Přemýšlíme o návratu na trh s elektřinou, říká Palaščák z Amperu

Ze Skupiny Amper letos odešel partner Jan Ondřich. Podle zakladatele firmy Jana Palaščáka je zatím otevřené, jak jej i celý tým v rámci skupiny nahradí.

Pavel Hejkrlík

30. 4. 2024

Do konce pololetí se skupina chce rozhodnout také ohledně nového projektu v rámci návratu na trh s elektřinou.

„Po prodeji Amper Market před pěti lety nám skončily konkurenční doložky. Máme licenci na obchod s elektřinou pod značkou Powercoin,“ říká zakladatel skupiny Amper Jan Palaščák. V rozhovoru hovoří o expanzivních plánech do Japonska či USA a dál sní o úspěchu projektu CO2IN, do něhož nainvestoval kolem 100 milionů korun. „Získali jsme jako první široko daleko ISO certifikát na to, že CO2IN je certifikovaný offset. Jsme tak připraveni reagovat, až v nejbližších 2 až 3 letech začnou velké korporace v rámci svého ESG skóre nakupovat offsety,“ popisuje Palaščák.

Zakladatel Amperu se v energetice pohybuje od roku 2007, podílel se na mnoha projektech fotovoltaických elektráren a dalších obnovitelných zdrojů energie. V roce 2011 založil společnost obchodující s elektřinou a plynem Amper Market. Od roku 2013 své podnikání rozšiřoval do dalších oblastí, mezi něž patří energetické úspory Amper Savings, přesná předpověď počasí Amper Meteo, výstavba kritické energetické infrastruktury Amper Grid, výstavba a provoz kogenerace Amper Generation a fintech projekt CO2IN.

Amper Market Palaščák prodal roce 2018 spolu s dalšími akcionáři skupině Bohemia Energy. Vystudoval ekonomii a filosofii na Masarykově univerzitě v Brně.

Celou skupinu Amper postupně rozšiřujete o další divize. Která z nich vás aktuálně zaměstnává nejvíce?

Co šlape aktuálně nejvíce, nejintenzivněji a zaměstnává nejvíce lidí, jsou energetické služby a úspory, energetický management, energy performance a contracting. Amper Savings je lídrem sdružení, které za zhruba miliardu korun realizuje komplexní energeticky úsporný projekt ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, což zavazuje, protože je zásadní nemocnicí v regionu.

Nové zakázky Savings získává i v Čechách, čerstvě ve Středočeském kraji. Daří se nám i v energy contractingu a výstavbě fotovoltaických zdrojů přímo u klienta. Již brzy budeme moci oznámit nového velkého klienta, mohu naznačit, že se jedná o nepostradatelné objekty v oblasti zásobování obyvatelstva potravinami.

A z těch dalších divizí?

V divizi inovací má globální přesah Amper Meteo. Po čtvrthodinách predikujeme výrobu elektřiny pro provozovatele, obchodníky nebo distribuční společnosti po celé Evropě, jde o tisíce megawattů obnovitelných zdrojů. Predikujeme například výrobu největších pevninských větrných parků v Rumunsku. Pronikáme do regionů mimo Evropu, kde začínáme připravovat nabídku služeb, ve hře je Japonsko a Spojené státy.

Společně s Ústavem výzkumu globální změny Akademie věd (Czechglobe) pracujeme na tom, abychom uspěli v globální konkurenci. Amper Meteo v Evropě opakovaně poráží v kvalitě největšího světového providera těchto služeb. Projekt s Czechglobe se zaměřuje na „climate kasino“ z hlediska toho, jak nelineárně narůstají rozdíly mezi tím, o kolik stupňů se oteplí v konkrétních lokalitách či kolik bude vody.

Protože informace o dvou stupních globálního oteplení neříká moc o tom, jak to bude vypadat v konkrétních místech. Že někde to bude třeba šest stupňů a neříká to nic o tom, jaká města budou třeba bez vody. Už dnes je přitom běžné, že jsou dvě lyžařská střediska kousek od sebe, v jednom se lyžuje a druhé, pokud nezasněžuje, hlásí konec sezony.

Fotovoltaický byznys v Polsku ovšem provázely problémy. Kolik ještě zbývá z pětimiliardového projektu dostavět?

Projekty v Polsku nešly stavět v takovém tempu, jaký byl plán. Má to své objektivní příčiny, protože trh s PPA kontrakty se ukázal jako trochu komplikovanější a ceny energií šly po rychlém růstu prudce dolů.

To projekty trochu zkomplikovalo, potýkají se s tím všichni hráči. V Amper Asset Management se nám podařilo společně s United Hydrogen dokončit první vlnu projektů (zhruba 17 MW). Pomohl i fakt, že silným dodavatelem je Škoda Praha, respektive ÚJV Řež ze Skupiny ČEZ. I díky tomu se povedlo první vlnu dokončit a s partnery nyní diskutujeme co dál v jednotlivých projektech.

Projekty vznikaly pod Amper Asset Management. Ta je také jádrem sporu mezi vámi a bývalým společníkem Janem Ondřichem.

Partner Jan Ondřich ze skupiny odešel, byla to jeho osobní volba v jeho nelehké osobní situaci. Nemálo práce pro mě odvedl, a proto bych mu touto cestou chtěl znovu poděkovat za jeho přínos skupině Amper. Na druhou stranu zapomněl ještě několik drobností v rámci administrace, zejména převést pod moji kontrolu společnost Elektromontas. Zatím je tak otevřené, jak nahradíme jeho i celý jeho tým v rámci skupiny.

Chystáte další změny či novinky v rámci skupiny?

Do konce pololetí se chceme rozhodnout v rámci nového projektu a toho, jak jej uchopíme. Jde o určitou formu návratu na trh s elektřinou. Po prodeji Amper Market před pěti lety nám skončily konkurenční doložky. Máme licenci na obchod s elektřinou pod značkou Powercoin.

CO2IN? V ničem neselhal, stane se z něj offset

Jak se vyvíjí Váš projekt CO2IN? Došlo k úpravě zaměření?

Vždy byla snaha udělat z CO2IN škálovatelný byznys, který půjde daleko za hranice České republiky a v rámci času daleko za krátkodobý byznysplán. To, že se projekt zatím neprosadil, na ambicích nic nemění, protože ani v ničem neselhal.

CO2IN běží už zhruba tři roky a má pevné jádro aktivních uživatelů. Zrovna nyní, kdy je emisní povolenka na nízkých hodnotách, evidujeme nákupní aktivitu ze strany těch aktivnějších klientů CO2INu. Kdybych měl projekt znovu představit — je to digitální měna, která běží na centrálním ledgeru a je podložena digitálními aktivy, kdy 100 CO2INů je kryto jednou emisní povolenkou.

Pro projekt jste hledali další možnosti financování, ovšem neúspěšně.

Snažili jsme se v USA získat další peníze z venture startupového světa, ale skončilo to neúspěchem. Zpětně vzato nás to nemrzí, protože jsme se vyhnuli spojením s některými projekty, které by třeba reputačně byly problematické.

Jsme ve stadiu, že dál sníme náš sen, že projekt bude v horizontu desítek let úspěšný. Máme v něm zainvestovány zhruba čtyři miliony eur, je zabezpečený do té míry, že může další roky fungovat bez větších investic, a klidně pojme desítky tisíc nových klientů.

Kolik má projekt aktuálně aktivních uživatelů? CO2IN se dá použít i k platbám. Kolik subjektů v ČR či ve světě jej přijímá?

Jde asi o pět tisíc lidí, z nichž polovina těchto uživatelů je pravidelně aktivní. Nových tolik nepřibývá, ale nikdo ani neodchází. Věřím, že jsme nikoho nezklamali a prokázali schopnost projekt provozovat. Má obsese funkcí placení byla velmi pomýlená, nicméně považuji za úspěch, že jsme se dostali asi na 30 míst v Praze, kde CO2IN akceptovali. Například populární pražský Bugsy’s bar v Pařížské ulici.

Plánujete do projektu promítnout fakt, že se firmy budou muset věnovat nefinančnímu reportingu třeba v rámci dobrovolných karbonových kreditů?

Patříme k nejaktivnějším zakladatelům spolku Carbontracker Climate Sustainability Leaders, což je platforma pro vyměňování zkušeností s ESG a se snižováním uhlíkové stopy mezi korporacemi. Spolupracujeme se společností EnviTrail a Lukášem Ferklem. Získali jsme jako první široko daleko ISO certifikát TÜV na to, že CO2IN je certifikovaný offset.

Jsme tak připraveni reagovat, až v nejbližších 2 až 3 letech začnou velké korporace v rámci svého ESG skóre nakupovat offsety. Máme reference například od Vodafone nebo Slovenského plynárenského priemyslu. CO2IN asi nebude nejvíce masově používaný offset, protože je drahý a kvalitní, ale od začátku bylo naší ambicí vytvořit určitý benchmark a měřítko.

Operujeme s asi nejdůvěryhodnějším uhlíkovým potvrzením, které vůbec na světě existuje – evropskou emisní povolenkou, snažíme se vytvářet tržiště s uhlíkovými kredity, kde budou nastavena určitá pravidla.

Chystáte větší propagaci a třeba marketingovou kampaň?

To by bylo dost drahé, sázíme spíše na organickou cestu. Zrovna nyní, když cena povolenky klesla k ceně 50 eur, přichází další menší vlna nových uživatelů. Užíváme si organický lowcostový provoz projektu, jemuž jsme dali „pauzu“ z hlediska očekávání, ale interně nás pořád baví.

Očekáváte po překonání určitého bodu, kdy začnou do situace na trhu finanční reportingy ještě výrazněji promlouvat, masivní růst zájmu?

Přesně tak. Spolupracujeme s korporacemi na tom, abychom jim pomohli zmapovat, jaké jsou možnosti uhlíkových kreditů. Jaké projekty jsou seriózní, ať už v oblasti ukládání uhlíku do půdy, nebo v oblasti výsadby stromů, a naopak jaké projekty seriózní nejsou.

Jakmile vzniknou pravidla a nákup offsetu pomůže korporaci lépe skórovat v rámci ESG a získá tak třeba lepší podmínky úvěru u bank, vezmou rázem offset „na palubu“ finanční ředitelé korporací a přijde velký rychlý nárůst. Zatím ale nikdo neví, jestli větší vlna přijde za dva nebo za čtyři roky, takže v tuto chvíli neděláme žádnou větší kampaň, ale určitě jsme připraveni na vlnu rychle naskočit.

Úvodní foto: Skupina Amper