Dobré tepelné čerpadlo sníží náklady za topení i ohřev vody. Na co si dát pozor?

Obliba tepelných čerpadel pomalu stoupá, mnoho zájemců ale odradí náročnost jejich výběru. Když je totiž čerpadlo předimenzované nebo naopak slabé, není efektivní.

Technologie tepelných čerpadel je obtížná k pochopení, pokud člověk není expert, jen stěží si představí, jakým způsobem velká skříň funguje. I proto je pro mnoho zákazníků těžké vybrat si správně. Základem je pochopitelně pak kvalitní firma, která mu veškeré informace poskytne a zaručí se jak za instalaci, tak za následný dlouhodobý servis. Jaké čerpadlo vybrat a na co si dát pozor poradili pro Obnovitelně.cz odborníci z MasterThermu.

„Spousta zákazníků má pocit, že čím silnější čerpadlo, tím lepší. A když mají kotel 25 kilowatt, mělo by mít čerpadlo stejno hodnotu,“ vysvětluje David Liška z MasterThermu. Předimenzované tepelné čerpadlo pak jede většinu času na nízký výkon, což zbytečně opotřebovává jeho součástky. Naopak poddimenzované pojede neustále na plno, bude hlučnější než je nutné a nemusí vůbec stačit.

„Vhodné je začít výpočtem tepelných ztrát domu,“ říká Liška. „Poctivá firma by měla vyzpovídat svého zákazníka, zjistit, jaký využívá topný systém, navrhnout mu řešení k výběru,“ dodává. Některé firmy pak na dálku bez větší diskuze rovnou nabídnou průměrné čerpadlo, aniž by zjistily, do jakého domu poputuje.

Rozdíl mezi energetickou spotřebou domu může přitom být díky tepelným únikům razantní. „Pasivní novostavba si vystačí klidně s třeba čtyřmi, šesti kilowatty. Naopak u starého domu můžeme mluvit i o pětadvaceti kilowattech,“ vysvětluje Liška.

Když si proto někdo občas stěžuje, že mu čerpadlo neplní svůj účel, že stejně neustále spíná elektrokotel anebo se neustále rozbíjí, bývá to nejčastěji právě kvůli špatné počáteční přípravě. Umisťovat tepelné čerpadlo se navíc vyplatí spíše do zateplených budov. Pokud může teplo unikat střechou či okny anebo přímo zdmi, úspora nikdy nebude příliš výrazná. Zástupce spolehlivé firmy by to ale vše měl zákazníkovi sám sdělit.

Kvalita versus cena

Právě množství nekvalitních firem na trhu je ale podle Lišky dalším rizikovým faktorem. Mnohdy klienti vybírají pouze podle ceny, zvolí zahraniční firmu, která je sice levnější, ale není schopná zajistit adekvátní pozáruční servis a k čerpadlo ani nedodá potřebnou dokumentaci. V případě poruchy pak nešťastný majitel čerpadla ani neví, jak se dovnitř k technologii dostat tak, aby ji neponičil.

„Je na nás jako firmu s tepelnými čerpadly vyvíjen velký tlak kvůli ceně. Za tu samou částku, kterou my vložíme jen do velmi pevné a odolné konstrukce a trvanlivého kompresoru, jsou lidé schopni sehnat úplně celé čerpadlo například z Číny,“ říká Liška. Jenže levné komponenty vydrží jen několik let provozu, a to i kvůli našim klimatickým podmínkám, na které zahraniční materiály nejsou vždy uzpůsobeny.

Kvalitní tepelné čerpadlo má přitom potenciál vydržet celou generaci obyvatel domu, v případě využití hlubinných vrtů ještě déle. A elektroinstalace se dá v případě poruchy či stáří vyměnit poměrně snadno, pokud je k němu dostupná poctivě vedená dokumentace.

Obrácená klimatizace

Dalším problémem, na který Liška upozorňuje, je častá záměna čerpadla s pouze otočeným systémem klimatizace. A někteří lidé ho tak přes léto skutečně využívají. „Ano, princip tepelného čerpadla je skutečně velice blízký chladivému systému lednice nebo klimatizaci,“ říká Liška. Teoreticky se proto dá využít jako klimatizace, pokud se vhodně zapojí.

Jenomže klimatizace je dělaná na to, aby ochlazovala místnosti při vysokých teplotách. Tepelné čerpadlo je naopak koncipováno na práci od deseti stupňů a méně, dokáže pracovat v klidu i v mínus osmi stupních a na účinnosti ztrácí až zhruba při mínus dvaceti stupních, kdy jeho funkci teprve musí nahradit elektrický kotel.

Při obráceném využití proto komponenty trpí a účinnost výrazně klesá a nakonec nedokáže udržet stejné schopnosti, jaké deklaruje výrobce. „My dodáváme čerpadla například i do Irska a tak máme přehled i ze zahraničí. Léta tam výběrová řízení na vyhrávaly právě tepelná čerpadla z jižních zemí, které jsou dělané z komponentů klimatizací a do úplně jiných teplot,“ dodává Vladimír Patřín z Master Thermu.

Před několika lety proto tamní vláda zavedla, že firma musí doložit skutečnou účinnost namontovaného čerpadla přímo na budově. „Zjistili, že většina z nich má jen polovinu na papíře napsaných hodnot. Museli proto ukončit dotační programy, čerpadla nebyla efektivní a neplnila požadované parametry a byla méně účinná než původní klasické kotle,“ říká.

Pozor na energetické štítky

Experti MasterThermu upozorňují také na chytrou kličku, kterou mnoho levných výrobců tepelných čerpadel využívá, a to je využívání energetických štítků. Využívají toho, že lidé technologii nerozumí a stačí jim označení A s plusy, aby vnímali čerpadlo jako tiché a přesto výkonné. Jenže mnohdy není.

„Výrobci tepelných čerpadel rádi vytahují tu účinnost a energetickou třídu. Jenže už nemluví o tom, že je to vztaženo k určitému výkonu,“ vysvětluje Jiří Svoboda, ředitel společnosti MasterTherm.

Když je proto čerpadlo podle vychytralého dodavatele vhodné například pro dům s tepelnou ztrátou patnácti kilowatt, navrhne klientům energeticky na první pohled skvělý tichý a výkonný model v energetické třídě A++.

„Při pohledu na ten energetický štítek ale zjistíte, že byl vypracován na základě testu na pouhých jedenácti kilowattech,“ dodává Svoboda. Zákazník se pak dostává právě do situace, kdy má pro svůj dům čerpadlo buď poddimenzované nebo předimenzované, protože jeho výkon nekoresponduje s tepelnou ztrátou domu, do kterého teplo dodává.

„Jestliže chci nejlepší energetickou účinnost svého výrobku, vycházím skutečně z naměřené tepelné ztráty konkrétní budovy a vybírám tepelné čerpadlo podle toho, co má v údajích za vlastnosti při daném výkonu, který potřebuji,“ doporučuje Svoboda.

Foto: Archiv MasterTherm