Morava získá novou přečerpávací elektrárnu, vznikne na svahu hanáckého Mont Blancu

Lázeňská obec Slatinice-Lípy na Hané chystá spustit progresivní energeticky a komunitní projekt. Přebytky energie z obnovitelných zdrojů uschovají v přečerpávací elektrárně, která poslouží jako zdroj pro celou vesnici.

Když lázeňská obec Slatinice-Lípy plánovala, jak efektivně využít obecní budovy a jak uspořit energie i finance, zrodil se ojedinělý plán: nainstalovat fotovoltaické panely na obecní budovy, přeměnit odpad na energii a především, postavit přečerpávací elektrárnu na blízkém kopci, která bude ukládat nevyužitou obnovitelnou energii na chvíle, kdy bude v síti chybět.

Podle ideálního scénáře by měl být projekt uveden do života během tří let. Lidé ve vedení obce totiž očekávají, že jak fotovoltaika, tak akumulace budou hrát v energetice v následujících letech zásadní roli. A i díky chystaným legislativním změnám obce patrně získají solidní možnost vstoupit do energetické soustavy v Česku.

„Solární panely, které budeme již brzy instalovat na první obecní objekty, vyrábějí elektřinu tehdy, když je k tomu vhodné počasí. Ve stejnou chvíli ale nemusí být potřeba tolik energie, kolik se vyrobí. V ten okamžik je důležité mít ji kam uložit. Nenápadná, ale kapacitně solidní přečerpávací elektrárna na svahu Malého Kosíře se nám jeví jako optimální řešení,“ říká starosta obce Ondřej Mikmek (KDU-ČSL).

Sám ale dodává, že jejich propočty stále nejsou u konce. Jedna věc je totiž vize, a ta druhá ekonomická realita. Podle předběžných propočtů a odhadů by se ale vodní přečerpávací elektrárna měla vyplatit.

Vyrůst by měla na svahu Malého Kosíře, menšího z místních vrchů, které jsou regionální dominantou, a místní jim neřeknou jinak než hanácký Mont Blanc. U menšího z kopců činí výškový rozdíl mezi plánovanou horní a dolní nádrží přibližně šedesát metrů, což je dost na to, aby elektrárna mohla smysluplně fungovat.

Moderní energetická koncepce komunitní obce

Když starosta Slatinic přemýšlí o energetické budoucnosti obce, neopírá se jen o vize a předpoklady. Obec má již delší dobu zpracovaný strategický materiál zaměřený na řešení, která vesnici na Hané přiblíží energetické soběstačnosti.

Koncepce se průběžně upravuje podle toho, jak se vyvíjí situace na úrovni legislativy či cen za elektřinu. Nicméně prodej elektřiny do sítě není klíčovou součástí koncepce. Do té naopak patří postupné zapojování obyvatel obce a jejich potenciální připojení do systému.

Slatinice by tak využívaly a ukládaly nejen energii vyrobenou na vlastních budovách, ale také tu, která vznikne z přebytku domácností, jež si už dnes vyrábějí elektřinu ze slunce nebo brzy budou.

„A samozřejmě vše nastavujeme tak, abychom vyrobenou energii zužitkovali přímo u nás. Mezi klíčové odběratele bude patřit většina organizací, které obec zřizuje nebo na území obce působí. Od základní veřejné infrastruktury, tedy vodárenské a čistírenské, přes nároky veřejného osvětlení, spotřebu školy či ledového kluziště až po zvažované termální koupaliště,“ dodává Mikmek.

Ilustrační foto: Jezírko na Malém Kosíři, Jiří Komárek, CC BY-SA 4.0