Na domácí úspory šlo už 80 miliard. Zájem o NZÚ je po 10 letech od startu stále obrovský

Program pomohl už 350 tisícům domácností. Stát díky úsporám bojuje se změnou klimatu i energetickou chudobou.

Ondřej Novák

7. 5. 2024

Na nejpopulárnější dotační program v Česku přijde řeč i na talkshow Pro moderní Česko, kterou Obnovitelně.cz ve spolupráci se Svazem moderní energetiky pořádá 16. května v Pardubicích. Na akci vystoupí ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), meteoroložka a klimatoložka Taťána Míková, herec a autor Gastromapy Lukáš Hejlík a hlavní ekonom skupiny ČEZ Pavel Řežábek. Novinky v programu dopodrobna rozebereme i na navazující konferenci Pro moderní Česko, která bude v Pardubicích 17. května.

Program pod původním názvem Zelená úsporám vznikl v roce 2009 za Topolánkovy vlády, kdy se podařilo přesměrovat prostředky z prodeje emisních povolenek směrem k energetickým úsporám. Zájem ale vysoce převyšoval dostupné prostředky a program byl po vyčerpání prvního balíku peněz na několik let zastaven.

V nové podobě se program rozběhl v roce 2014. Tato zásadní aktualizace přinesla i jeho dnešní název – Nová zelená úsporám (NZÚ). Pro rozvoj obnovitelných zdrojů v Česku pak byl zásadní rok 2015. Tehdy Ministerstvo životního prostředí (MŽP) začalo prostřednictvím Státního fondu životního prostředí (SFŽP ČR) poskytovat i dotace na nákup domácích střešních elektráren.

„Od roku 2014, s nějakými přestávkami v řádu měsíců, běží příjem žádostí nepřetržitě a je to nejstabilnější dotační nástroj nejen v České republice, ale troufnu si říct, že i v celé Evropě,“ říká Petr Valdman, ředitel SFŽP ČR. Stabilitu programu podporuje návaznost na prostředky plynoucí z prodeje emisních povolenek a nově také na Modernizační fond.

Díky tomu stát získává obrovské prostředky na dekarbonizaci a zároveň může přímo přeměňovat výnosy ze spalování fosilních paliv na energetické úspory, které vedou ke snížení potřeby fosilních paliv. A úspěch programu je už znatelný. SFŽP ČR zatím obdržel téměř 500 tisíc žádostí v celkové výši zhruba 80 miliard korun a odhadem program pomohl již 350 tisícům domácností. Jen od ledna dorazilo na Státní fond životního prostředí ČR téměř 40 tisíc žádostí s požadavkem na 10 miliard korun.

„Prioritou od začátku je úspora fosilních paliv, snižování emisí a aby i domácnosti dosáhly na energetickou transformaci. Není to jen o velkých projektech obnovitelných zdrojů nebo dekarbonizaci tepláren. To, že konkrétní domácnost má zkušenosti se zatepleným domem, kde má následně nízké výdaje za energie, zbaví se kouřících kamen, může využívat fotovoltaiku, tepelné čerpadlo, solární kolektory a další věci, které se do Nové zelené úsporám postupně přidávaly, ukazuje konkrétní zkušenosti, které může domácnost získat se zelenou transformací,“ říká Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky a poradce ministra životního prostředí Petra Hladíka.

V posledních dvou letech, kdy domácnosti čelily bezprecedentní energetické krizi, rostl zejména zájem o rychlá řešení v podobě střešních fotovoltaických elektráren. Zároveň výrazně roste i zájem o komplexní renovace, které snižují energetickou náročnost budov. Pomohla tomu i následná úprava dotačního programu, kdy zájemci o rozsáhlejší úsporné řešení mohou čerpat větší podporu.

NZÚ pomáhá řešit energetickou chudobu

Zásadní byl také rok 2023, kdy se program rozšířil o Novou zelenou úsporám Light, speciální program určený na pomoc nízkopříjmovým domácnostem, které jsou nejvíce ohrožené energetickou chudobou.

„Zájem je opravdu velmi velký. Přináší reálnou a rychlou pomoc seniorům a domácnostem, které čerpají pomoc od státu na běžný život. Program umožňuje rychlým a jednoduchým opatřením snížit výdaje za energie. V jeho rámci si požádalo už téměř 77 tisíc žadatelů, což je velmi vysoké číslo, a mezi žadateli převažují zejména senioři,“ dodává Petr Valdman.

Další program Oprav dům po babičce pak míří na komplexní renovace, které umožňují staré nehospodárné budovy proměnit v úsporná bydlení ve vysokém moderním standardu. O podporu si touto formou požádaly už 2 tisíce domácností a zájem by měl růst spolu se spuštěním podpůrných programů ze strany stavebních spořitelen.

„Oslovili jsme kategorie zejména mladých rodin, které zvažují renovaci svého nebo zděděného domu. Mohou ji realizovat díky programu Oprav dům po babičce, který přináší výhody typu zálohová dotace předem, bonus za dítě nebo výhodný úvěr ve spolupráci se stavebními spořitelnami. Program tak otevírá segment energetických úspor domácnostem, které nemají naspořené prostředky předem,“ upřesňuje Valdman.

Proč SFŽP ČR upravil podmínky pro domácí fotovoltaiky? Kam dál se NZÚ rozšíří? A na jaké novinky se připravit v rámci Modernizačního fondu? Poslechněte si podcast Pod proudem.

Úvodní foto: Solar Global