžařská střediska není třeba chránit poklopem jako někde na poušti. Jenže ani v českých lyžařských střediscích neplatí základní předpoklad pro udržení sněhové pokrývky, tedy že musí být v zimě zima: teploty pod nulou. Tím se skiareály mění z přírodního místa na umělá – kulisy horského střediska sice zůstávají, ale sníh bývá technický.

Postupující klimatická změna zkrátka zásadním způsobem mění lyžařské podmínky v tradičních lyžařských střediscích. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu, které zveřejnil deník Aktuálně.cz, bylo v Česku v minulém desetiletí průměrně 38 dní se sněhovou pokrývkou za rok. V šedesátých letech to byl více než dvojnásobek. Na horách je dnes oproti tomuto období sníh až o měsíc kratší dobu.

V posledních letech je situace spíše horší než lepší. Jak jsme na Obnovitelně.cz nedávno připomněli, od června 2023 je každý měsíc nadprůměrně a rekordně teplý, což platí i pro začátek letošního roku. Ostatně i letošní první polovina března je teplotně nadprůměrná.

Pochopitelně se může stát, že příští zima bude na přírodní sníh relativně bohatá, ale trend je jednoznačný a klimatologové nemají pro lyžařská střediska do budoucna dobré zprávy. Co to znamená? Že bez umělého zasněžování to nepůjde. Jenže zvláště pro menší provozovatele vleků v nižších polohách to nepůjde ani se sněhovými děly, protože i pro výrobu technického sněhu je zapotřebí, aby aspoň chvilku mrzlo.

Žíznivá vodní děla

Někteří vlekaři si nebudou moct zasněžování dovolit a budou muset vleky odvézt do sběru. Lyžařům a dalším turistům pak nezbyde nic jiného, než se přemístit tam, kde hra na skutečnou zimu bude pomocí sněhových děl a další techniky pokračovat. Tím ovšem vzroste tlak na krajinu a přírodu ve vybraných místech českých hor, přičemž už dnes by si některá zasloužila větší klid. Nejde jenom o samotné lyžování, ale i další turistické atrakce, bez nichž se areály moderní doby neobejdou – lidé se chtějí bavit a „něco dělat“ i v době, kdy jsou sjezdovky uzavřené, aby se mohly upravit na další den.

Technický sníh se neobejde bez vody. Jak v rozhovoru pro Seznam Zprávy upozornil Jakub Hruška, profesor environmentálních věd a vedoucí týmu v Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd, například v Jizerských horách kvůli oteplování ubyla za posledních 20 let třetina povrchové vody. I když to v současnosti nemusí být nikterak zásadní, protože vody je relativně stále dost, do budoucna se tento problém bude kvůli klimatické změně spíše prohlubovat.

Ideálním řešením by samozřejmě bylo, kdyby se na horách lyžovalo jen v době, kdy tam bude dostatek přírodního sněhu. Jak to ostatně dříve bývalo běžné. Těžko si ale představit, že by na to přistoupila výrazná část lyžařů a také provozovatelé zimních středisek – zvláště s ohledem na jejich nemalé každoroční náklady na zvelebování skiareálů (a obrovské investiční dotace z Evropské unie).

A tak sněhová děla pojedou dál na plné pecky. A každý lyžař, který se pustí po krásně upravené sjezdovce z umělého sněhu, jako by se postavil proti tomu, že svět okolo nás se kvůli pokračujícím změnám klimatu zásadně mění.

Ilustrační foto: Pixabay